In Première: The Prodigy – Invaders Must Die

Eind vorige week aangekondigd als gratis download, inmiddels hebben we ‘m allemaal kunnen horen en is er ook een clip bij: de nieuwe single van The Prodigy, Invaders Must Die. Twijfels vooraf over het bestaansrecht van The Prodigy anno 2008/2009 zijn er genoeg: de laatste fatsoenlijke muziek die de band maakte dateert immers alweer van 1997, toen The Fat Of The Land verscheen.  Zo erg als een parodie op zichzelf is Invaders Must Die nog niet geworden. Maar om Prodigy-brein Liam Howlett, ooit een pionier in deze tak van dance, zo klakkeloos het weliswaar smerige en vette geluid van acts als Pendulum of Justice te horen kopiëren, stemt nogal treurig.

De ranzig klinkende beats zijn het enige positieve dat over Invaders Must Die te melden valt. Verder: lullige sample waarin de titel wordt herhaald (Invaders Must Die, oh wat klinkt dat stoeoeoer) en die vervormde ‘fucked up’ gitaren missen doel. Als geheel doet de structuur wel heel voorspelbaar aan, qua opbouw en momenten dat de boel los gaat. Leg voor de gein bijv. Smack My Bitch Up van 12 (12!!) jaar geleden er eens naast. Helaas: genoemde voorbeeld-acts gaan anno 2008 stukken inventiever te werk dan dit opeens gedateerd klinkende standaard beukwerk van The Prodigy, dat allang aan alle kanten is ingehaald.

Over Smack My Bitch Up gesproken: dat was ook de tijd dat The Prodigy heel wat mensen op de kast joeg vanwege de bijbehorende, heftige videoclip, zich afspelend in een uitgaansleven vol drank, drugs, verkeerde mixen daarvan en seks. Wat is de video van Invaders Must Die daarbij vergeleken ontzettend saai. Met alleen slick gefilmde plaatjes van een man die her en der het Prodigy-mierenlogo achterlaat, hou je de aandacht nauwelijks vast. Al mag het laatste helikopter-shot met die boorplatformen in zee er zijn. Maar om dat nu als een ware finale van je video te bestempelen…

Het vijfde Prodigy-album Invaders Must Die (recensie hierrr) verschijnt op 2 maart 2009. Zou The Prodigy hierop alsnog iets vooruitstrevends kunnen laten horen?

The Prodigy – Invaders Must Die

Voor de volledigheid: Smack My Bitch Up

facebook share facebook share

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “In Première: The Prodigy – Invaders Must Die

  1. Wymer

    Waarom moet het altijd vernieuwend zijn binnen de electroscene? Als een bandje een 60′s georiënteerd album maakt wordt dat geaccepteerd of zelfs gelauwerd, maar zo iets als the Prodigy moet vernieuwend blijven? Vond in tegenstelling tot jou hun vorige CD zeer goed en denk dat ik de volgende ook wel weer goed vind. Probeer wat minder te nadruk te leggen op het niet-vernieuwende aspect van The Prodigy, zolang ze van die vette en harde electro blijven maken is vernieuwing wat mij betreft niet nodig. Stilstand is niet per definitie achteruitgang.

      /   Reply  / 
  2. Joris Rietbroek Auteur

    Mwah, The Prodigy was ooit een grondlegger binnen de rave- en dancescene. Dat meneer Howlett nu wéér (net als vier jaar terug) met een zwakkere imitatie van zichzelf en van anderen – die hem hebben ingehaald – aan komt zetten, is toch zonde. Dit klinkt als een gemakzuchtige track.

      /   Reply  / 
  3. Roy

    hopelijk is de cd beter dan deze 1e single

      /   Reply  / 
    1. Greg

      helaas, de cd is erg gedateerd…

        /   Reply  / 
  4. Alexander

    Tsja, als het maar vet klinkt, vind ik het best. Maar Invaders Must Die komt bij mij een beetje ‘lauwtjes’ over.

      /   Reply  / 
  5. Jay

    denk dat het vooral aan de techno synth en de oh zo lekkere rauwe snare drums van the fat of the land zijn die nu ontbreken

      /   Reply  / 
  6. Paul

    Volgens mij weet de helft hier echt niet waar ze over praten.
    Ik kan het best begrijpen dat je misschien het nummer zelf niks vind, en hun oudere werk veel beter, daar ben ik het ook mee eens.
    Maar vergeet niet dat het Prodigy is geweest die altijd door anderen werd gekopieerd, en niet andersom zoals sommige mensen hier durven te beweren.
    Daarbij vind ik de opmerking dat ze zijn “ingehaald” nogal kinderachtig.
    Als je in 1992 al muziek kan maken die 15 jaar later nog steeds goed is dan heb je wel wat in huis.
    Pendulum is begonnen met Prodigy te kopieren en een remix van Voodoo People te maken.
    Ik vind Prodigy’s muziek nog steeds vooruitstrevender dan welke dance act dan ook.

      /   Reply  / 
  7. Ilja van Haren

    Dit is een intro-track, overduidelijk! Het is een album aan het worden waar alle Prodge leden in zitten, die zitten overduidelijk niet in deze intro track! Afwachten, want geloof me….het nieuwe werk wordt vernietigend!

      /   Reply  / 
  8. Ilja van Haren

    En over die video…

    Toch nog maar eens goed kijken, want er zitten HEEL veel verwijzingen naar oude clips in deze clip!! Nog maar een keer je review herschrijven over een paar maanden, lijkt me verstandig, wil je niet voor lul staan ;)

      /   Reply  / 
  9. Pingback: The Prodigy geeft show in de Melkweg | Alternative

  10. jochum

    wat een mafketel, laatse stukje vettigheid prodigy dateerd uit 1997, fat of the land? muuuu, always outnumbered never outgunned uit 2004 is wel is waar iets minder maar had wel MEGA hits als spitfire of girls!
    en dan het nieuwe prodigy werk ook nog eens afschilderen als een goedkope kruising tussen pendulum en justice?
    justice lijkt er geeneens op, en pendulum is noujuist geinspireerd door ouder prodigy werk!
    dat liam ooit pionier in het genre was en zijn formule nooit heeft veranderd maakt toch niet dat het minder is?
    wat een slechte recensie! hou je lekker buiten genres waar je geen weet van hebt!

      /   Reply  / 
  11. Pingback: Weet u nog? - Alternative Blog in december 2008 | Alternative

  12. p.harreman

    Het mooie aan de THE PRODIGY is dat ze draws door alle genre heen walsen. Inderdaad flauw om ze met die andere bands te vergelijken. Heeft de recent wel oren??? Als je die oude albums aan zet blijven die moeiteloos overeind tussen al het dance/muziek geweld van vandaag en dat is knap want noem er nog maar eens 2 op die dat kunnen zeggen. De meeste dance is jaren later behoorlijk gedateerd en PRODIGY is/klinkt nog steeds moddervet. Ik zie t meer als een ontmoeting met een oude vriend. Ik had toch wel een smile op mn bek toen dit album over me heen walste. Ik dacht gelijk aan die festival weide waar geen mens op stil staat. nee, ik heb gewoon genoten.En Liam is, ontdanks dat het misschien niet hun beste album is nog steeds king en daar buig ik met diep respect voor!

      /   Reply  / 
  13. Holly

    Moeha! Zojuist de hele cd gedowned. fa-n-tas-tisch weer. Kan me de schok nog herinneren begin jaren negentig van een nieuw geluid; hoor nu eigenlijk hetzelfde… Hier komt geen ‘electro’ band bij in de buurt.

    Omen. Jeumig! Echt de bom dit album. Ik geef ze weer 15 jaar. En nu op naar de Melkweg op 4 maart.

      /   Reply  / 
  14. charly christiaens

    het album is niet vooruitstrevend? hoe zou het komen, veel fans van the prodigy vonden de laatste twee cd’s ‘anders’ klinken, ze misten het typische prodigy-geluid. nu klinkt dit album als vanouds en nu is het niet vooruitstrevend genoeg. Zo is het nooit goed natuurlijk

      /   Reply  / 
  15. Tim

    Wat een zeikrecensie was dit

      /   Reply  / 
  16. Menno De Zwaan

    Inderdaad: een zeikrecensie. Ik geef zelf niks om The Prodigy. Maar recensenten die bands “bestaansrecht” ontzeggen, zijn culturele fascisten. Liam Howlett mag zelf beslissen of zijn band bestaansrecht heeft. The Prodigy is van hem, niet van een of andere pipo die in zijn vrije tijd zijn mening over muziekjes mag geven.

    Verder sluit ik me aan bij de allereerste reactie. Waarom wordt van bepaalde artiesten altijd verwacht dat ze zichzelf vernieuwen terwijl een of andere americana-artiest juist wordt opgehemeld als hij klinkt alsof zijn plaat in 1963 in een koffiehuis in Greenwich Village werd opgenomen?

    Kunstenaars hun bestaansrecht ontzeggen en meten met twee maten. Er zijn landen waar dit soort praktijken aan de orde van de dag zijn. Je wilt er niet wonen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>