Nooit van Gehoord? – Iran

Tot op heden niet erg bekende lo-fi gitaarnoiseband Iran uit Brooklyn, New York maakte zeven jaar lang geen plaat. Toch is er voor nieuw album Dissolver nu alle aandacht in de Amerikaanse blogosfeer, want laat Iran nu een andere band zijn van de bebaarde TV On The Radio-gitarist Kyp Malone. En die bracht voor een nieuwe plaat met Iran even andere TVOTR-gitarist en geluidsarchitect David Sitek mee voor de productie. Dit hoge TV On The Radio-gehalte (nadrukkelijk te horen in sommige nummers) is zeker niet de enige reden Dissolver van Iran eens te checken, deze week uitgekomen in de VS. Want voor iedereen die houdt van niet te mooi opgenomen, poppy indieliedjes met een flinke dosis onderhuidse spanning en gitaarfuzz als stekelig prikkeldraad is Dissolver een must.

En dus ook voor iedereen die TV On The Radio hoog heeft zitten, want Iran lijkt dankzij Malone’s inbreng zeker op het slot van de plaat op een soort uitgeklede versie van TV On The Radio, vooral dankzij Malone’s stem in Can I Feel What? Maar eigenlijk is filmmaker Aaron Aites al jaren de ‘baas’ van Iran, die getuige briljante plaatopeners I Can See The Future (krijg die wooh-ooh’s maar eens uit je hoofd) en het soulachtige Buddy stiekem best weet hoe je catchy liedjes schrijft.

Maar hij weet ook wanten van begrippen als opbouw en sfeer, zoals in Airport ’99 en Baby, Let’s Get High One Last Time…, dat ontaardt in een zenuwachtig noisestuk genaamd Digital Clock and Phone. Referenties behalve TVOTR: Amerikaanse jaren negentig indie als Pavement en Sebadoh met een vleugje Sonic Youth.

Dissolver is nog niet hier uit, maar met slim googlen of wellicht een blik in de importbak bij je platenzaak vast wel her en der te vinden… En video’s zijn er simpelweg niet: om nummers te horen bezoek je MySpace.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nooit van Gehoord? – Iran

  1. Pingback: TV On The Radio’s Kyp Malone op solopad als Rain Machine | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>