De pers: The Strokes’ Is This It plaat van het decennium ’00

Weken geleden al deed muziekblad Oor de prangende oproep aan Nederlandse muziekjournalisten, bloggers, smaakmakers en andere muziekofielen om de persoonlijke top 10 van de beste albums van het afgelopen decennium in te sturen. De uitslag is daar: wat is dé plaat van de afgelopen tien jaar geworden? Met de nieuwe uitgave van Oor een weekje vertraagd, is daar het verlossende en ergens nog best verrassende antwoord op de Oor-website: de Nederlandse muziekpers en andere vaklui hebben het The Strokes-debuut Is This It uitgeroepen tot Plaat van de Jaren ’00. Update 17/11: ook volgens NME is This Is It de plaat van het decennium.

Dat het debuut van de in 2001 even coolste New Yorkse rock ‘n rollband ter wereld hoog zou eindigen in de eindlijst, was te verwachten. Ook in mijn eigen top 10 is Is This It terug te vinden. Maar op de allerhoogste spot had ik zelf eerder Radiohead’s Kid A of voor mijn part Arcade Fire’s Funeral verwacht.

Die platen leggen het nipt af tegen The Strokes en staan in de top 4 van de lijst, evenals het Arctic Monkeys-debuut Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not. Toch de minst goede Arctic Monkeys-plaat, al zeg ik het zelf. De belangrijkste Nederlandse bijdrage volgens een twitterende Oor-redacteur: Spinvis is op plek tien beland, op de voet gevolgd door Johan’s Pergola.

Radiohead is volgens pers en kenners wellicht de belangrijkste band van het decennium: de vier platen die de band de afgelopen tien jaar uitbracht – Kid A, Amnesiac, Hail To The Thief en In Rainbows- hebben allevier de top 100 gehaald. De complete Top 100 van de Jaren ’00 komt in Oor te staan, uit vanaf donderdag 19 november, inclusief analyses, commentaren van Spinvis en Johan en alle individuele lijsten.

Ik deel de mijne alvast hieronder, de enige beperking was dat Radiohead slechts één keer in de lijst mocht staan, anders was In Rainbows vast ook in de top 5 geëindigd.

1. Radiohead – Kid A.
2. Wilco – Yankee Hotel Foxtrot
3. Arcade Fire – Funeral
4. …and you will know us by the trail of dead – Source Tags & Codes
5. Sigur Rós – Takk
6. Sufjan Stevens – Come On Bring The Illinoise
7. TV On The Radio – Return To Cookie Mountain
8. Queens Of The Stone Age – Songs For The Deaf
9. The Strokes – Is This It
10. Vampire Weekend – Vampire Weekend

Voor wie dit nog niet gedaan heeft: Alternative Blog-lezers zijn nog steeds van harte welkom hun eigen Top 3 van beste platen van de afgelopen tien jaar in te sturen! Hieronder kunt u vrijuit roepen wat u van de keuze van de vaderlandse pers vindt.

facebook share facebook share

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “De pers: The Strokes’ Is This It plaat van het decennium ’00

  1. Frank

    Hmm verassend ja, had zelf ook liever Radiohead gehad.
    Komt er bij jou ook nog een lijstje van beste albums’09?

      /   Reply  / 
  2. Hans Vrijmoed

    1. Radiohead – Kid A
    2. Arcade Fire – Funeral
    3. Spinvis – Spinvis
    4. Sigúr Ros – Ágætis byrjun (erg close met Takk)
    5. 16 Horsepower – Secret South
    6. Tool – Lateralus
    7. Mars Volta – Deloused in the Comatorium
    8. The National – Boxer
    9. Franz Ferdinand – Franz Ferdinand
    10. Primal Scream – XTRMNTR

    runners up:
    Trentemøller – The Last Resort
    Vladimir – The Notion Express

      /   Reply  / 
  3. Hans Vrijmoed

    @Frank: ik gok dat Joris in december ook nog wel een (al dan niet met Bas en mij gecombineerd) lijstje van beste platen van 2009 publiceert. :)

      /   Reply  / 
  4. Blappie

    The Strokes??? Wie zijn dat :P

      /   Reply  / 
  5. Muziekvragen

    Ik mis Pocket Revolution van dEUS. En net als in de Nederlandse top 100 allertijden mis ik Daryll Ann met Don’t stop of Trailer tails.

      /   Reply  / 
  6. Ruben

    Turn On The Bright Lights, anyone?

      /   Reply  / 
  7. Pingback: Ook NME benoemt Strokes-debuut tot plaat van de jaren ‘00 | Alternative

  8. Emka

    Mooi dat de schoonheid van Turn on the bright lights nog niet bij iedereen is doorgedrongen. Dit is dan ook de enige plaat die ik ken die na 1000 luisterbeurten nog steeds groeit. Enige plaat die bij mij in de buurt van Radiohead komt.

      /   Reply  / 
  9. Mo

    @Emka, ik zou zelfs willen beweren: beter dan Radiohead!

      /   Reply  / 
  10. Hans Vrijmoed

    Turn on the Bright Lights is een erg goeie plaat, valt voor mij net buiten de boot als het om beste 10 gaat. (Wel matig drumwerk, vooral op NYC.)

      /   Reply  / 
  11. Ruben

    *neemt slok water en proest het uit* Vooral in NYC? Daar roelen de drums juist heel hard! En wat mij betreft ook beter dan Kid A. TOTBL is een plaat die je kan blijven herontdekken. Zo worden er maar weinig gemaakt.

      /   Reply  / 
  12. cyber gambling

    Play this site, really appreciate it.

      /   Reply  / 
  13. Pingback: The Strokes in januari de studio in voor vierde plaat | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>