Alternativeblog Top 5: ‘Leugens’

Liedjes over leugens, liegen en leugenaars. Het is weer een verrassende top 5 geworden met, jawel, The Smiths op de tweede plaats. Zou Marnix´s betoog voor ‘Miserable Lie’ en The Smiths hier iets mee te maken hebben? Of is de Britse band helemaal niet zo onopgemerkt gebleven en houden we stiekem allemaal van Morrissey en consorten? Als muziekdominee heb ik nog een tip: Kijk met een The-Smiths-onwetende naar de film ’500 Days Of Summer’, dan zijn ze meteen om.
De Schotse Indie Folk band ‘Broken Records’ is voor mij een aangename verrassing. ‘Lies’ is een van de eerste drie singles die de band uitbracht in 2008 voor hun debuutalbum in 2009. Het zijn harde werkers, want hun tweede album ‘Let Me Come Home’ kwam in oktober dit jaar uit. ‘You Know You´re Not Dead’ is de volgende single en daar is al een mooie live versie van te bekijken en beluisteren. Een goede reclame voor hun optreden in de Melkweg op 9 februari. De multi-instrumentalisten wisselen live van instrument en er is viool en accordeon, dat wil ik niet missen.
‘Liar’ van Rollins Band is het stevigste nummer dat de top 5 heeft gehaald. Het testosteron spat van Henry Rollins af in dit nummer met een videoclip gemaakt door de Nederlandse beelkunstenaar Anton Corbijn. Beavis en Butthead wisten het ook al te waarderen toen het nummer in 1994 werd uitgebracht. In Nederland kwam ‘Liar’ niet verder dan een 36ste plek in de top 40.
Het Amerikaanse blues-rock duo The Black Keys bracht dit jaar het album ‘Brothers’ uit. Volgens ‘Rolling Stone’ het op één (Kanye West, ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’) na beste album van 2010. ‘Lies’ komt niet van dit album, maar van ‘Attack & Release uit 2008. Op 18 maart volgend jaar staan de heren in de HMH in Amsterdam.
En dan op nummer 1 van de Alternativeblog Top 5 ‘Leugens’: Arcade Fire met ‘Rebellion (Lies)’. Geen hele grote verrassing als je even naar de reacties hebt gekeken. En wat moet ik dan nog vertellen over deze geweldige Canadese band. Afgelopen week werd bekend dat hun album ”The Suburbs’ is genomineerd voor twee Grammy´s in de categorieën ’Best Alternative Album’ en ‘Album of The Year’. Ook staan ze dit jaar op het Spaanse Benicàssim festival dat steeds interessanter wordt met verder The Strokes, Portishead en Arctic Monkeys.

Een prima top 5 dus met deze artiesten:

5. Broken Records – Lies

4. The Black Keys – Lies

3. Rollins Band – Liar

2. The Smiths – Miserable Lie

1. Arcade Fire -Rebellion (Lies)

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Alternativeblog Top 5: ‘Leugens’

 1. Rob(V)

  Zonder liegen: Broken Records was eerder in juli al een uitstekend voorprogramma bij The National in Tivoli. En daar ik een zwak heb voor de Schotse tongval, kan ik de plaatsing van “Lies” in deze top 5 alleen maar toejuichen!

    /   Reply  / 
 2. Portie

  Daar ken ik broken records dus van! prachtig nummer!

    /   Reply  / 
 3. Marnix van der Meer

  The Smiths als 2e.
  Ik denk dat Arcade Fire trots mag zijn dat ze het voorprogramma mogen verzorgen.

  Soms ben ik jaloers op mensen die The Smiths net ontdekken…met de mond half open bij de CD speler/ipod en verdwaasd naar de hoes van The Queen is dead staren…..WAT IS DIT…!!!!!!!

    /   Reply  / 
 4. Rob(V)

  Ik heb hier nog ergens een eenzijdig singletje liggen van This Charming Man. Geen idee hoe ik er aan gekomen ben en waarom de single maar één zijde bevat. Voor mij de kennismaking met The Smiths toentertijd. Grijs gedraaid en natuurlijk ook altijd heel hard meegezongen: I would go out tonight but I haven’t got a stitch to wear; this man said “It’s gruesome that someone so handsome should care”. Heerlijke zelfspot!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>