Alternativeblog top 5: Covers

Ja, ik ben te laat. Vergeef me. Dwing me niet deze hit van Anita Meijer te coveren, hopelijk maakt de top 5 wat goed. Er zaten weer een hoop juweeltjes tussen de aangedragen nummers, deze kun je hier beluisteren. Alsof het een teken was kreeg ik dit weekend (van een hele lieve vriend) de LP Sawdust met covers door The Killers. Een prachtige hoes en er staan twee aangedragen nummers op, namelijk Sawdust en Romeo & Juliet. Helaas hebben beide nummers de top 5 niet gehaald, maar wel mijn platenspeler dus.

Het was niet erg makkelijk om een top 5 te maken, want een duidelijke nummer vijf ontbrak. Dat betekend dat ik zelf moet gaan kiezen tussen Anthony & the Johnsons met Crazy in Love en Martin Gore met In a Manner of Speaking. Beide nummers zijn aangedragen en kregen positief commentaar van andere lezers. Daarom ben ik voor de orginaliteitsprijs gegaan. Oftewel, welk nummer is het minst gecoverd door, let wel, bekende artiesten. Crazy in Love is gecoverd door: Snow Patrol, David Byrne, SwitchfootThe Magic Numbers , Tracy Bonham, The Puppini Sisters, The Baseballs en dus Antony and the Johnsons. Maar de winnaar is In a Manner of Speaking, gecoverd door: Nouvelle VagueAmanda Palmer, Camille and Jamie Cullum, TaxiJazz en natuurlijk Martin Gore. Wanneer je de covers beluisterd is duidelijk te merken dat de helft is geïnspireerd door de originele versie van Tuxedomoon en de andere helft door de jazzy versie van Nouvelle Vague. Ik moet eerlijk zijn, ik vond ook nog een paar dance-versies van In a Manner of Speaking, maar omdat de dj’s mij en het internet niets zeiden heb ik die in de categorie hobbyisten-covers geplaatst. De top 5 is niet meer aan te vechten, maar mocht je nog een goede cover weten hoor ik het graag.

Op de vierde plaats staat Joe Cocker met  With a Little Help From my Friends, een cover van The Beatles. Grappig weetje over dit nummer is dat de eerste zin in de eerste versie anders was, namelijk: “What would you do if I sang out of tune? Would you stand up and throw tomatoes at me?”. Ringo Starr stond er op dat dit werd verandert in “Would you stand up and walk out on me.” Starr was namelijk bang om bekogeld te worden met tomaten tijdens concerten. Niet zo’n rare angst, want nadat George Harrison in een interview zei dat hij van jelly beans hield werden ze tijdens optredens getrakteerd op een regen van snoep.

Op de derde plek dan de mooiste cover wat mij betreft: Jeff Buckley met Hallelujah. Zo’n emotioneel geladen nummer dat ik er altijd een beetje van schrik als die per ongeluk voorbij komt op mijn Ipod. Het origineel is natuurlijk van Leonard Cohen, maar Buckley’s versie is zo bekend dat veel mensen dit niet weten. Of is het nummer toch van de Nederlandse zangeres Lisa? Au

Dan de koning van de covers: Johnny Cash. Hij heeft zelf zoveel ‘traditionals’ gezongen en covers opgenomen dat je niet meer weet wat een originele Cash is. Het geweldige nummer A Boy Named Sue is in ieder geval wel van hem al schreef Johnny de track niet zelf. De tekst komt van  Shel Silverstein die later ook een versie schreef vanuit het oogpunt van de vader: The Father of a Boy Named Sue. Hurt is origineel van Nine Inch Nails. Zanger Trent Reznor vertelt in The Sun over de cover: “[Producer Rick Rubin] called me to ask how I’d feel if Johnny Cash covered Hurt. I said I’d be very flattered but was given no indication it would actually be recorded. Two weeks went by. Then I got a CD in the post. I listened to it and it was very strange. It was this other person inhabiting my most personal song. Hearing it was like someone kissing your girlfriend. It felt invasive. Cash said afterwards it was a song that sounds like one he would have written in the 60s and that’s wonderful.” Als dat waar is, van dat kussen, ga ik nu werken aan een cover van Vanessa Paradis!

Tromgeroffel! De nummer 1 is een cover door Jimi Hendrix. Een vriend vroeg mij verbaasd: “Is dat een cover?” Dat geeft wel aan dat het een goede cover is, want de artiest heeft het totaal eigen gemaakt. All Along the Watchtower is de enige top 40 hit van Hendrix in de US en staat op nummer 47 in Rolling Stone’s 500 Greatest Songs of All Time . Ook Jimi’s nummer The Wind Cries Mary staat in deze lange lijst. Dit nummer schreef hij volgens de bronnen op internet in zeer korte tijd na een ruzie met zijn vriendin over koken. En dat terwijl hij dit zegt over het schrijven van teksten: “All those people who don’t like Bob Dylan’s songs should read his lyrics. They are filled with the joys and sadness of life. I am as Dylan, none of us can sing normally. Sometimes, I play Dylan’s songs and they are so much like me that it seems to me that I wrote them. I have the feeling that Watchtower is a song I could have come up with, but I’m sure I would never have finished it. Thinking about Dylan, I often consider that I’d never be able to write the words he manages to come up with, but I’d like him to help me, because I have loads of songs I can’t finish. I just lay a few words on the paper, and I just can’t go forward. But now things are getting better, I’m a bit more self-confident.”

Hieronder top 5. De volgende begint volgende week maandag en ik heb al een idee geïnspireerd op het nieuws van de samenwerking tussen Metallica en Lou Reed.

5. Martin Gore – In a Manner of Speaking

4. Joe Cocker – With a Little Help From my Friends

3. Jeff Buckley – Hallelujah

2. Johnny Cash – Hurt

1. Jimi Hendrix – All Along the Watchtower

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Alternativeblog top 5: Covers

 1. Marnix.

  Nou, ik ben blij dat Martin Gore er nog in staat anders had het ook de keuze van de luisteraars van Radio 2 kunnen zijn.

  Zo zie je maar democratie is niet altijd goed voor de vooruitgang…(goh, waar zien we dat toch meer in NL).

    /   Reply  / 
 2. Paul10

  Niemand The National – Pretty in Pink genoemd?

    /   Reply  / 
 3. Sjoerd

  Vooral nummer 3 en 4 verbazen me een beetje!?
  Het Radio 2 gehalte is inderdaad wat hoog… ;)

    /   Reply  / 
 4. schuhe mbt

  directeur van V-Ventures stelt: “Het is een erg moeilijk, maar onvermijdelijk besluit geweest. Onder leiding van Station Manager Jantien van Tol is een prachtig, innoverend station neergezet waar de medewerkers en luisteraars trots op kunnen zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>