Album van de Week – Sigur Rós – Hvarf/Heim

De releases die het unieke IJslandse gezelschap Sigur Rós deze herfst op ons afvuurt, geven een nieuwe betekenis aan het begrip 'tussendoortje' of 'cadeautje voor de fans'. De live-DVD Heima ('thuis') en het cd-pakketje Hvarf/Heim vormen tezamen een soort weerslag van de grootscheepse tournee die de band in 2006 deed. Heima is een concertfilm annex documentaire met opnames uit de tournee door eigen and, Hvarf/Heim biedt in de studio opgenomen live-versies van bekende en nog niet eerder uitgebrachte songs, waarvan enkele semi-akoestisch.

Die semi-akoestische aanpak van de langzame, goeddeels instrumentale songs van de groep op Heim werkt optimaal bij enkele tracks van het 'moeilijker' album ( ) uit 2002, die er een stuk organischer en intiemer door gaan klinken. En tenminste net zo warm als de studio-uitvoeringen, dankzij de kristalhelder klinkende piano en de violen van de vrouwelijke begeleiders van Amiina.

In de versterkte livestukken is de soms hevige bombast van Sigur Rós perfect vastgelegd, in een indrukwekkende, lange uitvoering van Von bijvoorbeeld. Hvarf is ook het deel waar we drie niet eerder uitgebrachte songs op aantreffen: Hljomálind, Í Gær en Salka, met stuk voor stuk de vertrouwde ingrediënten die een Sigur Rós-song zo machtig maken: een intiem intro naar een knappe, sfeervolle opbouw tot een uitbarsting van jewelste, zeker in het grillige, duistere en dreigende Í Gær, dat niet had misstaan op ( ).

Ook al is dit dus nog niet de echte opvolger van het magistrale Takk… uit 2005, deze twee schijfjes bij elkaar met elf songs vormen wel een prachtig verzorgd geheel dat op een vreemde manier toch aanvoelt als een nieuw werkstuk. En dat mag je een hele prestatie noemen.

Op echt nieuw werk kunnen we overigens in de loop van 2008 weer rekenen: de komende weken werkt Sigur Rós met producer Mark 'Flood' Ellis aan nieuw materiaal. Als er na die weken een klik is, fungeert Flood (U2, Smashing Pumpkins, Nick Cave, PJ Harvey) als de man achter de knoppen van de nieuwe Sigur Rós-plaat. Hoe die gaat klinken? De band zegt zelf nog geen idee te hebben. "we don't know where we're heading yet. at the moment we only have song ideas, which always end up changing once we begin recording them."

Mooi zo, dat houdt het ongetwijfeld spannend voor deze nog altijd bijzondere IJslandse band, met hopelijk weer een prachtalbum tot gevolg.

Voorproefjes van de DVD Heim:

Salka

Í Gær

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Album van de Week – Sigur Rós – Hvarf/Heim

  1. Pingback: Gratis Sigur Rós-compilatie bij dagblad The Independent | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>