Verandering bij The Shins: nieuwe leden, nieuw album in de maak

In aanloop naar een nieuw, vierde album, zijn er veranderingen aan de gang binnen Amerikaanse indieband The Shins. Eerder vertrok de groep onder leiding van songsmid James Mercer al bij label Sub Pop, dat daarmee een van z’n populairste bands moest laten gaan. Nu hebben ook twee trouwe bandleden het veld geruimd, aldus een interview met Mercer op Pitchfork. Keyboardspeler Marty Crandall is vertrokken, evenals drummer Jesse Sandoval. Nieuwe slagwerker is Joe Plummer (geen grapje) van Modest Mouse, op bas is Ron Lewis van Grand Archives en Fruit Bats erbij gehaald. “Het was een soort estetische keuze”, zegt Mercer. “Ik speelde al sinds de jaren negentig met die jongens, maar ik heb ideeën die andere mensen vereisen. Lastig om erover te praten hoor, ik heb nog prima contact met Marty en Jesse.”

Vandaar dat voor nieuwe muziekideeën en het maken van een volgend album Plummer en Lewis gerecruteerd zijn. De productie ervan is nog in een pril stadium: Mercer hoopt de hele zomer door op te nemen, te beginnen na afloop van een tourtje die half mei klaar is, zodat een nieuwe Shins-plaat begin volgend jaar het levenslicht kan zien, via het eigen label Aural Apothecary. Mogelijk doet Sub Pop alsnog de distributie. Twee nieuwe nummers, Double Bubble en The Rifle’s Spiral getiteld, worden momenteel al live gespeeld op een Amerikaanse tournee. Mercer zegt zo’n 30 liedjes te hebben geschreven, die vooral uptempo zijn.

Intussen heeft Mercer meer plannen voor het komende jaar. Ten eerste komt op het eigen label ook het album When You Land Here, It’s Time to Return van Shins-voorloper Flake Music opnieuw uit. En met Modest Mouse maakt hij de soundtrack voor de documentaire 180 Degrees South, naast een andere samenwerking met een bekende muzikant, die hij nog helemaal geheim houdt.

Er gebeurt kortom genoeg in Shins-land, en dan hebben we het nog niet gehad over Mercer’s bijdrage aan Dark Night Of The Soul, het project van Sparklehorse en Danger Mouse, dat inmiddels te beluisteren is.

The Shins – Phantom Limb

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Verandering bij The Shins: nieuwe leden, nieuw album in de maak

  1. Pingback: Video: The Shins spelen nieuw nummer Double Bubble | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>