De Waarheid Over Lana Del Rey

Courtesy of HipsterRunoff

 

Lana Del Rey is het symbool geworden van de muziekindustrie in 2011. Lizzy Grant, zoals ze echt heet, probeert al jaren beroemd te worden als zangeres. Ze nam een paar jaar geleden een album op met hit-producer David Kahne, die we dankbaar moeten zijn voor dit onuitstaanbare Bangles-nummer. Omdat er toen geen distributeur voor werd gevonden, begon Lizzy Grant aan een ‘re-branding’-campagne. Ik hoef het hier niet eens over haar lip-job te hebben, maar als je zo aandringt, zie hier:

Ze is nu INDIE. Lizzy Grant is nu de nieuwe buzz op de blogosphere, en dat betekent dat ze acceptabel is geworden voor hipsters en andere zelf ingenomen ‘muziek-kenners’. Mensen met fixed-gear-fietsen en hele strakke spijkerbroeken draaien haar nu. Ze is rock ‘n roll. Ze wordt ons aanbevolen door INDIE-bijbels Gorilla vs. Bear, Broolyn Vegan, Pitchfork en Stereogum. Daarnaast is ze ook opeens ‘cultureel verantwoord’ geworden, met aanbevelingen van de Guardian en de ‘HuffPo‘.

 

 

 

Maar INDIE staat voor onafhankelijk, en dat is Lizzy niet. Lizzy zit bij Interscope Records, die we ook moeten bedanken voor deze muzikale assfuck. Interscope ceo John Ehmann gaf het zelf toe. Lizzie is een brand. De narratief die ons wordt wijsgemaakt is de volgende: een meisje uit een heel arm Amerikaans plattelandsdorpje, trailer-trash, die hoopt op een redding a la de American Dream: wanhopig en vol goede bedoelingen plaatst zij haar hartverscheurende liedjes op Youtube, en langzaam wordt ze ontdekt. Haar muziek, nee haar persona, zit vol hipster-essentialia: gruizige jaren ’50 filters (hipstamatic), faux-vintage sweaters, verwijzingen naar Elvis en Sinatra (Nancy, uiteraard), en lekker veel SUPER-8 en James Dean. Ze laat zich fotograferen met gitaren en sigaretje. Sterker nog, ons wordt letterlijk verteld dat we haar devastatingly retro-sexy moeten vinden, en dat ze authentiek is.

Dat doet Interscope best goed. Lizzy, dochter van Internet-Mega-Tycoon Rob Grant, die nu zo rijk is dat hij alleen nog maar geld weggeeft, is huge. En wij trappen erin. Of we willen erin trappen. INDIE is nu een markt geworden, en niemand kijkt verder dan zijn neus lang is. Doe lekker alt en iedereen verslijt je als authentiek. Marketing, dat is het. En daar is niets op tegen. Maar het bewijst wel dat INDIE in 2011 monetizable is geworden. En dat moet ons dwingen om na te denken waarover we schrijven, waar we naar luisteren en waarom we muziek goed vinden. Het allerergste is, dat Lana Del Rey misschien wel heel erg getalenteerd is! Commentaar (en debat) is welkom in de comments. En hier, eerljk is eerlijk, haar video voor Blue Jeans.


hele dikke h/t voor Hipsterrunoff, ook voor de titel-foto.

facebook share facebook share

63 Reacties // Reageer

63 thoughts on “De Waarheid Over Lana Del Rey

 1. Gerko

  Ergens stuit het me wel tegen de borst dat ze zo fake is, maar tegelijkertijd vind ik haar liedjes best tof en is ze inderdaad ‘devastatingly retro-sexy’. Je mag de muziekindustrie hierom bashen, maar ik denk dat ze gewoon goed hebben gekeken naar wat de klant wil en daar knap op in hebben gespeeld. Dat het niet tr00 is zal me een worst zijn. Bovendien zijn wij als muziekconsumenten ook niet altijd even kosher bezig. Gewoon luisteren dus, en zonder wroeging haar plaat downloaden als ie uitkomt.

    /   Reply  / 
  1. Thomas de Groot Auteur

   Ik ben het met je eens, Ger, en wie is er bovendien nog authentiek tegenwoordig! Niettemin, dat INDIE-liefhebbers nu consumenten zijn geworden betekent wel iets hoor. Het is hoog tijd voor een nieuwe voorhoede, als je het mij vraagt.

     /   Reply  / 
 2. Nadir/Rob(V)

  Sorry Thomas, maar de idee dat Indie niet commercieel en onafhankelijk zou zijn is al heel lang gelogenstraft. Dat was al zo toen ik een jonkie was, begin jaren tachtig toen menig independent band, maar ook label opging in een groter verband, dat was zo in de jaren negentig en nu in de jaren tien is het niet anders. Dat “independent” niet commercieel zou betekenen is natuurlijk ook achterhaald, evenzo dat liefhebbers van alternative of indie muziek geen consumenten zouden zijn. Ik bezoek wekelijks concerten van nieuwe “up-and-coming” bands en die zijn wat blij dat ik hun concert bezoek, hun cd aanschaf en hun t-shirt aantrek. Wat betreft zijn zij niet anders dan de niet-alternatieve artiesten en ben ik niet veel minder consument dan een bezoeker van de Efteling.

  “Indie” is daarom al heel lang meer een geuzennaam voor artiesten en muzieksoorten die ondanks alle samenhangende commerciële belangen toch een eigenzinnige koers willen varen. Toen Nirvana tekende bij Geffen hielden ze naar de letter op met een indieband te zijn, maar in (“teen”)spirit niet. Met hun wereldhit hielden ze ook op alternatief te zijn, tegelijkertijd ziet men de band nog steeds als alternatief in vergelijking met wat jij een “muzikale assfuck” noemt. En even voor de goede orde, de “dinosaurussen” waartegen de “voorhoede” (lees: punk) zich tegen verzette in eind jaren ’70, zoals Yes en Genesis, waren eerder ook alternative en indie.

  Als je op zoek bent naar een nieuwe voorhoede zou je deze week bijvoorbeeld eens op bezoek kunnen gaan bij het Incubate-festival. maar ook hier zijn de liefhebbers uiteindelijk consumenten en de artiesten commercieel. Tegelijkertijd echter ook eigenzinnig en avontuurlijk. En dát is uiteindelijk de werkelijke (en niet letterlijke) betekenis van “indie” of “alternative”.

  Als laatste: dat “alternative” of “indie” ook samenhangt met een bepaalde muzikale beleving, die echter zeer verschillend kan zijn, blijkt m.i. ook uit de reacties die ik hier lees van oud-gedienden (zoals ook ik zelf) op “alternative.blog.nl”. Het is niet dat zij en ik plots oubollige consumenten zijn geworden, maar dat onze idee van “alternatief” en “indie” toch iets anders behelst dan waarmee jij momenteel dit blog vult. Het feit dat bijvoorbeeld Incubate op dit blog nauweljks ter sprake is gekomen vind ik een gemis. Let wel: ik bedoel hiermee niet te zeggen dat jouw keuzes niet “alternatief” of “independent’ zouden zijn, maar blijkbaar dekken “alternatief” en “Indie” een enorm breed gebied.
  Ook voor mij is dit blog niet meer interessant genoeg. Dat is verder niet jammer, maar gewoon een feit: mijn “alternatief” is een andere dan die van jou en de blijvende lezers. Ik wens je veel succes, want dat er eindelijk weer wat nieuw bloed vloeit in de aderen van het blog hier, is alleen maar mooi. Ik hoop dat het weer en kloppend hart mag worden. Misschien dan niet van mijn muzikale beleving, maar wel van vele anderen.

    /   Reply  / 
 3. Joris

  Interessant materie Thomas, al mis ik wel enige inhoudelijke toevoeging ten opzichte van Hipster Runoff’s anti-LDR campagne. Niettemin goed dat je het hier in onze moerstaal onder de aandacht brengt.

  Zoals ook Nadir/Rob(V) hiervoor opmerkt is ‘alternative/indie’ een heel relatieve term en is het mijn inziens meer imago dan aantoonbaar anders dan ‘commerciële’ popmuziek. Lana del Rey is niets nieuws, alleen een prettig subject omdat er onmiskenbaar commerciële potentie in haar schuilt die het minieme ‘verschil’ tussen indie en pop blootstelt.

  Ik vind haar te gek. Ik zou het ook fantastisch vinden als ze hetzelfde bereik zou krijgen als je muzikale assfuck.

  Voor de rest: ga zo door! In tegenstelling tot Nadir/Rob(V) voel ik mij nu juist meer aangetrokken tot deze blog. Misschien omdat ik meer pop dan indie ben? ;)

    /   Reply  / 
 4. Harm

  Indie is al jaren niet meer independent. Het is loos begrip dat haast mytische proporties heeft gekregen. Iedereen wel geld verdienen met zijn/haar muziek, dus moet er gewoon verkocht worden. Het is heel simpel. Het idee dat iets niet credible is omdat er goud geld mee verdiend wordt slaat nergens op en neigt naar het vreselijke muzieksnobisme.

  En inderdaad, ‘indie’ is nu een grotere markt geworden. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Je laat je als muziekliefhebber toch niet opleggen door het grote geld wat je leuk moet vinden? Een goed liedje is gewoon een goed liedje, ongeacht hoeveel geld er wel of niet achter zit. Dat moet de basis zijn. Niet dat geneuzel of iets credible is. Persoonlijk vind ik het meer dan prima dat gitaarmuziek een groter bereik heeft gekregen. Bandjes waar ik niks mee heb, laat ik lekker links liggen. Ik pik mijn krenten wel uit de pap.

  En dat Lana ook nog eens getalenteerd blijkt te zijn, dat is toch alleen maar goed? Ik zie het probleem echt niet en voel me totaal niet in de zeik genomen. Ben een grote Vaccines fan, en die band speelde eerste folk waar ik veel minder mee heb.

    /   Reply  / 
 5. arthur van den Doren

  11 oktober Paradiso, we gaan het zien !

    /   Reply  / 
  1. camille

   *paradise

     /   Reply  / 
 6. jeroen

  stelletje klote hippies luister naar haar muziek en stop met zeiken. Peace out

    /   Reply  / 
  1. stephen

   ²

     /   Reply  / 
 7. TIMO

  heel simpel:prachtige stem ,beklijvende muziek (video games),wauw!!!

    /   Reply  / 
 8. SNDR

  Interessante take op ‘indie muziek’ ja. Ik speel in een band en wij doen letterlijk alles zelf (productie, recording, mix, video clips, etc. etc.) en als wij ons presenteren als een ‘indie (rock) band’ dan krijgen we vaak de reactie dat men iets heel anders verwacht had bij een band met die term. We gaan overigens wel erg lekker hoor. Grappig dat uitgerekend een band als de onze die term moet mijden.

    /   Reply  / 
 9. Teun

  Ik vind het een mooi iets. Ja het is net, ja het hangt aan elkaar van marketing. Maar het grote gevolg is dat mensen deze verhalen gaan geloven en daardoor gaan luisteren naar muziek waar meer muzikale en tekstuele inhoud in zit dan een Rihanna of Lady Gaga, wiens talenten prima zijn, maar diepgang heeft het niet. Dit zorgt er voor dat de verplatting van de popmuziek wat afgeremd wordt en talenten als Lana Del Rey maar ook James Blake, Ed Sheeran, Ane Brun en noem maar op, een kans krijgen om mensen weer muziek te laten horen waarover nagedacht is. Het grote verschil is dat muziek van een Rihanna of Lady Gaga gemaakt is vanuit een marketing oogpunt, muziek met de twijfelachtige “Indie” term is vaker gemaakt vanuit de liefde voor muziek. Hoe zeer de commerciële gedachte ook meespeelt, deze speelt mee in de communicatie en het verhaal, niet in de muziek en dat is een goed iets denk ik.

    /   Reply  / 
  1. michael

   Voila. Het blijkt dat ‘big business’ of al iets even per definitie malafide achter zit en het oordeel is al klaar. Ja, das best kleingeestig allemaal he.
   Of heb je liever dat het allemaal true blijft en lana amper een centje kan verdienen tussen platwalsen Rihanna etc. Hoe minder mensen mee kunnen genieten, hoe beter he.

   Ik hoop dat Lana/lizzy al het succes krijgt dat ze verdient (en dat is dus veel).

     /   Reply  / 
 10. Ron de Groot

  Wat is jou probleem? De muziek klinkt mooi, en daar gaat het de meeste mensen toch om. Gezeur over fake zijn of niet interesseert de meeste mensen toch geen bal, en het ware verhaal komt zowiezo wel snel genoeg uit. Intussen heb ik meer het gevoel dat jij jaloers bent, en van alles loopt te zoeken om te kunnen bashen. Vind ik erg jammer. En over die lipjob: is het dat wel , want dan is het verschrikkelijk fout gegaan. Ik heb meer de indruk dat ze een klap op haar gezicht heeft gehad vlak voor de opames, en daar een dikke lip aan heeft overgehouden.
  En nee, ik ben geen grote fan ofzo, ik vind de muziek toevallig gewoon leuk.

    /   Reply  / 
 11. Justin Case

  Klinkt het goed? Ja! Waarom jezelf zo op lopen fokken, als dit gewoon prima klinkt. Ik maak me liever druk over bands zoals U2, Coldplay en Foo Fighters. Omdat ze massaal door je strot worden geduwd, ben je bijna verplicht ze goed te vinden, maar helaas, ik kies liever zelf wat ik leuk vind.

    /   Reply  / 
 12. jamiy de groot

  thomas…
  beetje zwak dit…
  er zijn wel betere voorbeelden te vinden om over te zaniken…

    /   Reply  / 
 13. Sandra

  Zeikerd!
  Als de muziek maar mooi is! En dat is het…

    /   Reply  / 
 14. Peter

  Het doet met niet zoveel of het fake, commercialized, uitgebuit of nep is.

  De story rond ‘Lana del Rey’ laat ik voor wat het is.. speakertjes op 10.. glaasje wijn.. laat maar komen.

    /   Reply  / 
 15. walter

  Van die muziek waar ik niet direct last van heb, maar ook uitblinkt in nietszeggendheid. En wat er sexy aan haar is, ontgaat mij eveneens.

    /   Reply  / 
 16. Frank

  kan me geen ruk schelen wat het is, is gewoon goed nummer, commercieel is het toch bijna altijd.

    /   Reply  / 
 17. Micky

  Videogames, prachtig nummer!!! Die stem is geweldig. Alleen zo ontzettend jammer dat de zangeres er zo plastic uitziet.

    /   Reply  / 
  1. camille t.

   als je maar één liedje kent, zou je beter zwijgen he

     /   Reply  / 
 18. Schopenhauer

  Het nummer Video Games is domweg een pareltje.
  Of ze het nu zelf geschreven heeft of niet doet daar niets aan af. Dar het concept van de clip en haar image nep en bedacht zijn, dat is jammer, maar anders hadden we dit nummer waarschijnlijk niet gekend.
  Als ik iets authentieks wil dan luister ik wel naar “Swelling” van Sarah Jaffe.
  Als ik echt originele videoclips wil zien, dan kijk ik de nummers van PJ Harvey’s album “Let England Shake” op YT.
  Er zijn zat authentieke artiesten. Het gros is echter te dom en/of te lui om ernaar te zoeken.

    /   Reply  / 
 19. Bert

  Grappig dat je loopt te zeiken over die zelfingenomen hipsters, maar vervolgens freakt als “blijkt” dat Lana del Ray commercieel is oh nee oh nee!!! Maar ik vond de liedjes eigenlijk mooi, maar shit, nu is ze 100% hetzelfde als Lady Gaga!!! Feitelijk kom je nu precies het cliché van de hipster na, die iets niet meer leuk vindt omdat “they sold out”.

  Zoals de andere reacties al zeggen: gewoon luisteren die muziek, en als je het mooi vindt, dan mag dat best. En dat geldt trouwens ook voor Lady Gaga hoor, dat mag je ook best te pruimen vinden. En als dat je hipster-eer aantast, dan zeg je gewoon dat het “ironisch” is ;)

    /   Reply  / 
 20. Ruudoo

  Blijkbaar alternatief genoeg om hier besproken te worden.
  Videogames is een geweldig nummer dat mij diep van binnen weet te raken. Kijk en daar gaat het om bij muziek!

    /   Reply  / 
 21. Lala

  Sorry maar “you lost me” toen je Walk like an Egyptian onuitstaanbaar noemde. Je hebt overduidelijk geen smaak noch verstand van muziek. Next!

    /   Reply  / 
 22. Joop Krauthausen

  Het pissen van azijn is ook in 2011 in overgewaarde kunstvorm.
  Je mist de kern van muziek an sich.. je zeurt over bijzaken..
  Het complete verhaal is overbodig en ik denk dat je beter ergens kunt gaan schrijven waar de zon nooit schijnt.

  Ik dank u … ik voel me dankzij jou een veel beter mens,…

    /   Reply  / 
 23. Rob

  HOI

    /   Reply  / 
 24. Rob

  Ik ben uit 56 en luister graag naar de radio.
  De eerste tonen die mijn oren streelden kwamen uit een “pianola”
  Mijn ouders hadden de radio standaard op een klassieke zender staan. Dus ik wist niet beter dan dat muziek zo klonk.
  Vele jaren later zou ik voor het eerst muziek uit het populaire segment horen bij let wel; mijn opa en oma.
  Die hadden er niet zoveel bezwaar tegen dat de radio heel soms op Hilversum 3 werd gezet.
  Nog wat later is het helemaal goed gekomen met het luisteren naar al het moois dat de muziek industrie te bieden heeft.
  Het was ergens vroeg in de ochtend dat Video Games van Lana Del Rey gedraaid werd en zonder commentaar afgekondigd werd. Zo werd ik alleen gelaten met mijn gedachten over wat ik vond van deze plaat.
  Wat kenners ook beweren ik durf muziek wel dezelfde dezelfde waarde te geven als geur.
  En dat maakt het ook erg individueel kwa beleving.
  Kan muziek je niet volkomen onverwacht raken tot op het bot. Heel sterke emoties los maken of je je bv doen terug denken aan die ene persoon waar je zo lang niet meer aan gedacht heb.
  Ik geef toe dat wanneer ik naar VG luister ik teksten hoor die Belinda Carlisle ooit zong hoor en die zware gitaren. Zijn die niet van Twin Peaks van David Lynch??
  Knap gedaan door mevrouw zelf of haar producers.
  Als laatste; wanneer ik toegezongen zou worden door LDR met een ode aan mijn persoon op de manier waarop zij dat doet je mij weg kan dragen.
  Ik ervaar dat smaak of schoonheid een waarde toegekend krijgt die veel meer bestaat uit de talloze aspecten uit je belevingswereld opgedaan in je leven dan al die stromingen waar over geschreven wordt.

    /   Reply  / 
 25. Nadir/Rob(V)

  Zo te lezen heeft Lana er in ieder geval een zeer fanatieke following bij!

    /   Reply  / 
 26. hallo

  niet kijken, maar luisteren

    /   Reply  / 
  1. Rob

   Toegeven ik vind de verpakking erg leuk maar dat kwam later mijn oren werden gestreeld door de klanken uit de radio. En wat ik hoorde was wat mij betreft helemaal OK.

     /   Reply  / 
 27. Deidre

  Ik sta er na het lezen van deze blog een beetje dubieus in. Ik vind haar muziek echt heel erg goed. Niet omdat het zulke ‘originele’ teksten heeft, maar het geluid is gewoon erg lekker. Ze heeft bijna geen muziek nodig om een nummer sterk te maken. Ze klinkt gewoon goed. En ja, als je dan een rijke pa hebt is dat leuk en prettig voor het op gang brengen van je carriere, en dat is waarover ik zou vallen als dat het geval zou zijn bij mensen die geen talent hebben, maar dat is in haar geval dus niet zo. Want wees eerlijk, zingen kan ze.

  En hey, tegenwoordig moet je ook wat om op te vallen tussen de al die andere Taylor Swift’jes. Ik vind dat ze het goed doet en denk wel dat ze ver komt..

    /   Reply  / 
  1. Rob

   Hey Deidre ga helemaal met je mee in je commentaar.
   Er zijn heel wat voorbeelden van meiden met een rijke pappie die het geld een minder goed doel besteden.

     /   Reply  / 
 28. Indigo

  Jongens zeur toch niet zo over “echt” en niet echt. Dat sprookje van artiesten die groot worden op hun authenticiteit en hun eigen persoonlijkheid, dat gelooft zowieso toch niemand meer? Artiest zijn is gewoon een beroep, en als iedereen zoals zichzelf het podium op zou gaan, zou niemand het interessant vinden. Er hoort nu eenmaal een verhaal en een mythe bij om ons te boeien, omdat wij Jannie wiens vader boekhouder is en die graag As the world turns kijkt geen interessante persoonlijkheid vinden om te volgen. We willen een icoon, en dat krijgen we dan ook, en dat heeft ze heel knap gedaan vind ik. Ga mij niet vertellen dat mensen die zogenaamd artistiek zijn die ik dagelijks op straat zie dat helemaal van zichzelf zijn, zo uit bed gerold en er geen moeite voor gedaan. Ik vind dit al toffer en anders dan de eenheidsworst die we dagelijks voorgeschoteld krijgen, dus ik zeg ga zo door Lana of Lizzie of hoe je ook heet!

    /   Reply  / 
 29. Aafjes

  Laat lekker gaan, als het deugt dan deugt het, maakt het uit, we willen allemaal zo graag authentiek en origineel zijn, terwijl iedereen dezelfde mores aanhoudt. Denk zelf, luister zelf, en trek zelf je conclusies.

  Peace out…

    /   Reply  / 
 30. Eli

  Het is jammer dat het artikel inhoudelijk weinig navolging geeft aan de titel. Het gaat kort om de trailertrash beeldvorming versus haar welgestelde afkomst. Dat is toch geen criteria waarop je tot een muzikaal genre mag behoren? Persoonlijk hoorde ik Blue Jeans via We Are Hunted en was ik onder de indruk van de muziek an sich en volgens mij is dat ook waar het om gaat. Welke marketingtrucs daar bij zijn uitgehaald zal mij werkelijk een worst wezen, de muziek an sich wordt daar immers niet beter van. En aan bovenstaand commentaar is af te lezen dat er hier geen muzikale bezwaren zijn..

  Goede grap trouwens; als je naar jouw definitie een hipster bent heb je het muzikaal niet begrepen? De kortzichtigheid van je commentaar, dat is stof tot nadenken.

    /   Reply  / 
 31. Sibren

  Wat een vreemd artikel is dit zeg. Het gaat toch in de eerste plaats om haar muziek? Al deze verhalen erom heen en of het nu wel of niet INDIE is doet er toch helemaal niet toe? Het enige wat mij boeit is dat een artiest die goed klinkt doorbreekt en we hier hopelijk meer van zullen horen. Kijk auteur,uiteindelijk moet je als artiest ook gewoon geld verdienen. Underground en INDIE zijn is leuk enzo, maar uiteindelijk willen bijna al die artiesten wat Lana voor elkaar heeft gekregen. Daar mag iemand best ook respect voor krijgen, het komt niet vanzelf hoor.

    /   Reply  / 
 32. Roberto

  Muziek is vooral een gevoel en dat zit wat mij betreft wel goed bij deze dame. What the Hell, it`s all rock and roll to me!

    /   Reply  / 
 33. Mylen

  ik vind het wel een goed punt Thomas. En om eerlijk te zijn staat het mij wel een beetje tegen. Het gegeven dat je eigenlijk een concept koopt.. Maar misschien ga ik hier zelf de fout in, het idee is leuk, en misschien romanticus als ik ben, geloof ik graag wel in de authenciteit van een persoon, maar als ik er dan achter kom dat het gewoon een concept betreft, uitgedacht door een team van producers en gelikte moneymakers, om maar zo veel mogelijk geld uit iemand te kunnen schudden(?) en deze iemand dan ook nog even verbouwd heeft moeten worden omdat wij de consument het dan zogenaamd ‘sexy’ zouden vinden en dat beter verkoopt, dan voel ik me aardig in de aap gelogeerd en dan vind ik het automatisch af doen aan de muziek. Ik vind het eigenlijk diep triest, als ik er zo over nadenk. En de muziek, voor mij verbleekt hierbij; hoe meer je er naar luistert hoe meer het geluid van de holle moneymakingbisniss erdoorheen klinkt: het geluid van nietszeggendheid.. En dat is met al die artiesten vaak het geval, echt goede muziek wordt naarmate je er meer naar luistert vaak mooier, maar ‘lege’ muziek, wordt naarmate hoe meer ik ernaar luister, hoe minder.. op een gegeven moment geeft het me het gevoel alsof ik een vette bek heb gehaald bij de FEBO, heel even lekker maar met een vervelende nasmaak.. dat noem ik dan ‘instant’-music. Jammer van haar stem, die is mooi en verfijnd, maar ik krijg bijna medelijden met het kind. Maar aan de andere kant, zonder de hele mikmak erachter zou haar muziek niet het grote publiek bereiken, wat ik wel positief vindt want ben nu wel een beetje klaar met alle lady gaga’s en beyonce’s, dan vind ik dit toch inspirerender. Dussss Chapeau LizzeGrantCrew! Goed gedaan! En INDIE is allang niet meer. Voor zover het misschien ooit bestaan heeft.. Is het gewoon niet om te gieren dat de Red Hot Chili Peppers optreden bij de MTV-awards?!?! Wil niet iedereen gewoon geld verdienen met zijn muziek? En wat is de grens? It’s a thin line.. haha :-)

    /   Reply  / 
 34. koert j.

  Haar sensationele binnenkomst in de top 50 en even spectaculaire duikvlucht in dezelfde hitlijst zegt dat LDR erg Indie is en dat ze vooral door moet gaan met deze ongeneerde zelfbevlekking. Zo te lezen hierboven is iedereen ook laaiend enthousiast.

    /   Reply  / 
 35. crege

  muziek is universeel

  mooie meid mooie muziek!

  ps: iedereen mag doen wat ie wilt in dit leven!

    /   Reply  / 
 36. Kwak

  Ik draag geen skinny’s, maar ik luister het ook.

    /   Reply  / 
 37. hop

  wat een kutstem

    /   Reply  / 
 38. Harm

  Toch vind ik haar wel geil

    /   Reply  / 
  1. Rob

   Ze is ubergeil!!!!!

     /   Reply  / 
 39. Dirk

  iedere muzikant die CD’s uitbrengt is commercieel bezig, er is enkel nog een verschil in zij die het toegeven en zij die er een heel arty-farty verhaal rond breien als zouden ze muziek uitbrengen om de wereld beter te maken.. dus eigenlijk zinloze discussie. Blijft dat ‘video Games’ best een sterk nummer is, wie het dan zingt en distribueert mag mij dan worst wezen.

    /   Reply  / 
 40. Catbert

  Met excuses dat ik op zo’n oude discussie reageer: Iedere artiest die een cd uitbrengt zit ergens op een schaal tussen koopman en kunstenaar.

  Het meiske wil op MTV en dat gaat niet op enkel en alleen talent. Zij (en/of haar team) heeft nagedacht hoe ze zich wil profileren; hoe ze opgemerkt kan worden in een oceaan van artiesten die exact hetzelfde willen als zij. Allemaal meiskes die ook getalenteerd en mooi zijn.

  Video-Games is een sterk nummer, de clip is fraai, ze heeft aandacht besteed aan haar uiterlijk en ziet er werkelijk adembenemend uit. Als ze dan toch voor goud gaat, laat het dan op deze manier zijn. Dit is juist een voorbeeld waarin er een mooie balans is gevonden tussen koopman en kunstenaar.

    /   Reply  / 
  1. Nina

   Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden :) .

     /   Reply  / 
 41. DaphneStephanie

  Helemaal mee eens ja, het totaal plaatje van LDR zit prima in elkaar, ben benieuwd naar haar volledige album maar de tracks die tot nu toe bekend zijn vind ik super. Ik zag op http://www.lanadelreycd.nl/ de volledige tracklist al staan, binnenkort maar even reserveren alvast.

    /   Reply  / 
 42. Melissa

  Of het nou nep is of niet, de muziek is prachtig en heeft me geholpen.
  Met die muziek ben ik een nieuwe periode in mijn leven ingegaan.
  Haar nummers maken erg veel bij me los, en ik vind veel aspecten in de muziek prachtig. Ook haar oprechte stem in de nummers. Als je het zelf niets vindt betekent het niet dat het slecht ís.. En ook al zou het fake zijn.. Waarom zou dat uberhaupt uitmaken? Die nummers zijn er gewoon.

    /   Reply  / 
 43. De DuinPost

  Er is eigenlijk weinig verschil tussen de alternatieve muziekliefhebbers die alléén hun onbekende indie-bandjes goed vinden en de jongens en meisjes die op een feestje naar niets anders willen luisteren dan naar de hitjes die ze kennen van 538.

  Hey! Ik heb een te gek voorstel: Zullen we anders gewoon naar de muziek gaan luisteren, als in luisteren, en op basis van wat we horen bepalen of we het goed vinden.

  http://imanduin.wordpress.com/2012/01/08/lana-del-rey-video-games-melancholische-zondagmiddagmuziek/#more-2184

    /   Reply  / 
 44. Ricardo

  wat ene ultrazuur stuk zeg; wel eens van sex pistols vs. malcolm mc laten gehoord?

    /   Reply  / 
 45. hipsterrun

  Hey wat een goede blog! Er zijn ook al wat amerikaanse sites en YouTube filmpjes over deze fake indie why the indie world hates lanadelrey en hipsterrunoff er zijn leugens die ze verteld in haar intervieuws over dat ze arm was en geen plastic surgery heeft vericht bullshit! En haar SNL performance was echt een ramp no stage présence onzeker nerveus en nu word ze beschuldigd van plagiaat we shall see

    /   Reply  / 
 46. Bomboora

  Ik heb Lana Del Rey eerst gehoord en dan pas gezien, en wat ik hoorde was het beste wat ik in jaaaaren gehoord heb. Zij is absolute top.
  Wat betreft marketing daar kan men wel iets op tegen hebben als het niet authentiek is. Goede marketing is authentiek, de rest zijn leugens.

    /   Reply  / 
 47. Fuegolito

  Ik snap je kritiek wel, maar je slaat hiermee geen deuk in een pakje boter. Lana Del Rey is een brand, maar dat is Lady Gaga, Nicki Minaj etcetera ook. Ze gedragen zich zoals de jeugd ze willen zien gedragen. Waar het mij om gaat als muziekliefhebber is dat ze een weergaloze en in deze tijd een mooie, warme en unieke stem heeft. Ik heb video games helemaal grijs gedraaid, en doe dat nog steeds.

  Lana Del Rey, een brand of niet, ik vind haar de beste zangeres sinds jaren.

    /   Reply  / 
 48. Lieahead

  Wat je me daar allemaal schrijft over Lana aka Lizzy lijkt een beetje op roddeljournalistiek. Het zal me allemaal een worst wezen wat ze van haar achtergronden vinden. Waarom al dat uitpluizen en zoveel mogelijk negatieviteit zoeken? Wees eerlijk, wat ze uiteindelijk maakt en hoe ze dat, met welke lobby dan ook, etaleert is helemaal van deze tijd. Ik hoorde haar songs en was verkocht. Daar gaat het om bij muziek. En als het dan ook nog een mooie meid is dan hang je haar poster boven je bed (dit voor de pubers onder ons). Dat geneuzel er om heen kan mij gestolen worden. Ik ben blij voor haar dat ze nu eindelijk gescoord heeft!

    /   Reply  / 
 49. J.Kooren

  Ik ben bijna zestig jaar oud. Ik heb muziekale tijden mogen meemaken. Ik vind niet alles goed, zeker de tachtiger jaren niet. Maar dit meisje, maakt voor mijn gehoor, mooie en fijne luistermuziek. En wat of wie erachter zit? Het zal mij worst wezen, er zijn zaken die veel belangrijker zijn om je druk over te maken. Geniet van de toon en melodie van haar muziek, het kan je raken!

    /   Reply  / 
 50. Stefan

  Voor iemand die het allemaal zo haat spendeer je wel veel tijd en moeite aan haar…

    /   Reply  / 
 51. didi

  Oh boeien!
  sinds ik haar muziek ken luister ik niets anders meer.
  Ik hou van haar stem haar teksten en haar taste ;)

  Kisses!! xx

    /   Reply  / 
 52. ilvie

  so who cares
  iedereen is nep dus doe niet alsof zij nu de enige is
  en haar muziek is wel indie want het is vernieuwend vind ik

    /   Reply  / 
 53. camille t.

  Elizabeth Woolridge Grant is haar echte naam, dan was het Lizzy Grant, dan Lana Del Ray, dan Lana Del Rey. Dit artikel staat vol met subjectieve leugens.. Mensen die zulke artikels plaatsen zijn zielig en zoeken aandacht en negatieve reacties of begrijpen de wereld niet helemaal.. Denk eens na en doe niet alsof je nu een waarheid hebt ontdekt over iemand. Alstublieft e.. Eerste artikel in mn leven op dit blog, laatste artikel in mn leven op dit blog. Zoek een leven.

    /   Reply  / 
  1. Lana

   Helemaal gelijk!! Btw ik hou van Lana.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>