Downloads hielpen Arcade Fire’s The Suburbs naar nr. 1

Een mooie zege voor Canada’s meest geliefde band Arcade Fire: met 156.000 verkochte exemplaren van magnum opus The Suburbs is het derde Arcade Fire-album op de eerste plaats van de Amerikaanse albumcharts terechtgekomen. Dat is op zich een felicitatie waard: hoezee! Eminem verslagen! Een zege voor de diepgaandere muziek met een hart!. Maar let op: hoe is die flinke verkoop precies bereikt? Het Canadese Exclaim magazine weet het: Amazon bood The Suburbs een week lang digitaal aan voor de Kruidvat-stuntprijs van slechts 3,99 dollar.

Een aankoopprijs zo laag, dat het voor veel Amerikanen blijkbaar niet meer de moeite was om op zoek te gaan naar een gratis, illegaal te downloaden versie. Intussen blijkt 62 procent van die 156.000 verkochte exemplaren uit digitale downloads te bestaan, bijna 100.000 stuks. Het staat niet vast dat die allemaal uit de winkel van Amazon komen – ook iTunes verkoopt The Suburbs voor 9,99 dollar - maar het moet bijna wel om een groot deel gaan.

Ook opmerkelijk: in de eerste week kochten fans maar liefst 6100 vinyl-exemplaren van The Suburbs. Alleen al dat aantal was genoeg geweest om het album op plek 67 van de Amerikaanse album charts te doen belanden. Overigens deed vorig Arcade Fire-album Neon Bible het begin 2007 ook al goed in de VS: die plaat kwam destijds op nummer 2 binnen in de charts, met 92.000 verkochte exemplaren.

Laura Ballance van Merge, Arcade Fire’s label in de VS en Canada, zegt intussen blij te zijn met de verkopen, maar ook bezorgd te zijn over ‘de devaluatie van muziek’. “Het is onderhand wel duidelijk dat mensen gewoon veel minder willen betalen voor muziek. Als zo’n stuntprijs de manier is om mensen muziek te laten kopen die ze anders gratis van het web zouden trekken, dan is dat misschien toch de manier.”

In Nederland bereikte The Suburbs de vijfde plek in de album top 100.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Downloads hielpen Arcade Fire’s The Suburbs naar nr. 1

  1. Frans de Vries

    En nog steeds geen concert in Nederland aangekondigd. Ik zeg het je: 2011!

      /   Reply  / 
  2. hurovi

    Jammer, wordt het na een jaar touren misschien weer zo’n matig concert als de vorige keer in de HMH.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Asthmatic Kitty: ‘Koop Sufjan Stevens niet bij Amazon’ | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>