Nooit van Gehoord? Gary Clark Jr.

.

Mag ik op de lijst van de 10 beste platen van 2011 ook een EP nomineren? Wie maakt die regels eigenlijk? Oja, ik zelf. Als dat mag, en ik zal er nog eens goed over nadenken, dan stem ik op Gary Clark Junior. Zelden voelde ik mij zo gelukkig met mijn muziek-bloggers-bestaan als toen ik naar zijn muziek mocht luisteren. Het is blues, maar veel ronder en dieper. Het is r&b, maar dan met een rafelrandje. Wow.

.

Gary Clark komt uit Austin, Texas. Daar komt heel veel goeds vandaan. Voorbeeldje, de nachtclub Antone’s was de stompin’ ground voor Stevie Ray Vaughan, die daar zijn eerste optredens deed. En nu dus ook voor Gary Clark. Maar voordat je wegklikt omdat je niet weer zo’n blues-revivalist wil horen, die roept dat alles vroeger beter was….  Luister even naar dit nummer:

.

.

En bedenk dan dat deze man pas 27 is. En nu al beter gitaar speelt dan bijna alle andere mensen op aarde. En die stem! Zijn laatste EP, Bright Lights, is een van de hoogtepunten van dit jaar. Gary Clark Jr. moet opboxen tegen Black Joe Lewis, die toch al weer een paar jaar snoeihard de scepter zwaait. Maar Gary Clark Jr zingt gevoeiliger. Gary Clark Jr, even oud als Black Joe Lewis, heeft veel meer weg van Marvin Gaye.

.

Gary Clark Jr. beschouwt Albert Collins, mede-Texaan, als een van zijn voorbeelden. Zo schijnt hij bijna elke maand op een optreden wel eventjes deze cover/tribute eruit te gooien. En gelukkig maar, want zo goed hoor je ze niet meer. Clark heeft een ondeugendheid, iets in hem zegt ons dat hij stiekem al weet dat hij de baas van de wereld gaat worden. Vandaar deze compromisloze muziek. Dat vertrouwen in zijn stem. Die geveinsde bescheidenheid. Hier is zijn eerbetoon aan Albert Collins, If You Love Me Like You Say.

.

.

Ik ga hieronder nog even wat soundcloudjes embedden. Zijn hele EP, Bright Lights. En dan hou ik op. Want morgenavond speelt Gary Clark Jr. gewoon in onze eigen Paradiso. Ga daar dus heen. Je zult er geen spijt van krijgen.

.
Gary Clark Jr by GaryClarkJr

.

Like Ons Nu Op Facebook

Want er komen weer concertkaartjes aan!

.

.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nooit van Gehoord? Gary Clark Jr.

  1. Pingback: Live-Review: Gary Clark Jr. in de Paradiso! | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>