Godspeed You! Black Emperor uit elkaar

Het Canadese postrock collectief met anarchistische trekjes Godspeed You! Black Emperor is definitief niet meer. Een adempauze voor het negenkoppige gezelschap werd in 2004 al genomen vanwege diverse andere zijprojecten, maar de hiatus blijkt nu het definitieve einde voor de Canadese groep. Volgens bandleider Efrim Menuck    hebben uiteindelijk een persoonlijke crisis na de discussie rond de Irak-oorlog (jawel!) en mogelijk wat persoonlijke wrijvingen de doorslag gegeven voor het definitieve einde van Godspeed You! Black Emperor.

Menuck deed zijn verhaal tijdens een interview voor het nieuwe album 13 Blues For Thirteen Moons van Godspeed-dochter A Silver Mt. Zion (release 10 maart). Godspeed wilde tijdens een Amerikaanse tournee in 2003, zo rond het begin van de Irak-oorlog, graag duidelijk maken hoe de band de inval verfoeide. Maar communicatie over dit onderwerp tijdens concerten met toeschouwers, die vooral de grootse, dynamische en apocalyptische muziek van de band wilden ondergaan, hoefden dit volgens Menuck allemaal niet zo nodig te horen. Interactie bleef uit. Hooguit na de concerten kon er gediscussieerd worden.

En daar kreeg de gitarist, houdt u vast, een heuse 'existential freakout' van. "Ik kon het niet verkroppen dat wederzijdse communicatie over zo'n belangrijk onderwerp niet meer mogelijk was tijdens de concerten", zegt hij. "De mensen hadden duidelijk geen band meer nodig die hen er even op zou wijzen hoe de wereld er op dat moment voor stond. Ach, misschien hadden we het wat menselijker moeten brengen."

Een andere reden voor het einde is dat Menuck niet meer als gezicht van de groep wilde optreden. "Het is een ingewikkeld verhaal. Ik had er genoeg van om de stuurman te zijn die de richting bepaalde. Dat moest iemand anders maar eens doen, vond ik." En zover is het blijkbaar nooit gekomen.

Godspeed You! Black Emperor heeft meerdere albums en EP's aan de wereld achtergelaten, waarvan het nog altijd briljante dubbelalbum Levez Vos Skinny Fists Comme Antennas To Heaven uit 2000, vier stukken muziek in bijna 100 minuten, het bekendste is. Hierna volgde in 2002 nog de langspeler Yanqui U.X.O. De Tiny Silver Hammers-EP uit 2004 is vanwege het uiteengaan de zwanenzang geworden van Godspeed You! Black Emperor. Helaas, maar er is dus nog onder meer A Silver Mt. Zion om van te genieten, de groep van Menuck wiens muziek niet hemelsbreed verschilt met die van Godspeed. Onlangs was deze band nog in Nederland te zien als begeleiding van de aan een rolstoel gekluisterde singer-songwriter Vic Chesnutt., oa. op Crossing Border.

Godspeed You! Black Emperor – The Dead Flag Blues

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>