Alternativeblog top 5: Kerstliedjes

kerstDeze top 5 opstellen was de moeilijkste tot nu toe. Muziek en kerst luistert blijkbaar nogal nauw. Er zijn maar weinig mensen die dezelfde platen opzetten met kerst. De dit jaar uitgebrachte kerstsingles maakten geen schijn van kans, de klassiekers doen het nog steeds het beste. Chris Rea had ik volgens lezers ook in de longlist moeten zetten. Misschien wel, maar ik gaf voorrang aan de wat nieuwere en obscuurdere nummers. Uiteindelijk leidde dit niet tot een duidelijke top vijf, maar een top vijf met nummers met weinig draagkracht. Toch ben ik tevreden en ga jullie ook enthousiasmeren met wat leuke feitjes over de nummers en artiesten.

In 1981 werd ‘Christiana’ van Paul Haig voor het eerst uitgebracht op de verzamel LP ‘Chantons Noel: Ghosts Of Christmas Past’ van het in 1980 opgerichte Belgische platenlabel ‘Les Disques Du Crepuscule’. Paul Haig hoeft echter nog niet afgestoft te worden, vorig jaar bracht hij zijn album ‘Relive’ uit. In november dit jaar komt Fred Deakin met een prachtig vorm gegeven 7″ single met remixes van Haig’s laatste album waar Impotent Fury ook niet af kan blijven.

Bruce Springsteen gaat ook maar door, afgelopen november kwam zijn 17de studio-album ‘The Promise’ uit. Begin deze maand gaf hij een optreden in New Jersey, waar hij voor slechts 60 man speelde met zijn E Street Band. Op nu.nl is te zien hoe hij daar een ander kerstnummer speelt namelijk ‘Blue Christmas’. In deze top 5 staat hij met ‘Santa Claus is Coming to Town’, een plaat die door vele artiesten is gebracht zoals Steven Tyler, The Jackson Five, Chicago, Dolly Parton, Lynyrd Skynyrd en de donkerste versie is van Alice Cooper.

The Killers staan niet in de top 5 met het dit jaar uitgebrachte ‘Boots’, maar met hun vrolijkere kerstsingle uit 2007 ‘Don’t Shoot Me Santa’. Ik was eerder ook niet enthousiast over de nieuwe single, maar de opbrengst van ‘Boots’ gaat wel naar een fonds dat aids bestrijdt in Afrika. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen. De opbrengst van ‘Don’t Shoot Me Santa’ ging trouwens naar hetzelfde fonds. De kerstman in de videoclip is singer-songwriter Ryan Pardey die net als The Killers uit Las Vegas komt. Tijdens het “KROQ Almost Acousic Christmas’ concert in 2007 beschiet hij Brandon Flowers met een supersooker als ze samen ‘Don’t Shoot Me Santa’ zingen.

Als ik naar de video van The Pogues kijk met ‘Fairytale of New York’ kan ik het niet helpen, maar dan gruwel ik van de tanden van Shane MacGowan. Het resultaat van jarenlang feesten, een dronken val over een muur en volgens zijn ex Victoria Clarke beschadigde hij zijn tanden door het eten van de Beach Boys’ Greatest Hits, Vol. 3 LP onder invloed van LSD. Het werd zijn trademark, maar daar was niet iedereen van gecharmeerd. Een Amerikaanse platenmaatschappij tekende op persfoto’s in 1986 gewoon een paar witte tanden in de mond van Shane, omdat ze bang waren dat er anders geen publiek naar The Pogues concerten zou komen. Vorig jaar werd de Ierse zanger in Spanje betrapt met een net volledig gebit, dat mag dan ook wel een keer op je 51ste. The Pogues geven deze week de laatste concerten van hun ‘Christmas Farewell Tour’, helaas zonder Kristy MacColl die in 2000 overleed bij een tragisch bootongeval.

Op nummer één staat Sufjan Stevens met het prachtige ‘That Was the Worst Cristmas Ever!’ over een kerstmis die ik niemand toewens dit jaar. ‘That was the Worst Christmas Ever!’ verschijnt op de 5 cd-box ‘Songs for Christmas’ die uit totaal 42 tracks over kerst bestaat. Tijdens zijn tour in 2006 speelt hij deze ook regelmatig met kleurrijke vleugels op zijn rug. Aan het einde van het nummer gooit hij opblaasbare kerstmannen het publiek in, zoals te zien in deze video.

Geniet van de top 5 en de afspeellijst met ook veel van de andere suggesties.

5. Paul Haig – Christiana

4. The Killers – Don’t Shoot me Santa

3. Bruce Springsteen -Santa Claus Is Coming To Town

2. The Pogues and Kirsty MacColl – Fairytale of New York

1. Sufjan Stevens – That was the Worst Christmas Ever!

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Alternativeblog top 5: Kerstliedjes

 1. Rob(V)

  Ha, fantastisch, deze (hernieuwde) kennismaking met de Schotse muzikant Paul Haig. Even leek het er op dat met Franz Ferdinand de belangstelling voor de post-punk band Josef K en indirect voorman/zanger Haig zou opleven, maar dat was helaas van korte duur.
  Na het zeer beperkte oeuvre van Josef K (met onder meer de geniale single “Sorry For Laughing”) kreeg deze meester van de New Wave menigeen de dansvloer op met zijn sterke 12″-singles zoals “Blue For You”. Opvallend was de door funk geïnspireerde instrumentatie gemixt met de meer onderkoelde Europese zang. Ook maakte hij uitstapjes naar meer kunstzinnige benaderingen van muziek: Disques du Crépuscule zijn bekend om hun platen met samenwerkingsverbanden tussen schrijvers, filosofen, dichters en muzikanten. Ook Richard Jobson (The Skids) was vaak samen met hem op dit soort platen te horen.
  Haig heeft ook nog een paar erg mooie platen gemaakt met Billy Mackenzie, de zanger met de prachtige stem van The Associates.
  Naast funk verwerkte Paul Haig ook house en verschillende elektronica in zijn werk. Ook op zijn laatste plaat, het hierboven genoemde Relive is dit goed te horen.
  6 April is door verschillende bloggers uitgeroepen tot Paul Haig Day. Dit omdat hij openlijk protesteerde tegen de DMCA toen een blogger door deze organisatie werd bedreigd vanwege de plaatsing van een mp3 van Haig. Haig gaf openbaar toestemming om muziek van hem op sites en blogs te zetten en te laten downloaden. Hij gaf de bloggers zelfs een speciale remix extra.
  Ik ben de goede man sinds mijn eerste kennismaking met zijn muziek ( de lp “Only Fun In Town” van Josef K – 1980) altijd blijven volgen en heb het altijd jammer gevonden dat lange tijd niemand ook maar van hem of zijn eerdere band had gehoord. En nu dan, na eerder het eerherstel van Josef K door Franz Ferdinand en vrienden, het eerste kleine eerherstel op dit blog!
  wat dat betreft: ook Edwyn Collins heeft pas weer een solo-album afgeleverd. Nog zo’n vergeten meester, de zanger van nog zo’n toonaangevend bandje op het vermaarde Postcard-label, Orange Juice. Misschien in de volgende thema-top-vijf?

    /   Reply  / 
 2. Mirjam Von Bannisseht Auteur

  Ha, fijn dat ik je hier blij mee maak en bedankt voor de aanvullende informatie. Die paar regels van mij waren nog niet zo gemakkelijk te vinden. Ik vecht hard tegen een opkomende griep dus ik ben bang dat het volgende thema tot morgen moet wachten. Bedankt voor de tip!

    /   Reply  / 
 3. Gérard

  Ook lekker. The Hives & Cyndi Lauper met A Christmas Duel.
  Een behoorlijk dysfunctional couple.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>