Outstanding Brit Award voor Oasis, terecht?

Liam (boven) en NoelOp het vaste land heeft Oasis een redelijk grote fanbase maar laat de band de meeste mensen koud. In thuisland Engeland is Wembley echter nog te klein voor ze. De Brit Award voor een ‘Outstanding Contribution to Music’ die de band rond de gebroeders Gallagher volgend jaar februari krijgt uitgereikt, is dan ook een oeuvreprijs die ze alleen in Engeland zouden kunnen krijgen. Volgens de organisatie achter de Brit Awards heeft Oasis de deur geopend voor tientallen Britse bands die momenteel succes genieten in Engeland en daar buiten. Mmm, dat was tien jaar geleden misschien waar. Nu zou ik zeggen dat Franz Ferdinand en Kaiser Chiefs daarvoor verantwoordelijk zijn, een moeilijk te begrijpen verklaring dus.

Maar vanwege de megastatus die Oasis in het thuisland heeft is het niet vreemd dat ze er deze award krijgen. Het is overigens niet de eerste Brit-award voor ze. De band ontving in het verleden al prijzen voor onder meer de single Wonderwall en het album (What’s the Story?) Morning Glory en werd ook eens als beste band onderscheiden. Op 20 november verschijnt er een Best Of van Oasis, Stop the Clocks getiteld.

Met deze Outstanding Brit Award mag Oasis zich pas echt in het rijtje scharen van the Beatles, die hen al voorgingen in het winnen van deze prijs. Evenals U2, The Who, David Bowie, Paul Weller, Fleetwood Mac, Eurythmics, Sting en…….Tom Jones. Wat doet die vrouwenonderbroekenverzamelaar in dit rijtje?

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Outstanding Brit Award voor Oasis, terecht?

  1. Larry Cooke

    Vind je het nou terecht of niet?! Dat wordt totaal niet duidelijk. Ik zeer zeker wel. In Engeland hebben zij de deuren geopend voor een hoop bandjes, net zoals bijvoorbeeld Ian Brown met The Stone Roses voor Oasis heeft gedaan. Brown kreeg vorig jaar de ‘Godlike genius’ award tijdens de NME Awards. En de Arctics en Kaiser Chiefs heben de status van Oasis simpelweg niet in the UK.

    En wat betekent: ‘Op het vaste land heeft Oasis een redelijk grote fanbase maar laat de band de meeste mensen koud.’ De meeste mensen? Welke mensen?! Onbegrijpelijke lariekoek…

      /   Reply  / 
  2. Joris

    Afgemeten aan de invloed die Oasis heeft gehad op de Britse muziekscene, hebben ze deze prijs zeker wel verdiend. Ik dacht dat dat duidelijk genoeg naar voren komt in mijn verhaal. Maar puur muzikaal gezien kan ik zat betere en spannender Britse bands bedenken, maar goed, daar draait het niet helemaal om bij deze prijs. Des te meer om verdiensten voor de popmuziek.

    De organisatie achter de Brit Awards heeft het echter ook over bands die MOMENTEEL veel succes hebben, en ik denk niet dat dat door Oasis komt, maar door de doorbraak van Franz Ferdinand, begin 2004. En behalve in Engeland valt het in de rest van de wereldm momenteel erg mee met de populariteit van Oasis, als je het mij vraagt.

      /   Reply  / 
  3. Anna

    Joris, je eerste zin klopt voor geen meter.

      /   Reply  / 
  4. Larry Cooke

    Franz Ferdinand, bollocks!!! Deze overgewaardeerde glammy stakkers hebben geen enkele deur geopend. Britpop was op sterven na dood toen de Roses uit elkaar klapten. Oasis bracht daar weer verandering in. Zelfs Coldplay heeft veel werk geinspireerd op het werk van Oasis. De doorbraak van de Arctics en Kaiser Chiefs heeft niets met FF te maken. Ik kan niet ZAT betere en spannendere bands noemen dan Oasis. Maar jij overdrijft de kwaliteit van Kaiser Chiefs en Franz Ferdinand ook een beetje vind ik. Die opereren niet in de league van Oasis. Verre, verre van…En huidige populariteit heeft geen klote met life time contributions te maken, of hoe ze het ook noemen.

    Wel een coole blog dit, trouwens. Keep it up!

      /   Reply  / 
  5. Ties

    Alleen Oasis’eerste plaat was echt goed. Morning glory was niet meer dan aardig, hoewel ik daarmee waarschijnlijk op de tenen trap van de vele mensen die hen toen pas leerden kennen. In Engeland zijn ze nog groot maar hier betekenen ze allang niks meer. Of wil je hun laatste platen soms de moeite waard noemen?

      /   Reply  / 
  6. Larry Cooke

    Allang niks is overdreven. Ze hebben hier wel wat hitjes gehad. Giel Beelen draaide die Laila helemaal grijs. Ik vind de eerste ook de beste, maar volgens mij geldt dat voor 99 % van alle bands. Morning Glory was een goeie opvolger. Maar mensen, stop de persen:

    http://www.entertainmentwise.com/news?id=24484

    Ik zag Oasis op het tweede Lowlands festival. Sindsdien zijn de Gallaghers gewoon een constante band gebleken. HMH-optreden was meesterlijk, dak ging er echt af.
    Wisten jullie dat Noel meegewerkt heeft aan een solo-project van Ian Brown? Quizvraag: Welke?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>