Interview: LPG nodigt uit tot goed luisteren


LPG uit Groningen is een van de meer eigenzinnige bands op het vaderlandse Excelsior-label. De afwisselend catchy, mooie en wat grillige indiepop heeft de neiging om per liedje diverse kanten op te vliegen. De muziek verzandt echter nooit in chaos, zo is perfect te horen op tweede spannende album With The Earth Above Me. Op de zomerfestivals door het hele land is LPG helaas niet veel te zien, vertelt zanger/gitarist Arend-Jan van der Scheer. "Daarvoor kwam de plaat net wat te laat uit." Maar een flinke clubtournee gaat vanaf september van start.

Voor de releasefeestjes in Groningen en Amsterdam speelde het vijftal juist even extreem veel: per avond waren er drie optredens van een uurtje achter elkaar om het album te presenteren. In de kelders van die podia, want de cd heet niet voor niets With The Earth Above Me. "Dat was best vermoeiend ja, behoorlijk heftig", weet Van der Scheer nog. "Maar de sfeer was ontzettend tof, juist omdat we in van die kleine ruimtes speelden. Zo was er goed contact met iedereen die was gekomen. Zeker de derde keer in Vera liep geweldig, nadat we daarvoor wat technische probleempjes hadden en er nog wat fouten werden gemaakt, toen stonden we echt goed te spelen."

Ook voor een opvallende cd-hoes werd een behoorlijk ludieke actie opgezet. In oktober vorig jaar ging de band aan de slag met zo'n 11.000 blikjes tomatenpuree op het Spuiplein in Den Haag. Met al die blikjes werd het bandportret gevormd zoals op de hoes te zien is. "Het werk was licht gebaseerd op een foto van een kunstenaar die onze toetsenist Martien ter Veen heel goed vindt. Het was veel geregel, er moest een hoogwerker bijkomen voor de foto, maar het is maar mooi gelukt. Voor die hele operatie geldt hetzelfde als voor de nieuwe plaat zelf. Het is echt een werkstuk dat we met z'n vijven voor elkaar hebben gekregen, iets waar we heel trots op zijn."

LPG is geen band die liedjes spontaan tot stand laat komen door een beetje aan te rommelen in de studio. "Ik of andere gitarist Anne (Caesar van Wieren, red.) schrijven de liedjes", vertelt Van der Scheer. "Het liedje blijft vervolgens ook van degene die het geschreven heeft, die doet dan ook de leadzang. Wel werken we zo'n liedje vervolgens in de studio met iedereen uit." Die werkwijze maakt van With The Earth Above Me meer een echte ‘band-cd' dan debuut I Fear No Foe uit 2005, vindt Van der Scheer. "Voor I Fear No Foe hadden Anne en ik alle liedjes eigenlijk al van tevoren uitgedacht. Die werden dus in de studio op die manier gespeeld en opgenomen."

In de studio probeert LPG een liedje precies mee te geven wat het nodig heeft. "En daar zijn we als band echt heel goed in geworden. Iedereen denkt hier net zo hard over mee. Zo is I Amsterdam op de plaat beland met een akoestische gitaar en drie stemmen. Terwijl we het nog op zoveel manieren hadden gespeeld: ook met drums of een trompet erbij. Totdat we erachter kwamen dat dit allemaal maar afleidde van de melodie. Het nummer heel omfloerst brengen bleek het beste te werken. Met arrangementen erbij werd het alleen maar clichématiger. Het is altijd weer de vraag wat een nummer nu wel of niet nodig heeft, daar voeren we vaak stevige discussies over."

Als een nummer op With The Earth Above Me er qua pakkende melodie uit springt, dan is het wel We Don't Understand. Niet voor niets is er ook een eenvoudige doch fraai ogende videoclip bij gemaakt (zie onder). Is dit dan de grote LPG-hit? Van der Scheer: "Dat zou het wel moeten zijn hè? Het nummer wordt in ieder geval flink geplugd bij de radiostations. Het blijft muzikaal natuurlijk wel wat grover dan de gemiddelde muziek die je op 3FM hoort. Maar als ze het zouden draaien en we komen er verder mee, graag hoor."

Zo'n grillig tintje aan de muziek kan er wel zorgen dat het voor niet iedere muziekliefhebber even goed te behappen is. LPG maakt niet de meest toegankelijke hap-slik-weg muziek. Dat kan soms licht frustrerende situaties opleveren, beaamt Van der Scheer. "Na het afronden van de plaat dachten we toch echt een goed te beluisteren, toegankelijk album te hebben gemaakt. Maar dan krijg je toch nog reacties van mensen die dat ze het nog steeds moeilijk vinden. Zelf zit je met z'n vijven dan zo in de muziek dat je dat niet echt in de gaten hebt."

"Dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn en ik kan het wel begrijpen, maar ik vind het wel frustrerend als blijkt dat mensen de plaat na een of twee keer draaien dan al opzij hebben gelegd. Dat ze er niet meer goed naar geluisterd hebben, want de muziek is ‘te moeilijk'. Een beetje moeite moeten doen om iets moois te ontdekken, dat mag wel. Daar houden we zelf erg van en dat verwachten we toch ook wel van mensen die With The Earth Above me luisteren. Maarja, sommige mensen willen iets ook gewoon niet snappen. Ik vind het zelf erg goed gelukt hoe je de plaat ingezogen wordt. Met enkele vlotte, afwisselende liedjes aan het begin, zoals Kiss My Hope, met wat bedachtzamere nummers halverwege. Ik vind dat dit erg goed werkt."

Een nieuwe plaat maken met alleen maar vlotte deuntjes erop als We Don't Understand om zulke zeurpieten te behagen is echter ook weer niet de bedoeling. "Misschien heeft het wel wat, maar dat zou denk ik maar saai worden. We denken alweer hard na over wat we heen zouden moeten op een derde cd. Nu is het zo dat iedere noot in onze liedjes nogal vastligt. Daar kun je live niet of nauwelijks van afwijken. Niet dat ik dat nu zie als een beperking, hiervoor hebben we zelf gekozen, maar daar zou ik zelf wel wat meer mee willen spelen. Dat er op het podium wat meer gespeeld kan worden met nieuwe nummers. Of toch gewoon maar eens die reggaeplaat!"

LPG – We Don't Understand

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Interview: LPG nodigt uit tot goed luisteren

  1. freakystyle

    Op de cd-presentatie in Vera klonk LPG een stuk volwassener dan op het debuut. Ik heb de plaat nog steeds niet gehoord, maar als die zo is als het optreden, dan moet ik die zeker nog eens gaan halen. Vooral de tempowisselingen waren erg lekker. Tip voor Arend Jan: de mensen die jullie muziek al te moeilijk vinden, moet je ook niet als fans willen hebben. Blijf maar gewoon lekker eigenwijs je eigen ding doen.

      /   Reply  / 
  2. Wymer

    Geweldige cd, de nieuwe. Staan veel meer liedjes op die blijven hangen, vond I Fear no Foe af en toe toch een beetje té grillig, dan begon een nummer met een heerlijke gitaarmelodie die je dan vervolgens niet meer terughoort verderop, beetje jammer. Komen in oktober in Romein, ga ze daar zeker even bekijken :) .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>