Voor de grote Buma/Stemra uitleg: de verwarring is compleet

Voordat de snijtanden worden gezet in een persconferentie die Buma/Stemra dinsdagmiddag heeft belegd op het hoofdkwartier in Hoofdorp, eerst nog even een tussenstandje over wat er sinds vrijdagavond nog is gebeurd/gezegd/ opgedoken naar aanleiding van de vorige week gepresenteerde digitale Buma-licenties. Die bevatten tarieven voor ondermeer online streaming radiostations en het digitale gebruik van muziek: zoals het er in de brochure Fair Play bovendien nu uitziet: zou het embedden van YouTube-filmpjes 130 per zes stuks of 650 euro per dertig stuks gaan kosten. Maar hela: wat zegt Buma/Stemra maandagavond laat in het Journaal op 3, overigens met beelden van Alternative Blog erin verwerkt: ‘het is een storm in een glas water en het gaat niet eens om YouTube-filmpjes.’ Een eerste verhaal op 3voor12 mét Buma als spreker lijkt toch het embed-verhaal te bevestigen: de verwarring is compleet.

Er nog altijd van uitgaande dat bloggers en anderen de tarieven in de Buma-tabel juist hebben geïnterpreteerd, ook al ontbreken regels of toelichting tot nog toe (volgt wellicht dinsdagmiddag), het protest heeft de afgelopen dagen niet stil gestaan, ook niet op het niveau van de landelijke politiek. Nota bene het CDA stelde nog wat voorzichtige eerste Kamervragen, de SP gaat er al wat scherper op in. Ook de Kamercommissie Auteursrecht, met daarin meerdere partijen vertegenwoordigd, wil opheldering.

Bloggers en andere tegenstanders van de plannen zitten intussen niet stil. Zojuist gepresenteerd door oa. blog My Own Music Industry: de Fair Play Calculator, die precies uitrekent wat je als blogger kwijt bent bij het aanbieden van streams, achtergrondmuziek of downloads. De rekening loopt volgens de calculator pas echt heftig op op het moment dat je ook een flink aantal embedded YouTubefilmpjes invult.

En verder: Martijn Crama is op Musicunited.nl begonnen met een inventarisatie van artiesten die niet bij Buma/Stemra aangesloten zijn en wellicht tegen de nieuwe regeling zijn. Bits Of Freedom heeft met behulp van bloggers een stevig gefundeerde protestbrief opgesteld. Ze mogen overigens niet op de persconferentie van dinsdagmiddag aanwezig zijn.

Daarnaast is tot nu toe Sena, de belangenclub voor uitvoerende muzikanten die onder meer rekeningen int voor muziek op de werkvloer en dergelijke, nauwelijks in beeld geweest in dit hele Buma-verhaal. Silence Is Sexy-gitarist Pim van der Werken brengt hier verandering in met een scherpe open brief op EHPO. Interessant. Meer snode plannen zijn in de maak, als we diverse lieden op Twitter via zoekterm ‘buma’ mogen geloven. Via die weg zal er ook veel van de persconferentie bij Buma/Stemra dinsdagmiddag live te volgen zijn. Ook Alternative Blog is aanwezig.

Tot slot: video van componist en blogger Marco Raaphorst over mogelijke nieuwe regelgeving als alternatief met behulp van Creative Commons, weer gevonden via EHPO.

Minder constructief, maar best grappig: een videocolumn van Bert Brussen, die er vast geen bezwaar tegen heeft als we deze videocolumn embedden. “Het internet kan kapot? Dus het zal kapot!”

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Voor de grote Buma/Stemra uitleg: de verwarring is compleet

  1. Chris

    Ook Groen Links heeft, na de SP eerder al, de Kamervragen aangescherpt. Die richten zich terecht veel meer op vragen als of embedden nieuwe openbaarmaking is (of meer een soort van hyperlinken) en de promotionele gevolgen voor artiesten.

    Ook halen ze het TNO rapport aan dat concludeert dat de “schade” die nieuwe media aanricht niet substantieel is. Bovendien suggereren ze dat het auteursrecht op de schop moet als het kabinet de BUMA regelingen niet kan/wil terugdraaien.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Alternative » De houding van Buma/Stemra is onthutsend star en achterhaald

  3. Bert Brussen

    Ja LAPPEN! 21 euro!

      /   Reply  / 
    1. Joris Rietbroek Auteur

      Snotver, ik wist het!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>