Alternativeblog top 5: Water

Belofte maakt schuld, dus bij deze op dit late tijdstip nog de Alternative Blog top 5 met liedjes over ‘water’. Opvallend veel Nederlandse artiesten in de top 5, en terecht, de festivals Noorderslag en Eurosonic maakten maar weer eens duidelijk hoeveel prachtige muziek er in de lage landen wordt gemaakt.

Op de laatste plaats staat Boudewijn de Groot met het nummer ‘Het Spaarne’. De tekst van Lennaert Nijgh gaat over het riviertje ‘Het Spaarne’ dat door Haarlem naar Spaardam stroomt. De liedjesschrijver woonde in Haarlem en had zijn bootje ‘De Jonge Jacob’ in Spaarndam liggen. Hij moet duidelijk genoten hebben van de vele kilometers die hij maakte over deze rivier, want het is een prachtige hommage aan dit water.

Het nummer ‘Ik Wil Alleen Maar Zwemmen’ van Spinvis werd begin 2006 uitgebracht als single. De top 40 heeft het toen niet gehaald, maar zeer terecht en vijf jaar na dato de Alternativeblog top 5 wel. Vanaf vier februari gaat de zanger de theaters langs met zijn show genaamd ‘De Weerman’. Tijdens deze tour worden veel nieuwe nummers gespeeld, waaronder ‘Overvecht’ .

A Balladeer’s ‘Swim with Sam’ komt net als de nummer vier uit de lijst ‘Ik Wil Alleen Maar Zwemmen’ uit 2006.  De band van liedjesschrijver Marinus van Goederen behaalde veel succes met deze eerste single van hun debuutalbum ‘Panama’. Vorig jaar trad A Balladeer op in New York en in april staan een aantal, waarvan veel al uitverkocht, huiskamerconcerten gepland . Hier kun je gratis drie nummers downloaden.

Van ‘Charlie Darwin’ van The Low Anthem werd ik even stil, wat een prachtig nummer. Blijkbaar ben ik niet de enige, want na de plaatsing in de shortlist werd er meerdere malen op gestemd. 22 februari komt hun nieuwe album ‘Smart Flesh’ uit, de eerste single ‘Ghost Woman Blues’ is gratis te downloaden (zie link onder de video´s). Op 5 april komen de vier Amerikaanse multi-instrumentalisten hun album ten gehore brengen in Paradiso in Amsterdam. Bij het nummer ‘Charlie Darwin’ hoort een mooie stop-motion video die je hieronder kunt bekijken.

Op de eerste plaats staat Damien Rice met ‘Cold Water’, een prachtig nummer van de Ierse singer-songwriter. In 2003 verschijnt ‘Cold Water’ op ‘O’, het debuutalbum van Damien. Sinds de release van de opvolger ’9′ in 2006 heeft hij alleen een aantal nummers uitgebracht voor ‘goede doelen’. Tijd voor een nieuw album dacht ik zo. Hier is nog een optreden te zien dat hij vorig jaar gaf in IJsland.

5. Boudewijn de Groot – Het Spaarne

4. Spinvis – Ik Wil Alleen Maar Zwemmen

3. A Balladeer – Swim with Sam

2. The Low Anthem – Charlie Darwin

1. Damien Rice – Cold Water

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>