Lowlands dreigt voor het eerst in 10 jaar niet uit te verkopen (ondanks de beste line-up in jaren)

Foto: Timster

Foto: Timster

28%. Dat is hoeveel tickets er nog over zijn voor Lowlands 2015, zo’n 15.000. Een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat bezoekers een maand voor de start van het festival nog via legitieme voorverkoopkanalen aan Lowlandstickets konden komen, laat staan duizenden kaartjes. In de hoogtijdagen (2011-2013) kocht het festival in twee uur helemaal uit, in 2010 duurde het acht dagen.

Lowlands bracht gisteren heel duidelijk naar buiten dat het tot nu toe 72% van de kaartjes wist te slijten. Waarom? “We horen van veel kanten dat mensen denken dat Lowlands uitverkocht is. Dat zijn mensen natuurlijk ook gewend van de laatste jaren. Daarom geven we nu maar eens een helder signaal: er zijn nog kaarten.”, zo liet woordvoerder Bente Bollmann gisteren weten aan 3voor12.

 

 

Vorig jaar tekenden zich de eerste barstjes al af en duurde het ruim honderd dagen voordat het bordje met uitverkocht op de deur kon. Aan de vooravond van het festival was het zelfs mogelijk om voor €100 een ticket op de kop te tikken, aangezien veel mensen op het laatste moment besloten toch niet te gaan.

Dit jaar heeft het festival dus blijkbaar nog meer moeite om alle kaarten kwijt te raken. 15.000 met nog een maand te gaan is een heel behoorlijk aantal en het is heel goed mogelijk dat Lowlands, dat tot voor kort zo’n beetje alle andere Nederlandse festivals elk jaar weer jaloers maakte, voor het eerst sinds 2005 niet uitverkoopt.

Natuurlijk is de concurrentie in festivalland de afgelopen jaren zienderogen toegenomen, met bijvoorbeeld (het goedkopere) Best Kept Secret en Mojo’s eigen Down The Rabbit Hole, die Lowlands flink in de wielen lijken te rijden. Elke festivaleuro kan maar één keer uitgegeven worden. Er lijkt zich een tweedeling voor te doen tussen de duurdere festivals met de ‘grote namen’ (Pinkpop, Rock Werchter) en de festivals die de serieuzere muziekliefhebbers proberen aan te spreken (BKS, Down The Rabbit Hole, Into The Great Wide Open). Lowlands dreigt daar precies tussenin te vallen, zonder echte headliners op het affiche, maar met kaarten die al gauw €70 duurder zijn dan die van de kleinere concurrenten. De groep die naar Lowlands gaat voor de sfeer en gezelligheid en blind een kaartje koopt blijft toch wel komen, maar de tijd dat iedereen naar Lowlands moest lijkt wel zo’n beetje achter ons te liggen.

Dat maakt het wel een beetje wrang dat Lowlands juist dit jaar een line-up heeft neergezet die het publiek dat voor Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole heeft gekozen aan moet spreken. Nee, er zijn nog steeds geen echt ‘grote namen’ of duidelijke headliners, maar het programma is gevarieerd, diep en ook behoorlijk eigentijds. Naast bekende acts als Ben Howard, The Chemical Brothers, Interpol en Underworld staan ook gewoon Caribou, FFS en twee namen die verantwoordelijk zijn voor twee van de beste platen van het jaar, Kendrick Lamar en Tame Impala, bovenaan het affiche.

Een verdere duik in het programma levert nog onder andere Courtney Barnett, Django Django, Four Tet, Hot Chip, Boys Noize en Baauer, SBTRKT, The Maccabees, Patrick Watson, The Antlers, Father John Misty, Fuzz, Mini Mansions, Ought en Viet Cong op. Voor ieder wat wils, van gitaarliefhebbers tot singer-songwritermeisjes tot mensen die het liefst de hele nacht in de Bravo hangen.

Qua line-up, die met gemak beter is dan die van vorig jaar, zit het dus wel goed. Of het echter ook genoeg mensen aanspreekt om nog een kaartje te kopen weten we over een maand.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>