Lowlands 2014 dag 3: krentenbollen bij Fink, knallen bij Typhoon en Queens Of The Stone Age

fink

Fink

De regen die voor het hele weekend voorspeld was kwam dan eindelijk op de zondag. Tijdens het ochtendconcert van Fink was het echter nog prima weer en opmerkelijk vol voor een show die al om half 12 begon. De Britse dj turned singer-songwriter had er dan ook zin in en kreeg de hele tent stil met vooral ouder werk, van het nieuwe album Hard Believer werden slechts een paar nummers gespeeld, waaronder de prachtige single ‘Looking Too Closely’. Leuke verrassing waren de krentenbollen die door Fink en zijn band het publiek in werden gegooid, waarmee zij de traditie om tijdens Lowlands voor een ontbijtje te zorgen in stand hielden.

Snoop Dogg/Snoop Lion had het daarna duidelijk naar zijn zin in de Alpha en speelde een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre, leuk om al die nummers eens live te horen.

Het einde van Snoop heb ik echter niet meegemaakt want in de India was het tijd voor Jonathan Wilson, de gitaarheld die vorig jaar met Fanfare één van de platen van het jaar maakte. Ook op Lowlands pakte zijn harmonieuze rock goed uit en gaf hij zijn bandleden vaak de vrije teugels, wat resulteerde in een flink aantal jams. De meeste nummers in de set kwamen natuurlijk van Fanfare, al plukte hij de geweldige afsluiter ‘Valley Of The Silver Moon’ van zijn oudere album Gentle Spirit.

Die Antwoord deed daarna in de Alpha haar geijkte trucje. Getuige de best wel goed gevulde Alpha zitten daar blijkbaar nog steeds mensen op te wachten.

Voor en tijdens Royal Blood brak de hemel dan eindelijk open en veranderde het terrein in een mum van tijd in een grote modderpoel. In de India werd het steeds drukker, of dat kwam doordat iedereen een droog heenkomen zocht of doordat de mensen aangetrokken werden door de muziek van het Britse duo is echter niet helemaal duidelijk. Royal Blood wordt genoemd als één van de grote beloftes voor dit jaar en maakt muziek in het straatje van Blood Red Shoes en The Black Keys toen ze nog met z’n tweeën waren. Live kwam het allemaal best aardig uit de verf, al zat er wel weinig variatie in het materiaal. Op hun debuut dat later deze maand uitkomt mogen ze bewijzen dat ze wel meer dan één kunstje kunnen.

Bij Typhoon werd het daarna één van de grootste feestjes van deze Lowlands. De rapper maakte met Lobi Da Basi al een heerlijke plaat en ook live komt zijn zonnige mix van hiphop, jazz, soul en reggae lekker binnen. Naast Typhoon zelf waren er glansrollen weggelegd voor Benjamin Herman en André Manuel, die bij ‘Zandloper’ de hele Bravo aan het springen kreeg. Het is dan ook niet toevallig dat tijdens deze geweldige show de zon eindelijk weer doorbrak op een verder frisse dag.

Portishead was wel één van de grote namen van deze Lowlands. De band bestaat al twintig jaar en wordt gezien als een grondlegger van de triphop. Veel mensen zagen de band rond Beth Gibbons en Geoff Barrow een mooie, verstilde show geven waar de band rijkelijk putte uit haar oeuvre. Vooral nummers als ‘The Rip’, ‘Machine Gun’ en ‘Glory Box’ werden zeer gedreven gebracht. Het bleef echter wel allemaal vrij afstandelijk, al hoort dat ook weer een beetje bij de muziek waar Portishead groot mee is geworden.

De grote afsluiter werd Queens Of The Stone Age, een eer die de band vier jaar geleden ook al ten deel viel. Dat deden ze met een goede set, waarbij er veel nummers van het vorig jaar uitgekomen …Like Clockwork werden gespeeld en waar ‘No One Knows’ opvallend vroeg voorbij kwam. Verder brachten de Queens de geijkte knallers als ‘Go With The Flow’, ‘Burn The Witch’ en ‘Little Sister’ ten gehore. Josh Homme zelf was in een opmerkelijk goed humeur, grapte een beetje met zijn nieuwe vriend ‘Leon’ in het publiek en zag dat het goed was.

Lees hier ook de verslagen van de vrijdag (met onder andere Disclosure, Sam Smith en Vance Joy) en de zaterdag (met onder andere Stromae, The National en Gregory Porter).

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>