Alternativeblog Top 5: Jaar

Vol trots presenteer ik de Alternativeblog Top 5: ‘Jaar’. Het thema van de top vijf klinkt misschien een beetje ongemakkelijk, maar het leverde wel een fantastische lijst op. Een zeer eclectische top vijf en dat past mooi bij nummers waarin een jaar, of meerdere jaren, centraal staat.

Op de vijfde plaats staat een nummer van een van de meest productieve artiesten na Miles Davis met 25 studio albums, 9 live albums, 46 compilatie albums, 5 EP’s, 108 singles en 3 soundtracks: David Bowie. Hij werd aangedragen met de nummers ‘Golden Years’ en ‘Five Years’, maar de laatste had iets meer aanhang. Dit nummer opent het album ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ uit 1972. Op het benefietconcert ‘Fashion Rocks’ in 2005 speelde Bowie ‘Five Years’ live met Arcade Fire, een prachtige versie (kijk maar).

Op de vierde plek staat Yeasayer met ’2080′, het jaar waarin de zanger volgens de tekst zeker dood zal zijn. Dat klinkt een beetje donker, maar het nummer gaat juist over in het moment leven en genieten. Dat mag ik wel. Op zoek naar meer informatie kwam ik een filmpje tegen waarin Yeasayer ’2080′ brengt met piano, twee dingen om tegen elkaar aan te slaan en wat zingende fans. Erg mooi gedaan, bekijk het hier.

The Coral staat 8 april in de Luxor in Arnhem en de dag erna op het Rotterdamse festival Motel Mozaique. ’1000 Years’ was hun eerste single van het album ‘Butterfly House’ dat afgelopen zomer verscheen. De sympathieke band uit het Britse Liverpool werkte voor dit album samen met producer John Leckie, die onder andere ook ‘The Bends’ van Radiohead en ‘Showbiz’ van Muse produceerde. Het leek er even op dat zij op de eerste plaats zouden komen, maar ze zijn toch ingehaald door een nineties anthem.

Eigenlijk was er een gedeelde tweede plaats voor The Coral en Noah and the Whale, maar  ’Five Years Time’ is zo verschrikkelijk aanstekelijk dat ze het wonnen van The Coral. Misschien komt het ook door zanger Charlie Fink die is genomineerd door NME als ‘Hottest men in Music 2010‘. Deze lijst maakt weer eens duidelijk dat vrouwen niet alleen op uiterlijk afgaan. De top 20 wordt nu namelijk gedomineerd door Matt Bellamy, Brian Molko en Alex Turner. Op ‘Five Years Time’ zingt er nog een dame mee, Laura Marling, zij was destijds de vriendin van Charlie. In maart 2011 komt hun volgende album ‘Last Night On Earth’ uit.

Op de eerste plaats toch nog een verrassing, The Smashing Pumpkins met ’1979′ uit 1996. Billy Corgan vertelt in een interview dat het nummer het album bijna niet had gehaald. Producer Flood wilde het niet afmaken, maar Corgan kon dat niet over zijn kant laten gaan en maakte het ‘s nachts in vier uur af. Toen hij Flood de volgende dag het resultaat liet horen was het al na één luisterbeurt duidelijk, Flood: “It’s on the Album”. Corgan noemt ’1979′ ook zijn meest persoonlijke nummer. Een hele fijne eerste plaat voor de top 5.

Ik wens iedereen een belachelijk goed nieuw jaar en een feestelijke jaarwisseling!

5. David Bowie – Five Years

4. Yeasayer – 2080

3. The Coral – 1000 Years

2. Noah and The Whale – “5 years Time”

1. Smashing Pumpkins – 1979

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Alternativeblog Top 5: Jaar

 1. Rob(V)

  Mirjam, de beste wensen voor 2011! En veel schrijf- (en lees-) plezier op dit blog.
  En natuurlijk ook de beste wensen voor alle andere lezers hier: dat het maar een mooi muzikaal jaar mag worden!

    /   Reply  / 
  1. tbeest

   Daar sluit ik me graag bij aan!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>