Album van de Week – Gem – New

Gem albumhoes

Een media-event maken voor de nieuwe albumhoes en video-clip, een catchy single… de laatste weken zijn we goed warm gemaakt voor de nieuwe GEM.

Om van een comeback te spreken is misschien lichtelijk overdreven, maar ergens wel terecht. Na het vorige album 'Escapades' en de Randstad-hit 'Good to Know You' bleef een échte doorbraak toch uit.

Drummer Ilco Slikker stapte eind 2006 uit de band en begin vorig jaar gaf ook gitarist/oprichter Bas de Graaff er de brui aan. Met een nieuwe drummer (Wouter Renkema) en zanger Maurits op gitaar ging GEM onverdroten door met repeteren en spelen. 

Onder verschillende schuilnamen (zoals "de Utrechtse Putdeksels") stond de band april 2007 in het voorprogramma van o.a. de Fratelli's en Bromhead's Jacket. Shows die vooral waren bedoeld als try-out voor het nieuwe materiaal, dat eind vorig jaar in Riga, Estland Letland op de plaat is vastgelegd.

En nu is 'ie er dan eindelijk. Tijdens de cd-presentatie in Studio Desmet zat er zo veel galm op het geluid dat je jezelf bijna in de HMH waande. Is dat waar GEM naartoe wil? Het tafereel op het podium is al dan niet bewust een afspiegeling van de nieuwe plaat; geen leren jasjes meer, maar witte shirts met donkere gilets. Exit The Strokes, hallo Razorlight? 

Voor wie nu jeuk krijgt van bovenstaande vergelijking; het pakt voor GEM verrassend goed uit. Vooral het openingstrio van New is onweerstaanbaar. De aanstekelijke single 'Look' heb je wellicht al voorbij horen komen (en zie anders de video onderaan), de handclaps en de oeh! op 'Blisters' zijn onweerstaanbaar en 'Shoes' is hét recept tegen de kater na een nacht stappen of elk ander ochtendhumeur. 

De verschillen met de vorige twee platen zijn het duidelijkst op 'She Said Oh Oh Oh – I Said Yeah Yeah Yeah' en 'Comfort'. Twee nummers waarin Maurits echt 'mooi' zingt en het dichtst tegen het eerder genoemde stadiongeluid aanzit. De twee ballads blijven wat achter bij de rest, maar de andere acht tracks zijn misschien wel de beste liedjes die GEM ooit op plaat heeft gezet.

Voorafgaand aan de clubtour staat de band op de bevrijdingsfestivals van Zwolle en Leeuwarden

 

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Album van de Week – Gem – New

  1. Joost

    Riga, hoofdstad van Letland! ;-)

      /   Reply  / 
  2. Hans

    zo, dat had je snel gezien! :)

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Hiep Hiep Hoera: 5 jaar Gem! | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>