Review: Foals – What Went Down

foals 2

Van mathrock naar een hele eigen smaak van funky indierock, dat is de ontwikkeling die Foals doormaakte van debuut Antidotes in 2007 tot haar voorlaatste album, Holy Fire uit 2013. Op What Went Down doet de groep daar nog eens een schep knallende stonergitaarmuren bovenop, al is op bijvoorbeeld de meesterlijke single ‘Mountain At My Gates’ het oude geluid niet ver weg.

“I’ve buried my heart in a hole in the ground”, schreeuwt Yannis Philippakis op het titelnummer, voordat de band de monsterlijkste riff loslaat die we van Foals gehoord hebben. De kennismaking met What Went Down had zo uit het boekje van Queens Of The Stone Age kunnen komen; hard, zompig en met een vleugje psychedelica.

Foals haalt uit op haar vierde studioalbum, en niet zo’n beetje ook. ‘Snake Oil’ is net zo smerig als ‘What Went Down’, net als het behoorlijk zwaar op de maag liggende laatste nummer ‘A Knife In The Ocean’. De poppy melodietjes van Holy Fire zijn echter niet helemaal de deur uit geschopt. ‘Albatross’ is een lekkere funky track, terwijl ook ‘Night Swimmers’ en de ballad ‘London Thunder’ goed uit de verf komen.

Foals laat op What Went Down eens te meer horen een heel eigen, en heel veelzijdig, geluid ontwikkeld te hebben. Dat levert wederom een goede en zeer interessante plaat op voor één van de beste Britse indiebands van de afgelopen jaren.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Review: Foals – What Went Down

  1. Arnold Gravesteijn

    Beste album van 2015, zonder twijfel

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>