Trent Reznor nijdig op Apple na weigering NIN-app. update voor iPhone

Apple heeft zich de woede van Nine Inch Nails-brein Trent Reznor op de hals gehaald, na het niet goedkeuren van een update voor de NIN-applicatie op de iPhone, het zo populaire product van het bedrijf. Ergens in de update is namelijk een stuk te horen van The Downward Spiral (het nummer, niet het album), en daarin zit wat lelijk taalgebruik. Op zich niet ongewoon voor een Nine Inch Nails-liedje. Maar dat is wel in de strijd met de algemene voorwaarden voor software-applicaties voor Apple’s smartphone. “Applications must not contain any obscene, pornographic, offensive or defamatory content or materials of any kind (text, graphics, images, photographs, etc.), or other content or materials that in Apple’s reasonable judgement may be found objectionable by iPhone or iPod touch users.”

Kortom: een vorm van betutteling waar het kabinet Balkenende IV nog een flinke punt aan kan zuigen. Zeker de fans van NIN maken uiteraard zelf wel uit of ze de gedachtenkronkels en muziek ‘offensive’ vinden. Of niet. Hoogstwaarschijnlijk dat laatste.

Op het NIN-forum spuwt Reznor flink zijn gal over de afwijzing van de update. “Dit doet me denken aan de hele kwestie met Wallmart in de jaren negentig. Artiesten – zelfs Nirvana – struikelden over elkaar heen om hun teksten en artwork aan te passen aan de normen van fatsoen van Wallmart, zodat de muziek er in de schappen zou kunnen blijven liggen. Want Wallmart verkoopt immers veel cd’s. Wij deden daar niet aan mee, en je zult merken dat de sectie Nine Inch Nails bij Wallmart goed leeg is. Maar waarom kan ik er wel Scarface geheel ongecensureerd kopen, of een spelletje als Grand Theft Auto, waarin je prostituees in elkaar moet slaan?”

“Dus je kunt de The Downward Fucking Spiral op iTunes kopen, maar ‘t mag niet te horen zijn op de iPhone? Wat als iemand op het forum via de applicatie fuck of cunt zegt? Kom op, Apple, doe eens wat aan de algemene voorwaarden voor je applicaties.”

Nine Inch Nails tourt komende zomer uitgebreid door Europa, en is onder meer te zien op de festivals Roskilde en Rock Werchter, en op woensdag 8 juli in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Aanwezigen bij de optredens kunnen via die NIN-app. onder meer foto’s en concertervaringen uitwisselen, en elkaar zelfs eenvoudig opsporen.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Trent Reznor nijdig op Apple na weigering NIN-app. update voor iPhone

  1. Erik

    Wat een betutteling van Apple. Erg blij met m’n MacBook, maar ook erg blij dat ik als telefoon een BlackBerry heb. Netzoveel handige, leuke apps. Iets duurder, maar geen censuur.

      /   Reply  / 
  2. nOnAME

    Ach, laat apple toch de tiPhus krijgen. :-)

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Update Nine Inch Nails iPhone-app mag toch van Apple | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>