Imponerend U2 biedt wat verrassingen in de tweede ArenA-show

‘Coldplay is de nieuwe grootste band op aarde, de nieuwe U2′, jubelden sommige recensies na het optreden van de Londenaren op Rock Werchter. In Nederland scheelt het qua populariteit misschien niet meer veel, maar zolang een zeker bandje genaamd U2 uit Dublin nog moeiteloos twee keer nagenoeg de Amsterdam ArenA uitverkopen, zijn de Ieren nog niet van hun troon gestoten. Nog niet.

De echte fans gaan natuurlijk twee keer en haalden maandagavond na afloop van de eerste show in Amsterdam de luchtbedden uit de auto om weer vooraan in de rij te gaan liggen. Zij en anderen die ook de tweede keer zijn komen, krijgen dinsdag 21 juli in ieder geval zeker niet dezelfde show als een avond eerder voorgeschoteld. Wel een aantal aangename verrassingen in de vorm van geliefde nummers die deze tour in Amsterdam hun debuut beleven.

Het knappe decor voor deze 360 Degrees Tour is uiteraard onveranderd: het grootste podium ooit door een band mee op sleeptouw genomen neemt bijna het halve veld van de ArenA in beslag. Wat is het eigenlijk: een soort grote ruimteklauw of toch een uit de kluiten gewassen partytent met wat lichtgevende UFO’s erop getimmerd? Het ziet er hoe dan ook bijzonder imposant uit. “Thank you for letting us build this madness”, zal Bono later zegen) Intussen is de achterkant open, zodat U2 inderdaad een dikke twee uur lang vanuit alle hoeken te zien is. Wel kijken de toeschouwers ‘achter’ het podium voor minstens driekwart van de tijd naar de ruggen van zanger Bono, gitarist The Edge, bassist Adam Clayton (in glitterjasje) en de nu toch wat ouder ogende drummer Larry Mullen, zelfs al maken de heren via bewegende bruggen de nodige rondjes over de buitenste ring van de bühne, om de fans dichter te kunnen naderen.

Eerst warmt Snow Patrol het publiek vaardig op: toch aardig dat je als support act een soort greatest hits show kunt spelen in drie kwartier, inclusief Chasing Cars, Shut Your Eyes en Open Your Eyes (wat moeten we nu eigenlijk?). En dan blijft grootste hit Run nota bene achterwege Een klein stukje zelfoverschatting van de met Prodent-glimlach gezegende zanger Gary Lightbody: “Wat fijn dat jullie allemaal zo vroeg zijn gekomen voor ons.” Mja, de meeste mensen willen een goed plekje voor het hoofdgerecht, beste Gary.

Drie kwartier later trekt de intromuziek voor U2 het ruimtevaartthema van deze show verder door: David Bowie’s Space Oddity klinkt door de enorme, hoog in de lucht hangende speakers. De opening van deze show is nog wel identiek aan die van een avond eerder, en vrij opvallend. Een vol stadion is al klaar voor totale euforie, maar de set opent met de vrij donkere, groots klinkende nummers Breathe en No Line On The Horizon, wellicht de beste nummers van de jongste U2-plaat. Het publiek gaat echter pas echt mee als het mega-videoscherm in grote letters ‘The Future Needs A Big Kiss’ toont en de band dicht bij elkaar spelend in het midden van het ronde podium een venijnig Get On Your Boots inzet, dat live wél goed werkt. Als dan voor het eerst de bruggen naar de buitenste ringen bewegen, dichtbij de voorste rijen, komen band én show pas echt goed op gang.

De ware euforie met duizenden armen in de lucht is dan daar met huidige hit Magnificent, Beautiful Day en Elevation, bedachtzamere momenten in de eerste helft van de set zijn er met een mooi door Bono ingeluid One en een akoestisch Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of. En warempel: die reusachtige ArenA voelt op slag een stuk minder groot. Een semi-akoestisch gespeeld Desire wordt opgeluisterd met een flard Billy Jean en Don’t Stop ’Till You Get Enough, als ode aan Michael Jackson.

Tot dat moment valt het met de grote visuele fratsen op dat grote podium eigenlijk nog erg mee. Bij deze show spelen de muziek en hecht samenspelende band onder relatief sober licht weldegelijk de hoofdrol: spaarzame special effects op de schermen voegen het eerste uur vooral toe en overheersen niet, zoals bij eerdere tournees Zoo TV en Popmart wel vaak het geval was. Pas bij het ook al voor het eerst gespeelde Until The End Of The World (van Achtung Baby), gebeuren er verbluffende dingen met dat ronde, enorme videoscherm in de nok van het podium, dat zich in de finale van dat nummer als een soort papier-maché lampion naar beneden uitvouwt, in honderden kleine stukjes scherm. Het visuele wow-moment van deze show. Goed getimed moment ook: die remix van nieuwe single I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight is weliswaar eigenzinnig, maar het blijft een vlak liedje. Zo blijft er op het versplinterde scherm tenminste genoeg over om naar te kijken.

U wilt klassiekers? Met zo’n grote keuze uit een oeuvre kan een band als U2 ze natuurlijk lang niet allemaal spelen. Dat is eerlijk gezegd misschien maar goed ook, want de jonge Bono vocaal evenaren kan de oudere Bono allang niet meer. Dat hoor je soms pijnlijk goed in het desondanks nog steeds krachtig gespeelde Sunday Bloody Sunday en Pride (In The Name Of Love), de verlossingen na die Crazy-remix. Uiteraard biedt het 50.000-koppige publiek volop vocaal tegenwicht – dan weet je weer waarom dit soort shows toch fijn zijn om in voetbalstadions te beleven -, maar hier begint voor Bono wel het grote persen. Dat zet zich voort in Where The Streets Have No Name, waarvan de orgelklanken wel heel fraai worden ingeleid door een toespraakje van Desmond Tutu op de schermen. De frontman is in rustiger doen op het podium, zeggen enkele fans achteraf, misschien om stem, lijf en leden voor deze nog lange tour te sparen. Was dit optreden daarom ook iets korter dan de eerdere shows? Ook een gesprek met de astronauten in het ISS-ruimtestation bleek dit keer geschrapt.

Dat na Where The Streets… onverwacht Bad volgt, is een erg mooie verrassing – ook nog niet eerder gespeeld deze tour -, maar verwacht uiteraard niet dat Bono nog maar in de buurt komt van de indrukwekkende schreeuwzang van weleer. Geen grote schande, de jaren zijn onontkoombaar gaan tellen, maar als even later in de toegift With or Without You zo sputterend wordt gezongen dat het gevoel eruit lijkt uitgezogen, is het duidelijk dat de zanger aan het slot van een tweede avond Amsterdam even aan het einde van zijn krachten is. En dan speelt de band die oudere nummers al wat jaren meerdere octaven lager.

Dat nieuwe, lang uitgesponnen ballade Moment Of Surrender de vaste afsluiter is, blijft opmerkelijk. Geen euforische, maar een wat saaie afsluiting kortom, al zorgen duizenden oplichtende telefoons in het stadion dan toch nog voor een laatste sfeervol moment in een concert van een band die ook ruim dertig jaar samen spelen nog een hechte indruk geeft en bij vlagen flink weet te imponeren. Hoelang kan U2 hierna nog doorgaan en kan het nog groter, met meer spektakel? Of verwelkomen we over twee jaar dan toch Coldplay als definitieve U2-vervanger in de ArenA, met alle extra visuele fratsen? U2 lijkt zelf nog niet te willen wijken, zoveel is na deze Amsterdamse shows wel duidelijk geworden.

Andere favoriete momenten? Was het maandag of juist dinsdag beter?  Had Bono er op dag 1 meer zin an? Doe uw vooral uw zegje in de comments.

facebook share facebook share

111 Reacties // Reageer

111 thoughts on “Imponerend U2 biedt wat verrassingen in de tweede ArenA-show

 1. Martijn

  Desire werd al wel een paar keer eerder gespeeld op deze tour volgens http://www.u2setlists.com. Mooie review verder!

    /   Reply  / 
 2. RonaldSays

  Goede review. Het viel mij ook op dat ze nog als een hechte band op het podium staan en dat ze deze tour ook echt prominenter centraal staan en de visuele effecten niet overheersen.
  Ben zelf maandag geweest. Leuk dat ze toch variaties in hun setlist aanbrengen.

    /   Reply  / 
 3. Chingon

  Even 2 onjuiste feiten rechtzetten: The Claw is door door Willie Williams ontworpen (de vaste U2 stage-designer) en niet door Anton Corbijn (Corbijn doet wel vaak stage-design voor Depeche Mode) en er waren 60.000 plaatsen verkocht in de Arena.

    /   Reply  / 
 4. Jay Dee

  Vind Coldplay helemaal NIKS! U2 blijft The Greatest!

  Ja, echt! ;-)

    /   Reply  / 
  1. Mook

   Helemaal mee eens! Coldplay komt niet in de buurt van U2 en Chris Martin mag de veters van Bono nog niet eens strikken. Coldplay is in dit “non-stick wallpaper music” (Bono) tijdperk niet meer dan 1-oog in het land der blinden …
   Mijn hoogtepunten van dinsdagavond waren Bad en de tributes aan Michael Jackson en Aung San Suu Kyi, concert was fenomenaal goed ondanks inderdaad minder krachtig wordende stem van Bono maar dat is al jaren aan de gang. Zijn persoonlijkheid en de intieme sfeer die de mannen weten te creeren maken dit meer dan goed!!!

     /   Reply  / 
 5. rob

  Wat een gejuich.

  Dit was voor mij de 9de en laatste keer dat ik U2 gezien heb. Netjes gespeeld enzo maar wat een bedroevende setlist. Moments of Surrender, met voorsprong het slechtse U2 nummer ooit gemaakt als afsluiter??? Treffender kan niet duidelijk gemaakt worden dat na een “huwelijk” van bijna 27 jaar de liefde tussen U2 en mij over is. Dat nummer zou zelfs op de laatste cd van Kane tot de slechtse nummers behoren.

  Weggegooid geld. Ik koester het verleden en probeer deze bitter pil zo snel mogelijk uit mijn systeem te krijgen

    /   Reply  / 
  1. Jeroen

   Een perfect concert dat ik met een hoop passie vanuit de inner circle heb mogen aanschouwen… Mensen die klagen over slecht geluid moeten voortaan zorgen dat ze vooraan komen te staan! En wel heel Nederlands om te over kleine dingetjes te gaan zeuren… Bah!
   Het was geweldig, allen geef toe! Coldplay is geweldig, maar zal niet lang meer doorgaan… U2 is grootser, historischer, beter! Zeer betaalbaar concert, Bono prima bij stem, belachelijk gaaf podium, heerlijke video-schermen, lekkere dance-versie van Crazy, geweldige nieuwe nummers bij de sterke setlist… Mensen… Het was gewoon LEUK!

     /   Reply  / 
  2. Peter

   Kun je nagaan hoe persoonlijk smaak is. Ik ben twee keer geweest en twee keer vond ik Moment of Surrender een fantastische afsluiter (favouriete nummer van het album). Wel jammer dat het tweede concert een kwartier korter was… En tja, toch jammer dat oude tijden niet meer herleven.

     /   Reply  / 
 6. else

  Mooi verslag, ik denk dat de 2 avonden elkaar niet zoveel schelen, ik was er maandag en vond Bono erg goed bij stem, zeker bij A Little While. Ander favoriet moment was Unforgettable Fire, bij ons het moment waarop het scherm naar beneden zakte. Review 20e: http://bit.ly/TWxUX

    /   Reply  / 
 7. joop

  Ik neem aan dat die ADV onder dit artikel een advertentie is? Of advertorial? Volgens mij wil er iemand heel graag dat wij de nieuwe cd van de Dead Weather gaan kopen?

    /   Reply  / 
 8. Herbert

  Goede review. Net als in 2005 weer een ”huge” show. Blijft toch het leukst om naar de eerste show te gaan.

  + Het was een bizarre muzikale trip, met voor mij als hoogtepunt de remix van de nieuwe single ”I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight”
  + Zeer goed geluid in vak 413

  - Jammer dat ze er aan het einde niet uitgingen met een klapper.
  - Verkeersproblemen rondt de Arena

    /   Reply  / 
 9. J. Zilver

  U2 speelde een degelijk concert, het tweede gedeelte van de lichtshow was geweldig. Het effect van de 360 degrees podiumact was bij vak H niet zichtbaar, het podium stond te ver weg, dat was een grote teleurstelling, maar het ergste was de geluidskwaliteit, beroerd zo slecht, het was een gedonder dat alle kanten op ging, Bono was niet te verstaan en Larry niet te horen. Ik ben als audioliefhebber weer gesterkt in mijn opvatting dat stadionconcerten niet het beste uit een kwaliteitsband als U2 halen. BNN presents U2 gezien? Dan weet je wat ik bedoel. Dat was weliswaar een kort optreden,, maar prima gedaan. Maar voor mij was het een prijzig concert in de Arena. Jammer.

    /   Reply  / 
  1. roland

   Zat zelf met vrouw en kinderen in vak 425. Rechts boven in de Arena. 4 jaar geleden zat ik onder de eerste ring en galmde ik het stadion uit. Ik kon Bono horen maar niet verstaan. Dit jar viel het mee, al was het niet opperbest. In het Gelredome was de accoustic vele malen beter. Maar twee keer de Arena betekent 5 a 6 keer Gelredome. Wordt de tour 3 a 4 dagen langer. Onze boys worden een stukje ouder en aan het einde van de tour breekt dat natuurlijk op. Ik heb samen met mijn fam. genoeten van een dag U-2. Voor de 9de keer.

     /   Reply  / 
 10. chris

  Hele mooie show! Wat een mooie lichteffecten. Naar mijn mening ook een goeie zet om Unforgettable fire te vervangen door Until The End Of The World (blijft toch een super-nummer). Hoogtepunten waren voor mij de prachtige akoesische versie van Stuck In A Moment en (mijn all-time-favorite) Ultra Violet. Tjonge, wat mooi met die lampjes en die rookmachine. Idd eens met de recensie: With Or Without You leek nergens op.

    /   Reply  / 
 11. Jacco

  Aardige recensie, de kritiek op de mindere zang van Bono herken ik echter totaal niet. Klinklare onzin als je het mij vraagt (dat doe je niet maar ik mocht wel mijn zegje doen ;) )

    /   Reply  / 
 12. Peter

  Ik hoorde laatst iemand Coldplay “Radiohead Light” noemen en daar ben ik het mee eens. Ze komen niet in de buurt bij U2. Wat een geweldig concert gisteren in de Arena. En voor de goede orde: het podium ontwerp is gemaakt door genie Mark Fisher die al eerder voor U2 en Pink Floyd de meest fantastische decors heeft ontworpen.

    /   Reply  / 
 13. jeroen

  1 van de weinige echt goede reviews. ben zelf twee avonden geweest en vond de beleving van het publiek de 2e avond stukken beter. Vond het geluid de eerste avond niet tegenvallen (vak 106) en gisteren ronduit goed (vak 120). Moet zeggen dat ik langzaamaan een beetje klaar ben met de echt oude hits (pride, sbs), streets blijft goed, boots blijkt idd live beter dan op CD. hoogtepunten (velen) ultraviolet, mysterious ways, one op de 1e avond, crazy (wat een superversie), walk on, beautiful day, still haven’t found, angel, desire, unknown caller, elevation, end of the world en toch ook wel bad en het videoscherm!

    /   Reply  / 
  1. Harry

   Goed geluid in vak 120???? Ik heb voornamelijk in elkaar geperste midden tonen gehoord die voor zang moesten doorgaan. Zo jammer. De Arena is een ouderwetse galmbak. Het lijkt een beetje op de Groennoord Hallen van weleer.
   Het concert was top…je zou het allen met een koptelefoon op moeten meemaken.

     /   Reply  / 
 14. Martijn

  Ik begrijp dat gezeur over het geluid echt niet. Was voor mij de eerste keer Arena en hoewel ik me er iets verschrikkelijks bij had voorgesteld, vond ik het prima te doen. Het is een enorm stadion, dus het lijkt me nogal logisch dat het galmt en niet iedere definitie overal even goed hoorbaar is. Is dit in andere stadions nou echt zo veel beter dan?

    /   Reply  / 
  1. Paula van den Berg

   Beste Jeroen, ik zat op maandag in vak 126, zuid 1ste ring en het geluid was dramatisch slecht. In 2005 zat ik aan de zijtribune (121) en daar is het altijd beter. Heb er voor zover mogelijk toch van genoten.

     /   Reply  / 
   1. Muk

    Ik zat in vak 121 en vond het geluid ook niet al te best. Dit was mijn eerste concertervaring maar als ik op het geluid mag afgaan ook de laatste :-(

      /   Reply  / 
    1. Joop

     vak 119: 150E per kaart en toch een kl*regeluid!

       /   Reply  / 
    2. Lane

     Zat in 118 en het was prima te pruimen.

       /   Reply  / 
    3. Nelis

     @Joop: Denk je dat als je meer betaald, dat je dan een ander concert ziet (of hoort) ofzo?

       /   Reply  / 
    4. Muk

     @Nelis: nee natuurlijk niet, maar je verwacht dan wel dat je op de beste plaatsen zit, niet alleen wat zicht betreft, maar ook als het om geluid gaat! Ik had geen Arena-ervaring dus wist niet welke plaatsen het beste zijn, dus ging ervan uit dat de duurste de best zouden zijn, wat dus geluidstechnisch niet het geval bleek te zijn :(

       /   Reply  / 
    5. Joop

     @ Nelis: nee hoor ik verwacht geen VIP treatment voor die 150 euro, maar wel een geluid dat te pruimen is. Het gaat er niet om dat ik bijzonder ben dat ik 150E aftik, maar het is vrij frustrerend dat je je er constant aan ergert…helemaal na het betalen van dit bedrag.
     Verder hoor ik dat de 2e ring nog slechter is qua geluid, ben blij dat ik daar niet zat!

       /   Reply  / 
 15. Wim

  Ik ben beide concerten geweest, het geluid was goed, maar stond dan ook dichtbij. U2 blijft verbazen, crazy wat een superversie, Bad, Until the end of the world, The Unforgettable Fire en Streets absolute hoogtepunten. Duidelijk geen band die op dit moment in de buurt van ze kan komen. Ik zie ze alleen liever niet in de ArenA.

    /   Reply  / 
 16. Celina

  Ik ben gisteren geweest en zat in vak 413 (ja achter het podium dus) en daar heb ik voor het eerst ervaren dat het geluid redelijk goed was in de Arena. Maar het commentaar op de zang van Bono kan ik niet plaatsen. Ik vond het juist erg goed. Het podium en alle effecten waren spectaculair maar zeker niet overheersend aan die geweldige band. Ik heb in ieder geval de hele avond met een dikke smile op m’n gezicht gezeten en van elke minuut genoten. Alleen het einde vond ik ook jammer dat het niet knallend was, het voelde nog wat onaf (het had voor mij nog wel een uurtje door mogen gaan!). Maar de volgende keer ben ik er zeker weer bij.
  En Coldplay …… daar wil ik geen woorden aan vuil maken: die komen nog niet eens in de buurt van U2 en ze stoppen waarschijnlijk ook nog dus zullen ze die status ook wel nooit halen…. Nee U2 forever!

    /   Reply  / 
 17. peter jongeneel

  Magic.

  Uitstekende review.

  Zo heb ik het zelf ook beleefd en gezien. Alleen mijn concert eindigde bij Ultraviolet :) Aangezien ik mij op de eerste avond al door een abominabele with or without jou had moeten worstelen brrrrr speel het dan niet denk ik dan. Pride moet Bono ook niet meer zingen, lijkt ook elke tour NOG trager te worden gespeeld, over de zang maar te zwijgen tov het origineel. Time waits for no one , i know….

  De 2e avond verder was echt hemels, zoveel beter als de eerste, en dat was ook al zeer goede eerste avond.

  Sommige nachten zijn magic, dat was zonder meer gisteravond. De eerste avond ging ik naar huis vol lof over de show en de claw, de 2e ging ik licht euforisch naar huis over de band en zijn muziek….en zo hoort het !

  De setchanges waren zeer welkom voor de recidivisten onder ons. Maar ook is daar het gemis van Unknown Caller, The Unforgettable Fire & i still haven ‘t found en dat deed ook wel een beetje zeer. In het leven kun je nu eenmaal niet alles hebben.

  Pefect entertainment hoe je het ook went of keert.
  Ik zal graag volgend jaar weer terugkeren naar U2 en The Claw.

  In short, perfect muzikaal genoten van mijn ouwe jeugdhelden, then and NOW.

    /   Reply  / 
 18. Leo

  Ook wij zijn gisteren geweest, we zaten in vak 413. Voor een tribuneplaats de perfecte plek! Pal achter het podium, goed zicht en perfecr geluid.

  Bono had misschien een enkele keer moeite de hoogste uithalen eruit te persen, maar verder absoluut geen klagen over de kwaliteit van de show.

  Jammer dat The Unforgettable Fire gisteren ontbrak, maar dat werd flink goed gemaakt door Bad. Het was kortom weer een topavond!

  Heeft iemand trouwens nog iets meegekregen van die gozer die het podium op wou rennen? Werd op tijd tegen gehouden en weg gevoerd door security, wat een eikel zeg!

    /   Reply  / 
  1. Jan

   Vond het wel lacheuh die gast op het podium. Volgens mij deed hij niks fout. Hij rende over de catwalk totdat een man of 7 van de security hem eraf trok. Vond het een gave actie. En zou het ook doen als ik de kans kreeg. Uiteraard laat je dan wel de band met rust, zoals hij deed.

     /   Reply  / 
 19. hj

  Ik vond het einde op maandag ook behoorlijk zwak, met een zaadloos Moment Of Surrender ging het uit als een nachtkaars. Ik had verwacht dat ze nog een keer terug zouden komen om even te knallen – ook omdat ze officieel tot 12 uur zouden spelen en er nu om kwart voor 12 mee ophielden.

  Al met al vond ik het in 2005 beter, mijn review is hier te vinden: http://www.kindamuzik.net/live/u2/u2/18921/

    /   Reply  / 
 20. jeroen

  ja, ik zag die kerel op de buitenste catwalk rondrennen en niemand die iets deed, beetje surrealistisch ;)

    /   Reply  / 
 21. Corne

  In 1 woord, geweldig !!!

    /   Reply  / 
 22. Carlie Martens

  Wij zijn gisteravond ook geweest en zaten in vak 410. Jammergenoeg werd het zicht belemmerd door 1 van de poten van The Claw. Toch hebben we ontzettend genoten van het concert. Ik vond de muziek prima, en wat een enthousiasme bij het publiek. Voor mij blijft U2 de beste band van de wereld. Hoezo Bono slecht zingen; grote onzin!!!
  Jammer dat de aangekondigde actie van de nederlandse fanclub door “40″ massaal te zingen aan het einde van het concert niet werd ingezet. Ik had ook verwacht dat U2 om 23.45 uur nog een keer zouden terugkomen. Dit werd al meteen de kop ingedrukt doordat alle instrumenten en PA meteen werden opgeruimd. Het was een teleurstellend einde van een fantastisch coincert!!!

    /   Reply  / 
 23. Joris Rietbroek Auteur

  Je hoort mij niet zeggen dat Bono slecht zingt, zeker de nieuwere nummers zijn geen probleem voor ‘m. Omdat die ook geschreven zijn naar z’n huidige vocale capaciteiten. Met de oudere hits heeft hij hoorbaar meer moeite, en dan worden bijv. Bad en Pride nog wat octaven lager gespeeld ook.

    /   Reply  / 
 24. Erwin

  Heb een waanzinnige show gezien,alleen het geluid in de Arena was absoluut onder niveau,zoals al jaren!

  De mensen op het veld hadden goed geluid,net als de mensen helemaal aan de andere kant van het stadion,maar voor kaarten van 160 euro per stuk verwacht ik iets anders.

  Let wel,zowel Snowpatrol en U2 deden hun stinkende best,maar voor mij geen Amsterdam Arena meer.

  Op naar Gelsenkirchen 3 augustus.

  Erwin

    /   Reply  / 
 25. Jan

  Ik ben beide avonden geweest: maandag op het veld uit mijn dak gegaan en dinsdag op de tribune. Vond dinsdag een magisch hoogtepunt! Wat was het mooi! Tranen in mijn ogen bij “One”, ademloos geluisterd naar “Bad” en de show was geweldig. Het geluid was veel beter dan in 2005. De Arena heeft hier duidelijk zaken in verbeterd. Al met al: dit vergeet ik mijn leven lang niet meer!!!

    /   Reply  / 
 26. gerrit arendsen

  u2 speelde als een mix 2 uur lang, spetterende snelle show, dit kwam ook omdat ajax vrijdag weer moet voetballen, de heren moesten dus opschieten

    /   Reply  / 
 27. ramon lamers

  Wat een gezeik zeg en een kut recensie.
  Blijkbaar mensen met heel weinig verstand van muziek.
  Ten eerste wat is nu beter maandag of dinsdag?
  Echt weer zo’n oer Hollandse uitspraak.
  Ik ben twee keer geweest en idd maandag was anders dan dinsdag maar dan weer dat gezeik van: had Bono er wel zin in? laat je gevoel spreken mensen.En weer dat oer Hollandse gezeik van vergelijken met coldplay is beter of de grootste!!
  het gaat om de gevoelens voor u2 muziek en geen vergelijking zeg!! DEze recensie is goed voor hart van nederland van SBS meer IQ zit er niet in!!
  Ramon Lamers (p.s. een grote fan van u2 en coldplay!!!!)

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Wel een oer-hollandse zeurreactie hoor Ramon.

     /   Reply  / 
 28. Jos

  Het concert was goed, veel geweldige klassiekers. Het geluid was heel heel heel slecht. We konden Bono niet verstaan, gewoon waardeloos geluid.

  Zo echt VERBODEN moeten worden –> concert in Arena.

  Verder is die Arena Card om te drinken wel erg milieu onvriendelijk.

  No line in the Arena

    /   Reply  / 
  1. Muk

   En erg duur ook: 7,50 voor twee glazen water :( hoewel ik denk dat ik zelf wel wat beter had moeten opletten want volgens mij kosten ze officieel “maar” 5 euro maar toch :( Maar ja dat staat verder natuurlijk los van het concert gelukkig.

     /   Reply  / 
   1. locosto

    Jos & Mulk,

    U2 was goed en blij dat ik ze een keer heb ‘mogen’ zien (kaartverkoop sh*t) maar idd. concerten in de arena moeten worden afgeschaft. Geluid en arenakaart zijn waardeloos. Je gaat alleen naar de arena als je ‘een band’ echt wilt zien, maar je word keer op keer weer teleurgesteld.

      /   Reply  / 
 29. saskia

  Ging gister opgetogen naar de arena… helaas is de avond voor mij toch wat teleurstellend afgelopen.. Ben naar alle touren van u2 geweest en een enorme fan maar wat ik gisteren 21/7 gezien heb doet mij toch vermoeden dat u2 op zijn retour is. Vond sowieso de 1e 3 nummers slecht om te openen… absoluut geen knallers. Ook het einde vond ik erruuugg saai, jammer! Miste vooral de enorme power die Bono normaliter uitstraalt, hij is niet van zijn plek afgeweest, wij vak 119 hebben hem geen een keer voorbij zien komen. De entourage maakte enorm veel indruk en daar is je verwachting dan ook naar. Naar mijn inziens zijn ze daar voor het 1st moet ik er heel eerlijk bij zeggen niet in geslaagd. Ook vocaal miste Bono zo nu en dan de boot, zeker met de oude nummers die ik eigenlijk op deze manier helemaal niet meer zo goed vind klinken. De mooiste touren blijven voor mij toch Zooropa en Popmarkt, alles klopte toen en de shows waren echt spektakel! Ook een aantal concerten in Dublin meegemaakt en die zijn toch weer heel anders dan hier in Nederland. Qua geluid….. lijkt mij weer hoog tijd voor de kuip. Trouwens de prijzen liegen er ook niet om in de Arena!!!
  Uiteraard ga ik de volgende tour ( mocht ie er komen ) komen toch weer naartoe al was het alleen maar om van deze desillusie af te komen. Als ik eerlijk ben heb ik eigenlijk naar een stel oude mannen staan kijken.. De tempratuur was trouwens ook niet te harden in die galmbak.. das geen doen ook voor de artiesten niet!

    /   Reply  / 
  1. ramon lamers

   goeie tip….
   koop volgende keer een veldkaartje en je geluid problemen zijn opgelost.

   groet Ramon Lamers

     /   Reply  / 
  2. Muk

   Daar kan ik me helemaal in vinden. Ik heb ze gezien in Ahoy (in de Unforgettable Fire-tijd), in de Goffert (Zooropa) en in het Gelredome (Elevation-tour) en ben drie keer uit m’n dak gegaan, maar ik kon er gisteren helaas niet in komen… en volgens mij lag dat niet alleen aan mij :( Ik denk dat dit wél mijn laatste keer is geweest. Ik wil graag m’n goede herinneringen laten blijven overheersen en dat doen ze gelukkig nog steeds, ondanks het wat teleurstellende concert van gisteren.

     /   Reply  / 
 30. Thomas

  Wat een mooie show was het weer, en het concert zelf was prima te doen (op het ArenA gedonder na dan). Ik zat op een mooie plek, vak 117, dus dat was dan weer goed geregeld ;-)
  Het was wel triest om te zien dat ‘dat ding’ als een kerstboom in een te kleine kamer met de piek tegen het plafond aan stond. Volgende keer gewoon de Kuip, maar Mojo heeft daar geen boodschap aan geloof ik.

  Ook ik ben het eens met het feit dat Bono bepaalde noten niet meer haalt, maar wat verwachten we dan? Dat een stel 50′ers nog staat te zingen als toen ze 20+ waren???
  Stop met zeuren en geniet gewoon nu het nog kan. Op welke toonhoogte dan ook. Of blijf anders inderdaad lekker thuis natuurlijk, nog beter.
  Ook het vergelijk Coldplay (zelfs Kane???) en U2 raakt kant nog wal. Alleen omdat Coldplay er geen geheim van maakt net zo goed/ beter te worden dan een stel 50′ers??? Dat bepaald iedereen voor zichzelf, zoiets heet smaak!
  Doe mij maar U2, en ik hoop dat ze nog lang zo doorgaan.
  Snow Patrol was erg goed!!!

    /   Reply  / 
  1. Roger

   Mijn vraag of ik de enige was, is hiermee dus al beantwoord…. ;) Mooie beeldspraak, trouwens.

     /   Reply  / 
 31. Dimilo

  20 & 21 Juli: dik 4 uur kippevel!

    /   Reply  / 
 32. Roger

  Ben het eens met de reacties betreffende de afsluiting van maandag. De hele avond een geweldige, en met vlagen fantastisch, optreden gezien. Maar MOS heeft niet dat epische dat je verwacht aan het einde van een U2 show. De inzet van de 40-vocalen vind ik niet verstandig, als je vervolgens doodleuk van het podium loopt. Het geheel kreeg een onbevredigend einde. Daarbij vond ik het gewoonweg teleurstellend dat Edge en Adam (en Larry tijdens Crazy) als enigen regelmatig gebruik maakten van de b-stage. Wij zaten in 110 (‘rechts’ voor Bono) en hebben Bono de hele avond niet voorbij zien komen. Met het oog op het 360-concept richtte hij zich naar mijn idee teveel op het GA-publiek aan de voorkant van het podium.

  Btw, ben ik de enige die het idee had dat de Arena eigenlijk veel te klein was voor het podium? Met de lichtshow werd meteen ook de gehele dakconstructie uitgelicht, wat behoorlijk afbreuk deed aan het beoogde effect. Het geluid viel me over het algemeen wel weer mee. Alleen de spraak stierf af en toe in de galm. Had dinsdagmorgen meteen spijt dat ik niet voor 2 dagen kaarten had besteld…..

    /   Reply  / 
  1. Thomas

   Inderdaad veel te klein ;-)

   Ik baalde dinsdag dat ik geen kaarten had voor maandag ;-)
   Ook dinsdag was het enigszins ‘plots’ afgelopen, maar ik vond het ook wel mooi zo.

   Bono liep inderdaad niet echt veelvuldig rond, maar ik betrapte mezelf er op dat ik toch vaker naar het scherm zat te kijken dan naar het podium.

   Kom maar op met die DVD! Dan ga ik er nog wel even goed voor zitten, met Coldplay en Kane in het voorprogramma zodat ik extra geniet van die ouwelui, en zonder galm!

     /   Reply  / 
 33. Jeffrey

  Beide avonden waren voor mij een waanzinnige belevenis. En ik vond de uitvoering van de remix ‘I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight’ zeer goed en gaf mij het idee waarom ik nu juist een concert van U2 bezocht.

  Bekende en mindere bekende nummers juist voorzien van hoge amusementswaarde opgevuld met stukje snippets. Geluidskwaliteit en de stemkwaliteit van Bono was niet altijd optimaal, maar goed de show en vocale ondersteuning van het publiek vergoed veel. Daarvoor ga je na het concert; lekker uit je dak gaan. Volgende keer ben ik alle dagen weer van de partij en het liefst in De Kuip.

    /   Reply  / 
 34. marion

  Ben gisteren voor het eerst naar U2 geweest. Ken ze nog uit de oude tijd. Ik vond de nieuwe nummers mooi, mooi gebracht. Bono zong prima, naar mijn idee niets mits mee. Maar wat een slecht geluid (veld, vlakbij podium). Is inmiddels wel bekende reputatie, dus ik baalde dat het concert in de Arena was.
  Mi is U2 een nieuwe weg ingeslaan, die hij ver overtrekt. Da`s jammer heeft U2 helemaal niet nodig. Ik vond niet dat Bono het publiek kreeg opgeweept door de gekozen nummers en de volgorde ervan en door de stille afloop op het einde, alleen bij de oude nummers lukte dit.
  Jammer dat U2 niet optimaal gebruik maakte van het podium, zeker nadat hij zelf had aangekondigd dichter bij het publiek te willen komen.

  Maar eerlijk is eerlijk, U2 heeft zijn sporen al lang verdiend en was een unieke ervaring om hem live te zien optreden.

    /   Reply  / 
 35. Martin

  Leuk stukje, maar op sommige stukken raakt het kant nog wal. Maandag was top. Zat zowat op station Duivendrecht (vak 427), maar had een beter geluid dan in 2005 toen ik met me neus tegen de schoen van Bono werd aangedrukt door honderden dolle fans voornamelijk vrouwen die wel vrijwillig diezelfde schoen wilden vasthouden (wou natuurlijk wel graag vooraan staan). Spraak viel wel wat weg, of kwam het door de alcohol.
  Verder was Snowpatrol ook helemaal super en hebben we maandag wel Run gehoord, blijft toch ook een nummer om kippenvel van te krijgen.
  Eind was wel wat minder, nachtkaars effect, maar ja het kan mij niet lang genoeg duren. Al met al beter dan vrijdag 15 juli 2005.
  En de Arena, doe maar weer een keer ergens anders, kan nooit slechter, niet met geluid, maar zeker met de bereikbaarheid en pakeergelegenheid. Wat een drama!! Volgende keer Goffert Park, openlucht, ouderwets concertgevoel en hebben wij als oosterlingen ook eens een “thuiswedstrijd”.

    /   Reply  / 
  1. Muk

   Jaaa wat Goffertpark betreft! Dan ga ik beslist toch nog een keer ;)

     /   Reply  / 
 36. Kris

  Ik snap wel dat in een recensie een mening wordt weergegeven, maar voor wat betreft Bono’s stem zit je er echt naast.

  Net nu consensus op internationale U2 forums is dat Bono’s stem momenteel de periode van ZooTV tour (1992-1993) benadert, stel je dat zijn stem achteruitgaat? Ik zou je willen adviseren om (via youtube?) een opname van Bad ten tijde van 1992/1993 ZooTV te vergelijken met Bad van gisteravond. Ik durf te stellen dat Bono in 2009 tijdens de eerste uitvoering van Bad deze tour net zo hard uithaalt tijdens het “I’m Wide Awake” deel van de song….
  Check anders ook even de uitvoering van Bad of Sunday Bloody Sunday van Saitama Tokyo 2006 op youtube. Nee, wat mij betreft is Bono’s gezang sinds 1997 weer flink vooruitgegaan met Japan 2006 als voorlopig hoogtepunt maar hij zit er nu niet ver vanaf.

  Jaren 80 wil ik het niet over hebben. Dat was een heel andere stem waarbij vaak gemakshalve wordt vergeten dat U2 eind 1989 een hoop concerten in Australië en Nederland moest uitstellen omdat Bono zijn stem verklootte door overmatig geschreeuw. Vanaf 1992 ZooTV is hij dus ook anders gaan zingen. Wat mij betreft gecontroleerder, beheerster en dus mooier.

  Tot slot: van mij mogen ze na 2010 stoppen met megalomane stadionshows voordat ze de nieuwe Stones worden. Dan mag een andere band proberen die fakkel over te nemen en hoop ik dat U2 zich gaat richten op nieuwe muzikale (lees: kleinschaliger) uitdagingen…

    /   Reply  / 
  1. Thomas

   Amen ;-)

     /   Reply  / 
 37. Joyce

  Ik had dinsdag de pech aan de achterkant van het podium te zitten, heb idd het merendeel van de avond naar ruggen gekeken, en dat voor behoorlijk prijzige zitplaatsen, jammer! Vond het tevens echt heel jammer dat the unforgettable fire op maandag wel werd gespeeld en gister niet, ik vind dat nl één van de beste nummers van U2! Ook vond ik de afsluiter niet echt spectaculair. Dit waren de minpunten van een verder werelds concert!!!

    /   Reply  / 
  1. Eric

   € 30,00 vind je prijzig?
   Misschien de volgende keer maar buiten het stadion luisteren, want veel goedkoper zal het nooit worden.
   Betaalde zelf € 88,00 en heb bijna alleen maar naar de schermen gekeken omdat de afstand behoorlijk groot was.
   Overigens wel een goed concert, maar echt genieten ga ik volgende maand: Pearl Jam!!

     /   Reply  / 
   1. Joyce

    Ik heb 85 betaald, weet niet waar JIJ de wjsheid vandaan hebt gehaald dat mijn kaart 35 euro was… En ja, voor dat geld zijn het dure plaatsen voor de achterkant!!!

      /   Reply  / 
    1. Paul Snelders

     Volgens de informatie van Mojo waren de kaartjes aan de achterzijde 30 euro (ex bespreekkosten) en aan de zijkant 80 euro (ex bespreek). Ik zat zelf voor 80 aan de zijkant. Maar het kon ook dat je voor 80 in de 1e ring recht tegenover het podium zat. Dan is de afstand inderdaad groot.

       /   Reply  / 
   2. Joyce

    Tickets zijn gewoon bij livenation gekocht, voor 85 euro! Beetje raar dat ik mij hiet zit te verdedigen over onze ziplaaten , kosten ervan en de teleurstelling over deze plaatsen, maar laat ik de volgende keer maar het vriendelijke advies volgen buiten het stadion te luisteren:-( Wat is iedereen overigens goed op de hoogte van de prijzen? Het was een hele toestand om er tijdens de voorverkoop doorheen te komen, en uiteindelijk was het voor ons geen kiezen (want ook wij hadden erg graag staanplaatsen gehad) en hadden wij dus ook niet de mogelijkheid om eerst uit te zoeken waar onze plaatsen zich bevonden (om eventuele volgende betweters voor te zijn;-)
    En dus zaten wij aan de achterkant…
    Hebben trouwens wel de commotie rondom de persoon die het podium op wilde gezien, gebeurde bijna recht onder ons, rare toestand was dat!

      /   Reply  / 
 38. Paul Snelders

  Ben in de gelukkige omstandigheid geweest om beide concerten te bezoeken. De eerste avond op de tribune, vak 419 naast het podium. Grote voordeel dat je uitstekend kan zien wat er op en rond het podium gebeurt. Omdat er boxen onze kant op gericht waren en de afstand niet te groot was, was het geluid zeker niet slecht, hooguit wat iel. Maar niets geen galm oid. Dit viel me 100% mee. Nadeel was dat het publiek op de tribune toch vaak wat tammer is dan op het veld. Om me heen bleven mensen het hele concert zitten.
  Dinsdag stond ik op het veld, zo’n 10 m van de ring en tegenover/onder de boxen. Prima sfeer, uitstekend geluid en prachtige set.
  Het euforisch gevoel de 2e avond was groter dan de 1e avond. Maar een objectief vergelijk durf ik niet te geven omdat de omstandigheden te verschillend waren (tribune versus veld), maar subjectief was de 2e beter en intenser.
  Natuurlijk is alles te vergelijken met vroeger, bijzonder dat ik iedereen alleen hoor over ZooTV (welke ik in Ahoy heb gezien, gelukkig!) en PopMart.
  Maar wat in mijn geheugen gegrift staat is de Joshua Tree Tour in ’87. Toen stond de Kuip letterlijk te trillen op z’n grondvesten. Maar ook de Love Town Tour met BB King in Ahoy (begin ’90) was fantastisch!
  Kortom, ik vind dat men niet zo moet zeuren. Het is toch fantastisch dat een band na ruim 20 jaar stadionconcerten ons nog zo in vervoering kan brengen. Natuurlijk zijn er altijd dingen die voor verbetering vatbaar zijn, maar ik heb gewoon 2 avonden genoten!

    /   Reply  / 
  1. Marc

   Mooi voor jou dat je beide shows kon zien maar ergens niet eerlijk naar de mensen toe die er niet bij konden zijn, vind ik. Ik vond dat bestellen online ook dik k*&^t. Ik ben 6 uur bezig geweest, onafgebroken. Letterlijk had ik een lamme hand. Was ik er weer in, wilde ik bestellen, werd ik er weer uit gelazerd en ga zo maar door en door. Ik ben geen opgever dus ik ga net zo lang door tot het lukt. En het lukte op den duur. Voor 2 kaarten op 21 juli. Geweldige ervaring. Maar voor hetzelfde geld was het niet gelukt. Ik dacht even- dit gaat ‘m niet worden…….. kon ik opeens 1 kaart bestellen, weet je wel. Wat moet je met 1 kaart op een popconcert. Anyway, ben er bij geweest en was super!

     /   Reply  / 
   1. Peter

    Je had natuurlijk ook gewoon een lidmaatschap op U2.com kunnen nemen en rustig voor de officiele verkoop al kaarten kunnen bestellen….

    Ik vond het zelf trouwens nog meevallen met de kaartverkoop. Vanaf een uurtje of 12 was er hier aardig doorheen te komen.

      /   Reply  / 
    1. Paul Snelders

     Klinkt logisch, maar dan betaal je 5o euro per jaar. Stel dat ze eens per 4 jaar komen en ik wil 2 kaartjes dan ben ik 380 euro kwijt voor een paar kaartjes. Toch een beetje overdreven.
     Ik ben ook een hele tijd bezig geweest, maar had wel 8 tabbladen tegelijk open staan, waarop ik allemaal ingelogd was. Maar zelf dan kon ik geen kaartje meer krijgen voor het veld van het 1e concert. Acheraf niet erg, zo was het een mooie verdeling.
     Maar geef mij maar de ouderwetse manier, hoe eerder je gaat hoe meer kans op een kaartje. Op die manier wordt het kaf van het koren gescheiden. Alleen jammer dat de ticketburo’s er ook hbun mannetjes neerzetten. Maar dan doen ze via internet ook.

       /   Reply  / 
 39. Joop

  Zonder lichtshow en effects blijft er maar een matige performance over, vond het redelijk plichtmatig de 1e avond zonder enige spontaniteit. Verder wordt het nu echt tijd om de aRENa te verbannen vd lijst met concertvenues, wat een baggergalmgeluid!!!

  Enige positieve noot is dat Bono beter bij stem was als tijdens de tour in 2005 (Brussel).

  Coldplay en/of U2 de grootste bands?!?!?

  Kijk eens naar ene mr. Springsteen & the E Street Band. 3 uur lang rock&Roll met spontane ingevingen. Hierbij mag niemand in de schaduw staan.

    /   Reply  / 
  1. Geluksknikker

   Amen!

     /   Reply  / 
 40. Arjan

  Ik ben bij de dinsdag geweest. Wist uit ervaring dat het geluid in vak 425 (of de andere kant, maakt niet uit) goed zou zijn, en dat was gelukkig ook zo. Geen enkele galm! Wel gek dat je die kaarten voor 1/3 van de prijs van de galmvakken kon kopen. Toch blijft staan natuurlijk veel leuker…

  Superconcert, zeer zwak slotnummer dat wel, maar verder niets dan lof voor de mannen!

    /   Reply  / 
 41. Ramon

  Prima verhaal, in tegenstelling tot wat een andere Ramon vindt (ik ben de enige echte hoor ;-) )
  Ben er wel voor om de vergelijkingen met andere bands achterwege te laten. U2 is geen Coldplay, ze hebben hun eigen identiteit en relevantie.

  Het vergelijken van de twee shows ligt wel voor de hand. Opvallend was dat de eerste show qua setlist vrijwel gelijk was met de eerdere shows. De tweede avond is dat behoorlijk ingrijpend omgegooid. Ook was op de tweede avond duidelijk merkbaar dat ze elkaar meer opzochten en dicht bij elkaar bleven. Volgens mij met positief effect. Het publiek was de tweede avond veel luidruchtiger en reageerde veel directer op alles wat er gebeurde. Dat was tijdens het prima concert van Snow Patrol al merkbaar.

  Ik vond de zang van Bono overigens zeer acceptabel en ik kreeg niet de indruk dat hij gas terug nam op het eind. Op u2gigs.com zijn trouwens bijzonder goede opnames te zien, oa van Bad.

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Om er toch even op in te gaan: het is niet de bedoeling een muzikale vergelijking tussen U2 en Coldplay te maken. Tuurlijk doen ze ieder hun eigen ding, al heeft Coldplay zeker dingetjes van U2 overgenomen (gebaren, producer, etc.) en als er één band is die in de komende tijd de status van U2 van de afgelopen 25 jaar kan bereiken cq. overnemen, dan is het denk ik Coldplay. Dat werd dus nav. show op Rock Werchter al door sommige juichende critici geroepen, maar zover is het kortom nog niet.

   Ik ben nauwelijks ingegaan op het geluid in de Arena: vanaf waar ik stond (een meter of 15 van het de buitenste ring, beetje links) was het aardig, maar m’n verwachtingen waren laag. Je hoorde het naar achteren door goed doorgalmen als je goed luisterde en als dit voor Arena-begrippen redelijk goed geluid was, dan wil ik niet eens weten hoe vreselijk het jaren terug geweest moet zijn.

     /   Reply  / 
   1. Paul Snelders

    Het was jaren terug vreselijk. Ik heb ooit eens een concert van de Stones in de Arena gezien. Zat achteraan, bovenin de 2e ring. Je kon ze op het schrem zien zingen, terwijl het geluid met een seconde vertraging door kwam. Om maar niet te spreken over de galm. Ik heb toen gezegd eens maar nooit weer. Ik ben voor U2 nog eenmaal overstag gegaan en dat voor de Police. Ik heb het 1e concert in Nederland gezien (Sporthal de Vliegermolen te Voorburg in 1978) en wilde uit sentimentele overwegingen ook bij het laatste zijn. Stond toen vrij vooraan en het geluyid viel niet tegen. Dat geld ook voor U2. Blijkbaar hangt het er zeer vanaf hoe de boxen staan en van de plaats in het stadion.
    Volgens mij is de 2e ring achteraan in iedergeval altijd slecht als ik de reacties tot nu toe lees.

      /   Reply  / 
 42. Ramon

  Heeft iemand trouwens ook gezien dat er dinsdagavond tijdens het laatste nummer een fan?/streaker?/zelfmoordcommando? van achteren het podium op wilde komen? Deze werd door een waar leger security-apen op niet zachtzinnige wijze afgevoerd.

    /   Reply  / 
  1. Muk

   Er rende zelfs iemand de hele buitenste catwalk over en die pas na terugkomst aan de achterkant van het podium werd gepakt. Het verbaasde me al dat de security er niet eerder achteraan ging, maar hij had blijkbaar verder geen kwaad in de zin.

     /   Reply  / 
   1. Ramon

    Dat er iemand helemaal rondliep heb ik totaal gemist. Zou het dezelfde figuur geweest zijn die ik ook zag?

      /   Reply  / 
 43. Ramon

  o, en nog een laatste opmerking en dan hou ik mijn mond: het geluid in de Arena is goed EN slecht. Het hangt er maar helemaal vanaf waar je zit of staat. Op het veld en op de lage tribunes in de buurt van het podium is het gewoon goed. Verder weg en op de hoge tribunes onder het dak is het logischerwijs veel slechter. Dit is ook in de Kuip of het Gelredome ook zo hoor, of in elk ander stadion met een al dan niet gedeeltelijke overkapping. Ik begrijp dat geromantiseer van de Kuip niet zo.

    /   Reply  / 
 44. hj

  Inderdaad, alsof de Kuip zaligmakend is..

  Overigens is het op het veld best te doen, maar nog steeds niet ‘goed’. Goed geluid heb je in Tivoli, of de Heineken Music Hall. In de ArenA komt het nooit verder dan ‘acceptabel’.

    /   Reply  / 
  1. TS

   Waarom zet je niet gewoon je DVD-tje aan? Natuurlijk is dat niet met elkaar te vergelijken. In het stadion gaat het om de show.. niet om de kwaliteit van het geluid. Dan moet je gewoon op de bank gaan zitten met je DVD aan.
   In vergelijking met het Vertigo concert was het geluid overigens een stuk beter.
   Ik heb in vak 421 erg genoten van de show.

   Weet iemand trouwens of er DVD opnames gemaakt zijn tijdens de concerten in de ArenA? Er stonden wel erg veel camera’s die er tijdens de Vertigo tour zeker niet stonden.

     /   Reply  / 
   1. Muk

    Die camera’s zullen wel voornamelijk bedoeld zijn om de beelden voor op de schermen te filmen? Maar dat neemt niet weg dat ze die beelden tegelijk ook zullen opnemen. Het zal me niet verbazen als er na afloop een DVD wordt uitgebracht van de tour.

      /   Reply  / 
  2. Lane

   De Heineken Music hall kan erger zijn. Heb ik met Nelly Furtado meegemaakt. We zijn van ellende weggegaan. Dat was hier niet nodig.

     /   Reply  / 
 45. ron

  Voor het eerst sinds jaren weer naar een concert geweest. Wat een beleving! Prachtig podium, goed voorprogramma en een mooi concert van U2. En dit voor de prijs van nog geen €35. Mijn dochter is laatst naar Kings of Leon voor €40 geweest en stond al na een uurtje buiten. Het geluid was redelijk goed en het verheugde mij om weer wat goede oude nummers te horen. Mooi zicht vanaf vrijwel elke plek. Dat Bono hier en daar niet meer het volume van 20 jaar geleden weet te halen is natuurlijk logisch. Ik loop ook geen 100 meter meer in 12 seconden! Middels het podium is geprobeerd een intieme sfeer te creeeren en hierin is U2 goed in geslaagd.

    /   Reply  / 
  1. Marc

   Ik snap dat commentaar niet op Bono’s vocale kwaliteiten. Kaartje van nog geen 35 euro? Ik betaalde dik 80 euro!!! Maar verschil moet er zijn.

     /   Reply  / 
   1. Paul Snelders

    Hoe zo deze verbazing? Wees blij dat je geen kaartje van 150 euro hebt gekocht. Afhankelijk waar je zat had je je ws, wel bekocht gevoeld.

      /   Reply  / 
    1. Muk

     Ja zoals ik dus :-( . Als ik al die reacties lees, heb ik soms echt het idee dat ik een ander concert heb gezien. Ik ga echt noooit meer in de Arena op de tribune zitten (bij een concert).

       /   Reply  / 
 46. Lane

  Of Moment of Surrender de perfecte afsluiter is is voor ieder persoonlijk. Overigens sluit U2 nooit een concert af met een kraker. 1993: Love is blindness/Can’t help Falling in Love, 1997: Unchained Melody, 2001: Walk On, 2005: Yahweh. Dus dat argument kan objectief van tafel. Verder viel op dat Bono een veel krachtiger en helderder stem had dan tijdens de concerten in 2005. Waar ik het wel mee eens ben is dat de eerste twee nummers niet het stadion bij de keel grepen zoals in 2005. Destijds kookte het stadion van meet af aan. Wat ik wel mooi vond is dat de band hecht als collectief stond te spelen. Waarom dan zo’n grote catwalk om het podium gebouwd is mij wel een raadsel. Van alle tours die ik tot nu toe van U2 heb gezien was dit op de Zooropa tour na, wat mij betreft de beste. Het geluid was voor Arena begrippen prima te pruimen. ‘Tuurlijk zijn er altijd plaatsen in het stadion waar het geluid minder klinkt. Echter het was niet de “Worlds biggest bathtub” waar Bono in 2005 aan refereerde dankzij de dempingsdoeken hoog in het stadion. Koprtom de band is nog lang niet versleten. Daarnaast is er geen band die ook maar enigszins in de buurt kan komen als stadion act. En in de nabije toekomst voorzie ik dat ook niet. Kortom de opvolger moet nog op staan. Tot die tijd zullen we het bij u2 houden en dat lijkt mij geen straf

    /   Reply  / 
  1. Paul Snelders

   “Daarnaast is er geen band die ook maar enigszins in de buurt kan komen als stadion act”.

   Dan ben je ws. nog nooit naar Buce Springsteen geweest!! Neemt niet weg dat U2 inderdaad op dit gebied bijna alleen op eenzame hoogte staat

     /   Reply  / 
  2. Marc

   Ik vond de show super, echt super alleen vond ik het eind een beetje abrupt. Ik stond echt te kijken van-oh? dat was ‘t? en dat is het enige minpuntje aan de avond. oh ja en dat het dak van de arena niet open stond want dan kan het geluid niet weg. maar verder super avond.

     /   Reply  / 
 47. MayorTom

  Goed geschreven recensie en ook ik blijf mezelf gelukkig prijzen dat ik díe dinsdag, 21 juli 2009, heb meegemaakt. En even als antwoord op Paul Snelders; op die tweede avond zat ik in vak 419 en daar bleef bijna het hele vak tijdens de show staan en de fans aldaar waren zeker niet “tam” te noemen. Zal wel aan de magie van deze avond hebben gelegen? Mijn persoonlijke mening was dat deze avond nét zo goed, grotesk, bombastisch en muzikaal hoogstaand was dan tijdens hun Zooropa tour in 1997. Hoogtepunten: Until the End of The World, remix van I’ll go crazy en Elevation. Ander hoogtepunt was voor mij Snow Patrol, wat stonden die gasten te genieten van het uitzinnige publiek.

    /   Reply  / 
  1. Paul Snelders

   Denk zeker dat er een verschil was in de beleving van het publiek de 1e en de 2e avond. Ik heb ze echter vanaf vak 419 ook uit hun dak zien gaan voor het podium tijdens de 1e avond. Maar om mij heen was dat (helaas) anders.
   Sta toch liever op het veld, maar helaas, met dit soort kaartverkoop alleen via internet heb je het helaas niet zelf meer in de hand.

     /   Reply  / 
  2. Maarten

   Zooropa was in ’93…

     /   Reply  / 
 48. Marc

  Goede recensie. Alleen ben ik ‘t niet eens met het commentaar met betrekking tot de vocale kwaliteiten van Bono. Ik vind zijn stem nl. nog heel erg zuiver. Dus dat stuk staaf ik niet. Wat een energieke man, die Bono. Ongelooflijk!!!!
  Mooi dat 4-tal van U2, dat al 30 jaar lang aan de top staat en momenteel de grootste band op aarde is. Ik bedoel, ik heb daar wel respect voor. Ik vind de muziek te gek. Ze zijn vernieuwend en tegelijkertijd zeer herkenbaar. In feite is Larry Mullen de beste drummer ter wereld, In 2005, tijdens dat concert, gaf Mullen een drumsolo. Ook kikken hoor. Echt kippenvel. Clayton is de beste bas-gitarist, Bono de beste zanger met het meeste charisma en the Edge is een muzikaal wonder en die mensen hebben elkaar gevonden. Ik ben in 2001 naar het concert geweest in Arnhem, in 2005 en dan afgelopen dinsdag A’dam Arena.

  Ik vond de show van afgelopen dinsdag de beste show van die 3. Daarna 2005 en dan 2001. 1997, popmnart-tour, schijnt ook te gek te zijn geweest. Maar in 1997 kon ik geen kaarten krijgen. Kostte me 6 uur online, onafgebroken door klikken tot ik een trillend handje om voor afgelopen dinsdag kaarten te bestellen maar het is dan wel gelukt en deze ervaring pakt niemand mij af. U2 kan echt een show geven. Ik kan wel merken dat ze veel ervaring hebben met het geven van grote concerten in voetbalstadions en dan te bedenken dat de bandleden pas 45 jaar zijn en al vele jaren aan de top staan in muziekland. b
  Bewonderenswaardig. goede show. prima nummers. ultra violet ook tof dat ze dat speelde. al die duizenden lichtjes in het stadion. ja, ik kan er weer even tegen ;-)

    /   Reply  / 
  1. Muk

   Niet dat het nou zoveel uitmaakt, maar Bono en Adam zijn al 49 en Larry en Edge worden dit jaar nog 48 ;)

     /   Reply  / 
  2. Muk

   ps. Maar het is in de muziekwereld wel vrij uitzonderlijk dat een band al zolang bestaat en ook nog steeds uit dezelfde vier leden, en dan ook nog eens zo succesvol is.

     /   Reply  / 
   1. Marc

    zeker. dat is inderdaad heel uitzonderlijk. dat zie je niet veel inderdaad. vele bandjes die uiteindelijk uit elkaar spatten of in elkaar zakken of iets maar U2 staat eenzaam aan de top…….

      /   Reply  / 
 49. Erik

  Dinsdag een geweldig concert gezien. Ik zit nog in de flow. Ik hoop dat ze tot hun tachtigste doorspelen.nog heel even zeuren: gelukkig zingt Bono geen octaaf lager, laat staan octaven. Is namelijk 8 noten.

    /   Reply  / 
 50. charlie

  3e x dat ik U2 heb gezien. Eerste keer POP-mart in ‘97. Vond ik een legendarisch optreden. Daarna Elevation in ’01. Vond ik een beetje een domper. Was dus erg benieuwd naar deze tour. Het was een geweldige show! Ook een compliment voor Snowpatrol. Nog nooit zo’n sterk voorprogramma gezien! (ha ha, dat was wat anders dan de met flessen bekogelde Kelis, die we voorgeschoteld kregen tijdens de Elevation tour in Arnhem).

  Ik stond op het veld, midvoor ongeveer 2 meter buiten de catwalk. Het geluid was daar perfect! Ook hadden we daar een perfect zicht op de inderdaad compact opgestelde band. Voor ons dus positief, maar die catwalk en die loopbruggen hadden ze wel thuis kunnen laten. De titel van de tour (360°) werd eigenlijk niet waargemaakt. Gelukkig werd Larry voor de vorm af en toe af en toe nog eens met drumstel en al in het rond geslingerd. Trouwens… volgens mij kun je bij deze tour beter net buiten de catwalk staan dan erbinnen. Krijg je daar wel wat mee van het hooghangende scherm, zonder dat je nekkramp krijgt?

  Wel heel bijzonder dat veldkaarten (€ 55,-) zoveel goedkoper waren dan tribunekaarten (beginnend vanaf € 85,- geloof ik). De veldkaarten vond ik dan ook heel betaalbaar. Toen we buiten in de rij stonden te wachten zag ik op het reclamescherm van de HMH dat kaarten voor Rob de Nijs maar liefst € 50,- kosten. Dat is maar 5 euro goedkoper dan U2… en dan heb je Rob de Nijs!!!!!!!

  Maar goed, wij hadden dus perfect zicht en geluid. Persoonlijke hoogtepunten waren Ultraviolet, Until the end of the world (toen dat scherm indrukwekkend “uit elkaar viel”) en Stuck in a moment (prachtige akoestische versie en wat heeft the Edge toch een mooie falsetstem in huis!!)

  Ik vond overigens dat ook Bono goed bij stem was. Behalve in With or without you, maar dat lag niet alleen aan Bono. De hele band leek wel niet goed in het nummer te kunnen komen. Ik weet niet waar het precies aan lag, maar ik vond het echt een verschrikkelijke uitvoering! De andere 21 nummers werden gelukkig perfect uitgevoerd!! Ook de nummers van het nieuwe album kwamen live goed uit de verf. Moment of surrender vind ik persoonlijk verreweg het beste nummer van het nieuwe album. Live vond ik het echter het minst goeie nummer van No line on the horizon. Het effect met de lichtjes van mobiele telefoons was overigens wel super!

  Niet dat ik ook maar iets te klagen heb over de setlist hoor, maar het viel me wel op dat ze van alle albums sinds War iets hadden opgenomen in de setlist met uitzondering van Zooropa en Pop (2 op elkaar volgende albums). Hierdoor werd er helemaal niets uit de wat experimentelere jaren ’90 gespeeld. Volgens mij hebben ze van Zooropa sowieso sinds de Zooropa-tour alleen Stay bij hoge uitzondering nog wel eens live gespeeld. Waarschijnlijk vinden veel diehard fans dit juist prima, maar ik vind het eigenlijk wel jammer dat prachtige nummers als Lemon en For the first time nooit meer op een setlist terecht komen. Ach ja, ze kunnen ook niet alles spelen. De setlist was overigens prima en zelfs verrassend.

  Ik vond het tempo waarmee de mannen de liedjes erdoor jasten wel erg hoog. Zelfs wat gehaast, alhoewel de show er niet minder om was. In een van de bovenstaande reacties las ik iets van een abrupt einde. Dat vond ik ook. Het was voorbij voor ik er erg in had. Volgens mij konden de mannen niet wachten om naar huis te mogen.

  Al met al een prachtig concert en weer een mooie ervaring. Blij dat ik gegaan ben!

    /   Reply  / 
  1. Peter

   Tribunekaarten begonnen vanaf 33 euro ;)

     /   Reply  / 
  2. Paul Snelders

   Ik word oud :-( . Ben geloof ik de enige in dit forum die de Joshua Tree tour en Love Town Tour heeft gezien.

     /   Reply  / 
   1. Muk

    Nee hoor, ik heb ze nog tijdens de Unforgettable Fire-tour in 1984 in Ahoy gezien ;) , hoewel ik geen idee heb wat een kaartje toen kostte, maar het was denk ik mijn allereerste echte grote concert en ik was idolaat van de band, en natuurlijk met name van Bonen ;)

      /   Reply  / 
    1. Muk

     Eh, Bono dus…

       /   Reply  / 
   2. Jolan

    Nog een oudje:
    Heb Joshua Tree (gelsenkrichen) en Love Town (Ahoy) ook meegemaakt. Super concerten toen.
    Maar met mijn zoon van 8 jaar naar zijn eerste U2 concert is ook wel speciaal.
    Ik vond het concert super!

      /   Reply  / 
  3. Marc

   Inderdaad apart dat veldkaarten slechts 55 euro kostte. Ik betaalde 75 euro voor mijn kaartje en dat van mijn maat. komt op 150 euro neer. officiële kaarten via eventim. niet op de black martket, neen echt officieel. 75 per stuk (plus service-kosten). rob de nijs 50 euro?? zijn normale kaarten voor die concerten. Ik betaalde voor U2 in 2001 95 gulden, in 2005 53 euro en 21 juli 2009 75 euro (heb alle kaartjes nog plus concert-shirts). Inflatie my friend, inflatie. maar hee- WAS WEL TOF!!!!!!!! U2- koude rillingen krijg ik ervan.

     /   Reply  / 
   1. Paul Snelders

    Heb ergens gelezen dan men de kaarten met het beste zicht op het podium (1e ring) het duurste heeft gemaakt (150 euro). Tevens wilde men de drempel laag houden en daarom waren er ook kaarten voor 30 euro (achter het podium en recht voor het podium 2e ring).
    Maar deze gedachtegang klopt niet helemaal. De echte fans willen op het veld en liefs vooraan staan. Daardoor was voor de kaartjes van 150 euro relatief weinig vraag. Tenminste dat lijkt mij als er vlak voor het concert nog steeds kaarten van die prijs beschikbaar zijn. De vraag naar ‘betaalbare’ kaarten was gigantisch. Veldkaarten in een mum van tijd uitverkocht. Idem voor de tribune van 80 euro (voor sommige 1e keus ivm zitten) maar voor velen een bij gebrek aan beter omdat veld al uitverkocht was. 30 euro voor sommige een bewuste keus qua budget, maar dan weet je dat je ‘slecht’ zicht en geluid hebt.
    Blijkbaar ligt de grens voor dit soort concerten voor de meesten op ca 80-90 euro. Temeer daar je voor 150 euro niets extra’s krijgt (soms nog slechter zicht dan voor 80).
    Maar ja, wat zijn de alternatieven? 150 voor veldkaarten vlak bij het podium of in de pit? Denk dat sommige dat er eerder voor over hebben dan nu voor de 1e ring.
    Denk achteraf dat de keuzes nog niet zo slecht waren. De vraag naar kaartjes was nu eenmaal groter dan het aanbod. Maar wellicht zou men voor veldkaartjes er maximaal 2 per persoon moeten verkopen. Dan is er een veel eerlijkere kans om er een paar te bemachtigen. Nu was het pure willekeur.
    Verder

      /   Reply  / 
    1. Marc

     Jouw reactie geeft exact weer waar het om draait. Ik heb er wel 85 euro per stuk voor over, voor U2, zeker wel. Maar 150 euro per stuk?? Dat is wel een beetje teveel voor 1 kaartje. Net wat je zegt; dat die veldkaarten relatief zo goedkoop waren-daar hoorde ik meer mensen hun verbazing over uitspreken. Toen ik die kaarten bestelde kwam ik er heel lang niet doorheen. Ik kon ook heel lang maar 1 kaartje bestellen-wie gaat er nou alleen naar een concert van U2? Het was heel lastig om aan 2 kaarten te komen. Bij dat bestellen online dacht ik van tevoren-je staat echt in de rij maar neen hoor- dat was niet zo. Wat een drama was dat bestellen van die kaarten online. Maar nogmaals en dat blijf ik zeggen- zo’n concert van U2 geeft mij wel koude rillingen van puur plezier en genot!!!!

       /   Reply  / 
    2. Muk

     Eigenlijk een reactie op Marc: ik heb wél kaarten van 150 euro gekocht, in de veronderstelling dat de duurste kaarten niet alleen het beste zicht maar ook het beste geluid bieden, maar ik kwam dus mooi bedrogen uit. (Ik was ook huiverig om kaarten voor 80 euro te kopen, omdat die over nogal verschillende soorten plaatsen verspreid leken te zijn.) En ik had niet zo’n zin om uren in de rij te staan voordat ik naar binnenkon, maar ik denk dat ik een eventuele volgende keer toch maar voor veldkaarten kies en alle “ellende” eromheen maar op de koop toe neem, omdat ik dan zeker weet dat het concert zelf in elk geval de moeite waard zal zijn.

       /   Reply  / 
 51. Marc

  Precies. Ik kan me voorstellen dat je dat dacht. Ik weet nog dat mijn vriend, waar ik mee naar het concert ging, erachter kwam dat er nog kaarten waren. Hij belde op en vroeg- welke kaarten hebben wij? (ik had ze besteld nl) en ik zei- die van 75 euro. Hij wilde zijn vriendin mee hebben naar dat concert en ik mijn vriendin en dat was gezellig geweest maar 160 vond hij toch iets te gek en ik kon gewoon niet meer dan 2 kaarten bestellen. Wat ging dat bestellen bagger joh??? ongelooflijk. anyway. Die kaarten van 160 waren nog over inderdaad. Als enige. ja op de zwarte markt betaal je een veelvoud van die 160 euro. mag dat een troost voor je zijn. U2 probeert dat wel tegen te gaan, dat soort zaken. zwarte handel. daar houden ze helemaal niet van. misschien in het vervolg, over 4 jaar, kaarten op naam ofzo? weet ik veel. zoiets. Ik vond het concert super, echt super (ik val in herhaling geloof ik) maar ze hadden het dak vd arena 1/3 open moeten zetten zodat het geluid weg kan. Dat was net beter geweest. Alhoewel ‘t slecht weer was.

    /   Reply  / 
 52. Jolan

  Geweest op maandag de 20ste, en een beter begin van de vakantie kun je niet meemaken.
  Met mijn zoon van 8 in vak 112 gestaan (achter podium, een prima plek voor ons.Geluid voor Arena begrippen goed. Ik zat ooit onder de nok (2005) en dat was ellende.
  De beleving om me heen? Ik heb het niet gemerkt, heb genoten, kippenvel gehad en zelfs tranen.
  Na 22 jaar U2 concerten nog steeds: SUPER!
  En tsja, kleiner spelen: VERA in Groningen en t Heem in Hattem kunnen (jammer genoeg) niet meer.

    /   Reply  / 
 53. Michel Pas

  Oneens! Dag2 had nog meer spirit dan dag1.
  Ik heb ze deze tour 7x gezien en Ams2, Dub1 en Cardiff staan boven het lijstje. Amsterdam2 was gewoon BRILJANT. Hoezo korter? Dr werden andere nummers gespeeld dan dag 1 : geen UF, geen UC maar wel BAD (waar ik een bordje voor bij mij had .. ik stond te jumpen en Edge keek naar het bordje en knikte dat het goed zou komen), until the end of the world en elevation. Dat heet een wisselende setlist. Dat de 3 hiervoor genoemde nummers gespeeld zijn is juist DE verrassing. Alle 3 voor het eerst net als miss sarajevo in 2005.
  Ik stond 2x op de eerste rij en heb absoluut niks gemerkt dat het “tam / geen beleving” was bij de eerste nummers. En WOWY wordt al jaren zo slap gespeeld, maar vond hem juist bij Ams2 vele malen beter dan Amsterdam.

  Crazy rocks ..

  Kortom : u2 rocked my summer 7 times.

    /   Reply  / 
 54. Pingback: Alternative » The Resistance is klapper, extra kaarten voor Muse-concert in Ahoy’

 55. Detlev Lassche, alias The Vertigo Hunter (miss you sugar)

  Ik was er de tweede avond. Het was 2005 en ik was herstellende van een hartstilstand. Later kwam ik bij de DVD van deze tour er achter welke verborgen boodschappen er zaten in deze ‘geflopte’ Cd, die te snel was geproduceerd; “jammer”! U2 is gelaagd, de muziek staat altijd voorop en zal dat ook altijd doen, daarom schrijf ik dit stukje tekst voor U2&WE? omdat zij gewoon altijd dezelfde jongens zullen blijven en dat is goed!
  De laatste CD, was er een om van te smullen, Larry Mullen!
  Ja, Larry op de foto met zijn zoon, in de pose die ik weer gaf in de Zoo-Gallery. Het kan soms raar lopen in de wereld van een U2-fan zoals mij: de grootste. Ja, wat is grootste als je niet bij de laatste tour bent geweest. Dat is dus jezelf peinigen, zelf casteiding. Het kon de heeling zijn van mijn marks, Son g for SomeOne maar het uit stellen van deze dag valt precies in het straatje van mijn vrienden van U2: Where the streets have no name, at VertiGo or not Go. .. … …. Miss you sugar.
  The Vertigo Hunter, Detlev Lassche.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>