Tindersticks na vijf jaar terug aan het front met The Hungry Saw

TindersticksVier jaar geleden hield de Engelse groep Tindersticks voor onbepaalde tijd pauze. Toen zanger Stuart A. Staples vervolgens met twee mooie solo-platen op de proppen kwam, was het maar de vraag of de groep nog zou terugkeren. Maar in stilte heeft Tindersticks nu een nieuw album opgenomen met de titel The Hungry Saw. De opvolger van Waiting For The Moon ('03) komt uit op 28 april.

Tindersticks is voor dit nieuwe album van een sextet wel uitgedund tot een trio: naast Staples maken gitarist Neil Fraser en toetsenist David Boulter nog officieel uit van de band. Voor het nieuwe album kregen ze assistentie van drummer Thomas Belhorn en bassist Dan McKinna.

Sinds 1993 brengt Tindersticks uit het Engelse Nottingham platen uit vol sfeervolle, chanson-achtige pop met vaudeville-invloeden en songs die in melancholie en duistere romantiek lijken gedrenkt. De eerste drie albums lieten een steeds grootser, meer georkestreerd geluid horen, altijd herkenbaar door de nasale, lastig verstaanbare baritonstem van Stuart A. Staples. Zeker meesterwerk Curtains ('96) is een zware aanrader. Vanaf Simple Pleasure ('99) verkende de groep de kalere soulkant van het geluid, om op zesde studio-album Waiting For The Moon – enkele soundtracks niet meegerekend - weer uit te komen bij de georkestreerde pop van de begintijd.

Het nieuwe, puntige nummer The Flicker Of A Little Girl is al te beluisteren via MySpace. Het is een eenvoudig, bijna frivool liedje geworden met de karakteristieke Tindersticks-arrangementen en met een Stuart A. Staples die zelfs heel verstaanbaar zingt. Qua sfeer doet het denken aan veel van de songs op Staple's tweede soloplaat Leaving Songs. Het is de vraag in hoeverre The Flicker Of A Little Girl de toon zet voor het hele album, of dat we ook weer duisterder passages voorgeschoteld krijgen, waar Tindersticks heer en meester in was.

Dat is ook goed te horen op de dubbel-cd vol BBC Sessions, die vorig jaar nog verscheen. Een prima instapper voor wie nog niet zo bekend is met deze unieke Engelse band.

Tindersticks – Talk To Me (live)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tindersticks na vijf jaar terug aan het front met The Hungry Saw

  1. PP

    Yeah!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>