Album van de Week – Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation

Dat Wild Mountain Nation, het derde album van Blitzen Trapper uit Portland, Oregon,  ook hier een officiële release zou krijgen, was een kwestie van tijd. Sinds deze week ligt de cd dankzij het vermaarde label Sub Pop en distributeur Konkurrent ook aan deze kant van de oceaan in de schappen. Met Wild Mountain Nation heeft deze zeskoppige indieband uit Portland, Oregon in thuisland Amerika dit jaar steeds meer aandacht gekregen en langzaam waait de bescheiden buzz nu over naar deze regionen. En terecht, want Wild Mountain Nation is beslist een van de beste Amerikaanse indiepopplaten van dit jaar, zodat we er direct een indielieveling uit de vS bij hebben.

Achteraf zijn op debuut Blitzen Trapper ('03) en opvolger Field Rexx ('04) de ingrediënten die op Wild Mountain Nation pas echt perfect samenvloeien, al zorgvuldig verkend. En dat zijn er behoorlijk wat:
pure, inventieve popmelodieën (Wild Mountain Nation, Summer Town), vuige rock (Devils A-Go-Go, Miss Spiritual Tramp), relaxte country (Country Caravan), kampvuurgitaarliedjes (Futures & Folly), een toefje disco (Sci-Fi Kid) en dissonante noise met Sonic Youth-trekjes (Hot Tip/Touch Cub, Woof & Warp).

En zo is een album van ruim een half uur lang geboetseerd dat in een fraai schemergebied verkeert, precies tussen de vroege Pavement, Beck's Mellow Gold, The Shins, maar ook The Byrds en The Beatles (de vele koortjes) in zit. Dat alles is lekker lo-fi en rafelig opgenomen (horen die drums uit de kelder te komen?) en soms met opzet rammelend, terwijl zeker een handvol songs die zich meteen in je hoofd nestelen. Het knappe is dat het vanwege de soms onverschillige attitude niet meevalt je vinger erop te leggen hoe dat nu precies komt. Dat ene koortje hier, dat herriegitaartje daar of toch die maffe akkoordenwisselingen in de coupletjes?

Doet er uiteindelijk ook niet toe: Wild Mountain Nation lijkt achteloos gemaakt en is toch een van de beste, meest avontuurlijke en verslavende indieplaten in tijden, waar we een hele tijd mee vooruit kunnen. Rammelrock?
Zo klinken sommige nummers misschien, maar onderstaande live-video bewijst wel dat deze
band stiekem wel heel goed kan spelen. Let alleen al op de solo's die van links komen, check ook die andere video's.

Blitzen Trapper
speelt op 23 november in de Amsterdamse Melkweg en op 25 november in
Vera, Groningen, beide keren met Two Gallants.

Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation (live)

Blitzen Trapper – Woof And Warp

Blitzen Trapper – Devil's A-Go-Go

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Album van de Week – Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation

  1. robert

    en waar gaan de teksten over?

      /   Reply  / 
  2. Joris

    Versta jij ze?

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Prijsvraag: win 2 x 2 kaarten voor Blitzen Trapper in Den Haag | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>