Geruchtenrondje voor Rock Werchter 2016: o.a. Pearl Jam, Coldplay en Radiohead

Het begint zo langzamerhand weer een beetje op gang te komen, het grote speculeren voor de zomerfestivals. Rammstein werd eerder vandaag bevestigd voor Rock Werchter 2016 en lijkt ook voor Pinkpop 2016 een zekere kandidaat. Daarmee is één van de vier headlinerslots voor het Belgische festival gevuld, maar wie kunnen we verwachten voor de drie die nog open staan?

Om maar even te beginnen met een domper: Foo Fighters komt (zeer waarschijnlijk) niet. De band leek in eerste instantie een zekerheidje voor Rock Werchter 2016, ze hadden na de afzegging van vorig jaar immers wat goed te maken. Het lijkt er echter sterk op dat Dave Grohl en zijn mannen volgend jaar niet gaan touren: Pinkpopbaas Jan Smeets wist vanochtend met ‘100% zekerheid’ te melden dat Foo Fighters in 2016 niet op tournee gaan en ook de boeker van het Britse Download festival liet tweette gisteren iets van dezelfde strekking. Daarnaast zou Foo Fighters de logische eerste naam zijn om bekend te maken na de annulering van vorig jaar. Nu dat Rammstein is geworden lijken we onze conclusies te kunnen trekken.

Dan op naar het positieve nieuws: wie kunnen er dan wel komen? Radiohead komt volgend jaar met een nieuw album en ‘hoopt’ weer te gaan touren. Frontman Thom Yorke heeft al hier en daar een festivalshow gedaan en als de band inderdaad festivals wil gaan doen zullen alleen de allergrootste in aanmerking komen, waar Werchter er natuurlijke eentje van is.

Coldplay heeft vorig jaar een nieuwe plaat uitgebracht en liet al eerder weten dat het weer van plan was te gaan touren, maar heeft dit jaar geen grote Europese festivaltour gedaan. Volgens geruchten komt er in 2016 weer een nieuw album, de opvolger van Ghost Stories, een mooie reden om nu wel te gaan touren.

Pearl Jam is eveneens een graag geziene gast op Werchter, gaat beginnen aan de opnames van een nieuw album en heeft volgend jaar een 25-jarig jubileum te vieren. Genoeg redenen om weer eens de oversteek te maken naar Europa voor een aantal festivaloptredens zou je zeggen. Datzelfde geldt voor andere grote rockbands als Red Hot Chili Peppers en Queens Of The Stone Age (die er net een sabbatical van een jaar op hebben zitten). Beiden zijn druk bezig met nieuwe platen.

U2-frontman Bono liet in 2014 al weten dat de band van plan was in 2016 een festivaltour te doen. Het eveneens volgend jaar te verschijnen Songs Of Ascent, de opvolger van Songs Of Innocence, maakt ze een aardige kandidaat voor bijvoorbeeld Rock Werchter.

De laatste grote kanshebbers zijn hoe dan ook Damon Albarn-gerelateerd. Blur bracht vorig jaar nog The Magic Whip uit, deed een aantal festivals maar was niet aanwezig op Rock Werchter. Een andere (erg leuke) kanshebber is Gorillaz, dat onlangs heeft laten weten dat er een nieuwe plaat aan zit te komen.

In de categorie net daaronder lijkt Editors een zekerheidje. De band heeft met In Dream een nieuw album uitgebracht en is vaste gast op Werchter. The Last Shadow Puppets zijn eveneens een interessante naam. Het duo komt waarschijnlijk volgend jaar met een nieuw album en een tour lijkt dan niet onwaarschijnlijk.

Verder kunnen we ook acts als Beck, Beirut, Frank Turner & The Sleeping Souls, Bloc Party, Foals, Haim, Tame Impala, The National, Massive Attack, Wilco, Disclosure, Jamie xx, Courtney Barnett en Future Islands in de geruchtenmolen stoppen voor een plekje op het affiche van Rock Werchter 2016; zij touren allemaal volgend jaar, hebben net een nieuw album uitgebracht of zijn bezig met nieuw materiaal.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>