Interview: The Decemberists verlangen naar de studio (1)

Chris Funk (The Decemberists)The Decemberists houden van Paradiso. Aanstaande zaterdag 22 september staat de opmerkelijke band uit Portland, Oregon voor de derde keer in anderhalf jaar in de Amsterdamse poptempel. "Het ziet er prachtig uit, het geluid is er goed, de mensen zijn er aardig en je kunt er aan de achterkant zo lekker aan het water zitten. We komen er graag", vertelt mede-songsmid Chris Funk aan de vooravond van een tournee door Amerika, Europa en weer terug. Ach ja, uitgebreid touren. The Decemberists doen het al acht jaar fanatiek: dit jaar zijn ze zeven van de twaalf maanden op pad. Toch kan Funk niet wachten om begin volgend jaar weer de studio in te gaan voor een nieuwe plaat.. "Vanuit het niets iets compleet nieuws creëren, dat is het meest opwindende dat er is."

Funk is er eerlijk in: hij verheugt meer op het maken van de opvolger van het jubelend ontvangen The Crane Wife dan op de komende tournee. "Vanuit het niets weer iets geheel nieuws creëren, dat blijft het meest opwindende dat er is", vertelt Funk, die met frontman Colin Meloy al vier albums lang de meeste muziek voor The Decemberists schrijft. "Verrassend genoeg hebben we dit jaar zelfs al nieuwe nummers kunnen schrijven."

Dankzij de gedreven folkrock met verhalende teksten is het vijftal al jaren een van de meest unieke indiebands uit de Verenigde Staten. Het derde album Picaresque zorgde in 2005 al voor een bescheiden doorbraak, die met The Crane Wife van eind vorig jaar werd voortgezet. Hij verwacht dat het nieuwe werk begin 2009 zal uitkomen. 2009, dat is het ook het jaar waarin de band tien jaar bestaat. Tijd voor een bescheiden feestje? "Jaja, dan komt onze best of-compilatie uit en gaan we avond aan avond in grote, dure casino's spelen", lacht Funk ironisch.

Als Funk serieus nadenkt over de nieuwe plaat, dan wordt die volgens hem ingetogener dan The Crane Wife, het eerste album bij major Capitol, dat bol staat van de ambities en muzikaal alle kanten op schiet. "De laatste tijd luisteren ik en Colin meer naar oudere folk uit de sixties en seventies. En naar Neil Young: misschien wordt de volgende wel onze Harvest, haha." Hoe dan ook denkt Funk dat de arrangementen in de nieuwe nummers minder zwierig en uitbundig zullen zijn dan op The Crane Wife. "Maar pas als je in de studio zit, weet je pas echt wat er gaat gebeuren."

"Meestal is het zanger en tekstschrijver Colin Meloy die met een ruwe schets of een gitaarmelodie komt aanzetten, waarna de voltallige band verdergaat met het uitwerken ervan. Soms beginnen we dan te, eh, laat ik bij gebrek aan een beter woord maar ‘jammen' zeggen. Zo zijn zeker enkele langere stukken op The Crane Wife ook tot stand gekomen, zoals The Island. Dat duurt twaalf minuten en er zitten nogal was wisselingen in. Die kwamen min of meer spontaan tot stand tijdens het spelen in de studio. Toen ik ze begon te spelen, had ik de akkoordenwisselingen van Here Comes The Sun van The Beatles in gedachten. Misschien hoor je dat wel terug. The Perfect Crime #2 is ontstaan vanuit een soort Afrikaans ritme. Liedjes als Shankill Butchers of Summersong zijn dan weer heel precies geschreven popsongs."

Lees woensdag het tweede deel van het interview met Chris Funk van The Decemberists, over de opmerkelijke verhalen in de teksten van de band, en de voor- en nadelen van langdurig touren.

Lees ook:
- Album van de Week – The Decemberists – The Crane Wife
- Paradiso hangt aan de lippen van The Decemberists

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Interview: The Decemberists verlangen naar de studio (1)

  1. Pingback: The Decemberists’ ‘rock opera’ eind maart uit | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>