Aantal metalbands geeft idee over relatieve rijkdom van een land

De oorsprong van muziekstromingen heeft vaak een sociale en economische achtergrond. Zo ontstond rock ’n roll in de jaren ’40 en ’50 nadat veel arme Afro-Amerikanen na de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog naar de steden migreerden en hun jazz en rhythm & blues meenamen. Hiphop kent een soortgelijke voorgeschiedenis in de arme buurten van steden als New York, Chicago, Detroit en Los Angeles in de jaren ’80.

Metal werd ‘uitgevonden’ door bands als Black Sabbath uit de arme industriestad Birmingham en lijkt tegenwoordig nog steeds het populairst onder kansarme jongeren uit de arbeidersklasse. Toch komen, volgens een onderzoek van City Lab, de meeste metalbands uit het welgestelde Scandinavie, een gebied dat bekend staat om zijn sociale vangnetten, relatieve welvaart en goede levensstandaard.

Uit onderstaande kaart blijkt dat Noorwegen, Zweden en Finland verreweg het meeste aantal metalbands kennen per hoofd van de bevolking. Het genre is verder over het algemeen goed vertegenwoordigd in West-Europa, de Verenigde Staten en Canada, terwijl er uit de Derde Wereld, hier dus Afrika, Zuid-Amerika en Azië weinig metal komt.

metal kaart

Deze discrepantie heeft natuurlijk ook een culturele oorsprong. In het artikel wordt al gesuggereerd dat de emotionele duisternis van metal het best tot zijn recht komt in de lange, koude, donkere Noord-Europese winters. Jongeren vervelen zich en storten zich daarom compleet op hun muziek.

Toch is het geen toeval dat metal het juist in het relatief rijke Scandinavië goed doet. Ten eerste is het muziekonderwijs in dat deel van Europa zeer belangrijk, kinderen leren dus al op jonge leeftijd over de technische aspecten van muziek, iets dat later zeer goed van pas komt in een technisch genre als metal.

Ten tweede heeft de populariteit van muziek alles te maken met economische aspecten en bijvoorbeeld distributiekanalen. Hoewel metal dus is ontstaan in armere regio’s floreert het genre in Scandinavië, waar er door de welvaart media en platenmaatschappijen zijn die geld en aandacht aan metal kunnen besteden. Daarnaast zijn er genoeg (jonge) consumenten die genoeg geld en vrije tijd hebben om aan muziek te besteden, ze kopen platen, gaan naar festivals en concerten en worden misschien wel zo beïnvloed dat ze ook in een bandje gaan spelen.

Een één op één vergelijking trekken tussen rijkdom en het aantal metalbands per land is tricky. Er zijn natuurlijk veel meer factoren die op beide aspecten invloed hebben. Het is echter wel zeer opvallend dat metal vooral populair is in het rijkere deel van de wereld, met als absolute uitschieter het welvarende Scandinavië.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aantal metalbands geeft idee over relatieve rijkdom van een land

  1. Daniel

    Beetje een open deur is het wel, want er zijn zat redenen te bedenken:
    - Metal is voornamelijk populair onder blanken, waarvan er verhoudingsgewijs veel meer zijn in Scandinavie, dan in de 3e wereld.
    - Voor metal heb je veel en dure instrumenten nodig en dat is moeilijk in ontwikkelingslanden.

    Op deze manier is er waarschijnlijk ook wel iets te zeggen over het relatief hoge aantal kaasfondue-restaurants in rijke landen vergeleken met arme landen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>