Onevenwichtig Pinkpop wil geen muzikale avonturiers

Voor de aardigheid even geteld: van de woensdag bekend gemaakte line-up voor Pinkpop 2008, hebben veertien acts al eens op het festival gestaan. Zeventien als we Roisin Murphy, Serj Tankian en Max Cavalera stiekm meetellen, met respectievelijk hun bands Moloko, System Of A Down, Sepultura en Soulfly. Zie onderaan voor het lijstje eerder geprogrammeerde bands. Dat is dan letterlijk de helft van het tot nu toe bekend gemaakte programma op herhaling: acht acts moeten nog bevestigd worden.

Toegegeven: absolute headliners Metallica en Foo Fighters waren vanwege hun geplande tournees nooit in Landgraaf te zien. Maar wel ettelijke malen elders, met festivalshows op Rock Werchter en zaal- en stadionconcerten. Uniek zijn ze niet. En Pinkpop-maagden Patrick Watson, The Wombats, Kate Nash, Moke hebben we al vele malen zien langskomen in het zalencircuit het afgelopen jaar. Niet allemaal echt in de buurt van Zuid-Limburg weliswaar, maar ze hebben al volop getourd. Al volop bekend dus. Maakt voor de organisatie niet uit: Megaland loopt hierdoor vol en Pinkpop moet blijven voortbestaan, niet waar?

Verder valt de wat onevenwichtige balans op tussen enerzijds veel relatief harde rockbands (Metallica, QOTSA, RATM, Incubus, Porcupine Tree, Foo Fighters, Alter Bridge, Bad Relgion, Serj Tankian, The Hives, Cavalera Conspiracy) tegenover anderzijds zachtaardiger, in het ergste geval zouteloze pop die ook Sky Radio-oortjes heel goed kunnen hebben (Counting Crows, Pete Murray, Racoon, Gavin Degraw, Patrick Watson, Kate Nash, Novastar, KT Tunstall. Daar hangt dan nog een restje epische (Editors en The Verve) en feestelijke Britpop (Kaiser Chiefs, Wombats) en een lullig vleugje dance met Groove Armada, Roisin Murphy en het Franse Justice nog als hipste naam van het festival.

Tja, het is een bekend gegeven: wil je spannende nieuwe muziek ontdekken in plaats van de 86ste keer Rage Against The Machine of Counting Crows op een festival, dan heb je op een festival als Pinkpop niets te zoeken. Dan zijn Lowlands, Pukkelpop of in nog meerdere mate Dour in België betere alternatieven. Maar waarom mag ook Pinkpop niet zijn versere, wat avontuurlijker acts hebben? Bands waarvan je nog niet precies weet wat ze zullen brengen, of met een wisselvallige reputatie (Babyshambles!). Een al jaren bezig zijnde progressieve rockband Porcupine Tree is nu de grootste verrassing van de line-up.

Ja, ook grotere Belgische tegenhanger Rock Werchter krijgt jaarlijks veel acts uit het verleden over de vloer. Maar het valt net even wat minder op, doordat dit festival 60 tot 70 acts over vier dagen laat spelen. Daar zit dan ook de nodige opvulling tussen, zodat je je weer kunt afvragen of de spoeling met zoveel acts over zoveel dagen niet te dun wordt. Ooit waren Rock Werchter en Pinkpop eendaagse festivals -weet u nog, oudere lezer?-, met veel indrukwekkend grote namen van dat moment. Jongere festivalgangers kunnen straks op bijvoorbeeld Rockin' Park nog eens aan die traditie proeven, met tien tot elf grote namen op één festivaldag. Zouden Werchter en Pinkpop weer zo kort duren, ze zouden wellicht meer indruk maken en minder herhalingen bieden.

Zouden de acht resterende, nog bekend te maken acts nog wat sjeu en spanning aan de Pinkpop line-up toevoegen? Met een onvoorspelbare Babyshambles/Pete Doherty en het kokend hete CSS uit Brazilië, beide in hetzelfde weekend in Duitsland, zou Pinkpop qua spanning al een eindje verder komen. Het eerder voorspelde, maar nog niet aangekondigde Tokyo Police Club uit Canada zou ook voor een sensatie kunnen zorgen.

Conclusie: zeker sinds het rampjaar 2005 spelen Pinkpop en programmeur Mojo (want u dacht toch niet dat Jan Smeets nog alle bands uitkoos?) meer dan ooit tevoren op safe om een uitverkocht Megaland te garanderen. Ten koste van dat beetje muzikale avontuur dat Pinkpop nog niet zo lang geleden echt wel in zich had. Kan iemand zich nog het onverwachte geweld van het extreme Atari Teenage Riot herinneren? Of de weliswaar rampzalige, maar mooi wel een kans op Pinkpop gegeven Eighties Matchbox B-Line Disaster? Ooit was er ook ruimte voor minder conventionele, 'platte' acts als Spiritualized, 16 Horsepower, Grandaddy, Morphine, Super Furry Animals, Black Rebel Motorcycle Club en Tindersticks.

Zo'n soort band die van de geijkte paden afwijkt, is tot nu toe niet te vinden op het programma van Pinkpop 2008. Of komt het nog met de acht resterende bands en zit het venijn in de staart? Want met deze line-up is het misschien prima een leuk doch voorspelbaar festivalfeestje bouwen, maar hoe jammer ook voor zo'n op zich mooi festival met een fraaie traditie: tot nu toe heb je als in de minderheid zijnde muzikale avonturier ten opzichte van de massa die herhaling prettig vindt, op Pinkpop meer dan ooit geen bal te zoeken.

Bands en vocalisten op herhaling op Pinkpop 2008: Rage Against The Machine, Queens Of The Stone Age, Racoon, Counting Crows, Serj Tarkan, The Hives, Max Cavalera (Cavalera Conspiracy), Roisin Murphy, Saybia, Pete Murray, Kaiser Chiefs, Editors, Novastar, The Verve, Groove Armada, Flogging Molly en Alter Bridge.

facebook share facebook share

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Onevenwichtig Pinkpop wil geen muzikale avonturiers

  1. Blaurey

    Ik verwacht niet dat Babyshambles dat gaatje gaat opvullen…meer een taak voor Danko Jones. Weer zo’n typische Pinkpop-Oude-Bekende :S

      /   Reply  / 
  2. Marco

    De muzikale avonturier in mij heeft op Pinkpop nog nooit iets te zoeken gehad. Daarvoor mag ik door het jaar graag het clubcircuit en in de zomer Pukkelpop bezoeken. Pinkpop is al meer dan 20 jaar een festival voor het grote middle of the road publiek: de 3FM luisteraar (met Atari Teenage Riot en Eighties Matchbox B-Line Disaster als uitzonderingen die de regel bevestigen). Daarom begrijp ik de negatieve reacties onder de ‘avonturiers’ niet. Ook de kritiek op de grote gevestigde namen die nu her en der opduikt vind ik raar, omdat juist het ontbreken daarvan drie jaar geleden nog massaal werd gehekeld en resulteerde in een leeg Megaland (terwijl daar toch echt genoeg spannends stond). Straks in augustus loop ik met veel plezier weer het vuur uit de schoenen om me op Pukkelpop te laten verrassen, op Pinkpop slenter ik drie dagen relaxt rond om te genieten van een wat degelijkere vertrouwde hap. En op beide festivals geniet ik van mijn favoriete muziek, die ook in Landgraaf met Metallica, QOTSA, Foo Fighters, Cavalera Conspiracy, Justice, Kaiser Chiefs, Porcupine Tree, The Wombats en vooral The Verve weer voldoende voorhanden is. En vergeet niet dat er nog acht namen bijkomen.

      /   Reply  / 
  3. Kevin-K

    Ik zou alleen al voor KT Tunstall gaan

      /   Reply  / 
  4. Magnus

    Juist gesproken Marco !

      /   Reply  / 
  5. heinrich

    Ik ben het helemaal eens met Joris.
    Ben al 16 jaar onafgebroken naar pinkpop geweest,dit word de eerste keer dat ik niet ga!
    Ik vind ook de laatste jaren het type bezoeker veranderd,en niet ten voordele,ben vorig jaar ook naar lowlands geweest;veel vriendelijker en avontuurlijkere sfeer,om nog maar te zwijgen over de campings,het eten,etc.
    Met pijn in het hart blijf ik thuis,maar ik kijk nu al uit naar lowlands!

      /   Reply  / 
  6. Rob

    Natuurlijk speelt Smeets en Mojo deels op safe en voor mij persoonlijk hoeven acts als Metallica, Foo Fighters of RATM ook niet, maar een beetje realisme is me ook niet vreemd. Voor de alternatieve acts ga ik zelf naar de kleine zaaltjes, pinkpop biedt gewoonweg een redelijke dwarsdoorsnede van pop en rock muziek van de afgelopen pak hem beet 10 a 20 jaar…..Acts als Patrick Watson, Justice en ook wel een beetje Kate Nash, vind ik voor PP begrippen juist redelijk alternatief.

    Waar ik zo langzaam aan wel behoorlijk moe van wordt is van de zogenaamde muziek puristen die jaarlijks afgeven op pinkpop, of het is voor het ontbreken van grote namen (2005) of het is weer om te veel grote namen en herhaling (2008). Ik heb nog niemand horen klagen over het feit dat REM al voor de 7e(!) keer op Werchter staat. Wat dat betreft wordt altijd met twee maten gemeten.

    Persoonlijk vind ik dat Pinkpop dit jaar een zeer gevarieerde line-up heeft met zowel wisselende stijlen als wisselende acts qua bekendheid en grootte. Alleen de vrijdag is (mede door Metallica) wel erg hardrock/metal georienteerd…..

      /   Reply  / 
  7. Jos

    Dus Joris wil het avontuur zoeken in de muziek…ik denk dat internet daar een uitermate geschikt medium voor is alsmede de kleinere podia in binnen- en buitenland. Ik vind dat een evenement als Pinkpop toch vooral bedoeld is om de “groten der aarde” op muziekgebied te kunnen aanschouwen en na afloop met een tevreden gevoel naar huis te gaan. Bovendien wat is er mis mee dat een band voor de 2e c.q. 3e keer op Pinkpop staat? De programmering is dusdanig divers dat dit voor mij helemaal geen item is. Je moet het zien als een goede cd die je ook vaker op kunt zetten…

      /   Reply  / 
  8. erwin

    Weet je hoe belachelijk veel mensen er alléén voor RATM komen, puur omdat die gasten hierna niet meer touren? n00b! En oja, Hij heet Serj Tankian, fok Tarkan.

      /   Reply  / 
  9. Blaurey

    En wat dachten we dan van Pinkpop98? The Verve afsluiter op het hoofdpodium. Was dat zo’n grote band dan? Nee hoor…
    Pinkpop is niks meer. Het muzieklandschap is veranderd en Pinkpop is niet mee veranderd. Dat is het probleem. De muziekpuristen worden nu genegeerd, waar zij het waren die altijd naar Pinkpop konden voor de beste muziek! Nu is het voor de massa: een snelle hap. Vaak betekenisloos (RATM? 2008? Gniffel…). Niets meer.

    Jammer dat dat nog in mijn tijd moet gebeuren.

      /   Reply  / 
  10. Joris

    Je hoort mij niet afgeven op grote namen, wel op het gezapige gehalte van de line-up in de vorm van Gavin Degraw, Pete Murray of Counting Crows en dat zoveel andere ‘hippere’ acts allang meerdere malen in de clubs te zien zijn geweest. Er zit dit jaar niets echt exclusiefs bij, of het moet Porcupine Tree zijn.

    Zou het dan niet prachtig zijn, om ergens nog een vierde, klein tentpodiumpje op Pinkpop te hebben (de Charlie! :) ) (weg met die openluchtbioscoop!) met een greep uit pak ‘m beet de acts van het Spaanse Primavera Festival, in hetzelfde weekend van Pinkpop. Een mix van leuke nieuwe indie en een prettig wederzien met grote, bekende namen maakt voor mij een festival de moeite. Dan verandert Pinkpop hooguit meer in Lowlands, maar is Lowlands qua line-ups ook al niet veel meer op Pinkpop gaan lijken? 2005 was wel een leuke editie met de toen hyperfrisse Kaiser Chiefs en Bloc Party op één podium op de middag.

    Oa. uit de eerste greep van Primavera:
    »Les Savy Fav (kan nog best met die acht acts)
    »Portishead (!)
    »Deerhunter
    »Six Organs Of Admittance
    »Fuck Buttons
    »Okkervil River
    »Pissed Jeans

    Ik zou het mooi vinden en droom verder. Ik blijf erbij: Pinkpop kan beter…

      /   Reply  / 
  11. Rob

    Ik ben het in principe ook niet met je oneens Joris. Ook ik kan me tig acts verzinnen die ik graag op pinkpop zou willen zien en ook ik vond de (commercieel mislukte) editie van 2005 een hele leuke.

    Maar laten we ook eerlijk en realistisch zijn, echt exclusieve acts bestaan simpelweg niet meer. Door de enorme hoeveelheid aan festivals en de uitgebreide tours die zowel grote als kleine bands al vrij vroeg in hun carrieres ondernemen, is exclusiviteit een relatief begrip geworden.

    Pinkpop is daarnaast altijd een pop/rock festival geweest en dat wordt dit jaar nog maar eens onderstreept, voor mij persoonlijk hoeven acts als Counting Crows, Gavin DeGraw en Pete Murray ook niet (daarentegen vind ik Novastar weer van een zeldzamen kwaliteit, juist als muziekpurist), maar ik weet inmiddels ook dat Pinkpop niet het festival is waar acts als Two Gallants, Woven Hand, Bright Eyes, Drive- By Truckers etc.. (om maar eens een paar alternatieve zijstraten te noemen) zullen gaan optreden. Daarvoor zijn festivals als bijvoorbeeld DOUR. Zo heeft ieder festival zijn signatuur en dat moet vooral zo blijven. En om nu weer te zaniken op het minder alternatieve programma van pinkpop wordt een beetje eentonig en slaat de plank ook redelijk mis.

      /   Reply  / 
  12. LC

    Er is gewoon maar één band waarvoor ik naar Pinkpop wil en dat is Rage against the Machine. Ook al luisterde ik vroeger al naar ze, ik was gewoon te jong om naar een concert te gaan.

    Dit is gewoon mijn kans om mijn helden te zien. Punt. Dat daar ook nog leuke namen staan als Metallica, QOTSA, Hives, Floggin Molly en Serj, das gewoon mooi meegenomen.

    Dat Pinkpop nou niks vernieuwends brengt maakt niks uit. Zo profileert het festival zich ook niet. Lowlands is nou eenmaal het (betere) festival met de wat nieuwe namen en Pinkpop het gevestigde festival met grotere namen. So be it.

      /   Reply  / 
  13. PP

    na het programma gezien te hebben, wil ik gaarne even toelichten dat mijn nickname PP niet staat voor Pinkpop, maar voor Pietje Porno…..
    Overigens ben ik nooit een grote festivalfan geweest; doe mij de zalen maar!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>