Pavement’s Wowee Zowee verschijnt opnieuw in deluxe editie

Wowee ZoweeJe zult mij nooit horen zeggen dat muzikanten niet aan hun werk mogen verdienen. Graag zelfs, alleen maar mooi. Maar in deze tijden van massaal illegaal downloaden – en geef de gemiddelde dader met de huidige cd-prijzen eens ongelijk – zijn er slinkse manieren om als artiest of platenlabel alsnog het geld uit de zak van de fans te kloppen. Een relatief nieuwe ontwikkeling die we steeds vaker tegenkomen: uitgebreide re-issues, meestal vanwege de tiende verjaardag, van een al dan niet klassiek album. Warner deed het bijvoorbeeld al met R.E.M.-albums als Automatic for the People en Monster, van Sonic Youth zijn deluxe-edities van Goo en Dirty verschenen en zo zijn er meer te verzinnen. Ook van het al jaren ter ziele Pavement, beroemd om hun bewuste rommelige, luie en steklige indierock, verscheen Crooked Rain Crooked Rain (’94) al als geremasterd, luxe dubbelalbum. En nu is Wowee Zowee, Pavement’s meest bewierookte album aan de beurt.

Ik twijfel er niet aan dat sommige heruitgaven hun nut hebben, en op deze versie van Wowee Zowee duizelt het je inderdaad van de vele alternatieve versies van songs, outtakes, b-kantjes en zeldzame tracks. Hier is zo te zien meer werk van gemaakt dan gemiddeld, getuige de indrukwekkende tracklist. Al is zo’n editie uiteindelijk alleen echt geschikt voor de grootste fans, en hoeveel zijn bereid om een album voor de tweede keer in huis te halen? Wie gewoon eens kennis wil maken met Pavement, R.E.M. of Sonic Youth, doet er beter aan een euro of tien te besteden aan de reguliere uitgaves van hun albums.

Al wordt in dit geval de Pavement-fan dus behoorlijk verwend met al die extraatjes: toch vind ik over het algemeen luizig dat bands en labels fans een album per se voor de tweede keer willen laten kopen. Zelfs al is er werk gemaakt van de re-issue, wat vaak genoeg ook niet het geval is. Als men zich heeft beperkt tot enkel het oppoetsen van het geluid bijvoorbeeld. Nu is Pavement’s Brighten the Corners (’97), opvolger van Wowee Zowee, wel een van mijn favoriete platen allertijden. Zal ik dan toch binnenkort ook een keer overstag gaan?

Bekijk hier de video van Rattled by the Rush, ooit eerste single van Wowee Zowee.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>