Album van de week – Alamo Race Track – Black Cat John Brown (video)

Jawel, we mogen de term ‘groeiplaatje’ weer eens van stal halen. Want een of twee keer luisteren naar Black Cat John Brown, de tweede plaat van het vanuit Amsterdam werkende Alamo Race Track, is echt niet genoeg om er een oordeel over te kunnen geven. De twaalf gitaarliedjes zijn gelaagd, zitten vol ideetjes en klinken afwisselend speels, vrolijk, hoekig, spannend, dansbaar zelfs en een beetje dwars. In ieder geval anders dan we van andere bands op het Excelsior-label gewend zijn. Alleen op het swingende titelnummer waarmee het album begint – en waarvan de video op Youtube al zo’n 230.000 keer werd bekeken – kun je het stickertje catchy plakken. De rest blijft niet direct hangen en vergt wat meer geduld van de luisteraar. Maar heus, dat wordt beloond.

Want opeens vallen ze op, dat mooie koortje in Stanley vs. Hannah, die aangenaam gejaagde bas in Don’t beat this dog en de fraaie Daryll Ann-echo in Kiss me Bar. Helaas haalt het wat tragere My Heart wat spanning en vaart uit het album en ook the Killing kabbelt wat doelloos voort. Maar vanaf On the Beach, liedje acht, maakt Alamo Race Track dit weer goed. Vervolgens is Lee J. Cobb is screaming a lot lekker hoekig en luidt Chocolate Years het album op een fraaie, fanfare-achtige manier uit, inclusief een fraaie trombonepartij van schrijver en muzikant Adriaan Jaeggi.

Het leukste Nederlandse platenlabel Excelsior schiet kortom weer raak, na andere recente prachtplaten van onder meer Johan, Solo en Spinvis. Ondanks een klein inkakmomentje halverwege is Black Cat John Brown als geheel een sterke, sfeervolle popplaat geworden van muzikanten die net wat eigenwijzer en ideerijker zijn dan hun meeste Nederlandse collega’s. En dat is precies wat Black Cat John Brown zo leuk en bovendien een stuk beter dan debuut Birds at Home maakt. Ik ben nu alweer benieuwd hoe hun volgende ei gaat klinken.

Ook nlpop.blog.nl is meer dan enthousiast over Alamo Race Track. Er is daar nog een recensie van Black Cat John Brown te lezen, evenals interviews met zanger/gitarist Ralph Mulder. Ook kun je er met een prijsvraag Black Cat John Brown winnen!

Bekijk hier de inmiddels beroemde video van een semi-akoestisch Black Cat John Brown, alweer bijna 230.000 keer bekeken op Youtube.

Zie ook vorige albums van de week:
- Badly Drawn Boy – Born in the UK
- The Killers – Sam’s Town
- Beck – The Information
- The Rapture – Pieces of the People we Love
- The Mars Volta – Amputechture

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Album van de week – Alamo Race Track – Black Cat John Brown (video)

  1. csg

    Ben in oktober naar Johan geweest met Alamo Race Track in het voorprogramma. Ze waren goed!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Alamo Race Track de studio in voor nieuwe plaat | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>