Trent Reznor (NIN) boos over woekeraars en ‘secondary ticketing’

Uiteraard is de verkoop van opgekochte concertkaarten tegen woekerprijzen via tal van malafide ticketbureau’s en Marktplaats niet iets typisch Nederlands. Ook in Amerika groeit deze markt, iets waarover Trent Reznor van Nine Inch Nails zich na Bruce Springsteen ook eens uitgebreid uitspreekt. De man maakt zich kortom nog altid over ernstiger zaken zorgen dan over de laatste Chris Cornell-plaat.
In een uitgebreid betoog legt Reznor uit het ook bizar te vinden dat er dure kaarten voor zijn voorlopig laatste tournee op websites opduiken voordat zijn eigen pre-sale begonnen is. Wat volgt is een uitgebreid verhaal over hoe de organisatie van zo’n tour als die van Nine Inch Nails in z’n werk gaat en hoe de verhoudingen tussen het bedrijf Nine Inch Nails en de verschillende partijen liggen, waaronder de stadions waarin Nine Inch Nails due to popular demand, ofwel noodgedwongen optreedt en Ticketmaster.

Ooit verkocht de band shows aan lokale promotors, maar die zijn stuk voor stuk opgekocht door Live Nation, betoogt Reznor. “Dus als je in grote zalen wilt spelen, heb je automatisch met hen te maken.” Omdat bekend is dat sommige mensen bereid zijn veel te betalen voor een concert, zou een deel van de kaarten automatisch al worden doorgesluisd naar de ‘resellers’ of ‘scalpers’ (zoals we hier budgetticket.nl of onlineticketshop.nl hebben), door de zaal, het ticketbureau (Ticketmaster in dit verhaal), de concertpromotor of zelfs het kamp rond de act in kwestie.

“Wij doen hier niet aan mee”, stelt Reznor. “Omdat we het moreel gezien niet juist vinden om te doen. Wel hebben we onze eigen pre-sale, waar de fans voor minder servicekosten kaarten kunnen bestellen waar hun naam en adresgegevens op worden gedrukt. Bij een aparte ingang wordt hun ID gecontroleerd. Als wij het kunnen, dan kan Livenation het ook, dus waarom doen ze het dan niet? Simpel, omdat er teveel geld te verdienen valt aan het doorsluizen van kaarten naar de resellers. Ticketmaster heeft zelfs de resellers-site TIcketsnow opgekocht. Aan de andere kant, om heel eerlijk te zijn: heel even heb ik overwogen om de beste plaatsen heel duur te maken. Tenminste, als echte fans toch bereid zijn zulke bedragen te betalen, dan kan het geld maar beter niet naar de scalpers gaan. Ik sta me tenslotte iedere avond uit te sloven, niet zij. Maar het is gewoon niet fair om dat te doen, zo simpel is het.”

Klinkt ergens helaas verdomde logisch, met als slotconclusie dat Live Nation en Ticketmaster uiteindelijk zelf transformeren in de scalpers, als de prijzen voor de beste plaatsen zo de pan uit blijven rijzen. “Maar koop in ieder geval niet bij die resellers. De gangbare ticketbedrijven en boekers zouden dit probleem kunnen oplossen, maar helaas zien ze het dus niet als een probleem.”

De gedetailleerde spraakwaterval van Reznor gaan we niet helemaal vertalen, Engels-geletterden kunnen ‘m hier helemaal lezen.

Nine Inch Nails geeft op 8 juli een concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Trent Reznor (NIN) boos over woekeraars en ‘secondary ticketing’

  1. Pingback: Gerechtigheid in uitspraak kort geding rond geblokkeerde voetbalkaarten | Alternative

  2. Pingback: En de leukste 1 april grap is van… Nine Inch Nails | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>