Moordlijst: Reatard nieuw op 1, Rifles eruit vanaf 1

Jay Reatard - Blood VisionsVanaf deze week houdt Alternative je op de hoogte van verwikkelingen in de Moordlijst, de alternatieve albumlijst samengesteld door muziekjournalisten van onder andere Oor. Met deze week direct iets heel opvallends: een album hoeft blijkbaar slechts drie keer bovenaan een lijstje van een Oor-journalist te staan om de toppositie te bereiken. Zo kan het gebeuren dat garagerocker Jay Reatard, voorheen in de knetterharde punkbands The Reatards en Lost Sounds, met zijn furieuze punkplaat Blood Visions nieuw binnenkomt op nummer 1. Ten koste van de Londense Rifles, die vanaf de toppositie pardoes de lijst uit donderen. Zou dit al eens eerder gebeurd zijn in de geschiedenis van de Moordlijst?

Zoals je ziet scoren verder onder meer Goose en Bonnie Prince Billy goed, en komen The Five ‘O Clock Heroes, The Be Good Tanya’s en Guillemots hoog binnen met hun albums. Maar omdat tegenwoordig slechts 20 journalisten de inhoud van de lijst bepalen – als ik me niet vergis was dat ooit minstens het dubbele aantal, toen de VPRO nog meedeed -, zijn er pakweg drie à vier noteringen in persoonlijke lijstjes nodig om een fatsoenlijke plek in de Moordlijst te krijgen. Desalniettemin blijft het wat mij betreft een aardige opsomming van nieuwe, spannende platen, al kun je erover discussiëren of je op deze manier de mening/smaak van dit deel van het Neerlandse popjournaille serieus moet nemen.

Meer over Jay Reatard en of zijn album echt zo goed is lees je binnenkort op dit blog in de rubriek Snoepje van de week? En ook al lijken ze door hun verdwijning alweer het snoepje van vorige week, The Rifles komen binnenkort alsnog aan bod in dezelfde rubriek in de weken voor het London Calling-festival in Paradiso, waar ze in het weekend van 24 en 25 november een van de topattracties zijn. Volgende week een nieuwe blik op de Moordlijst.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>