Voormalig Wilco-lid Jay Bennett (45) overleden

Heel ander Wilco-gerelateerd nieuws dan iets over een iPhone-applicatie is een stuk minder leuk en zelfs nogal verrassend. Voormalig Wilco-lid en multi-instrumentalist Jay Bennett is zondag op 45-jarige leeftijd onverwacht overleden, melden The Chicago Times en Pitchfork. Bennett was tussen 1994 en 2001 een van de drijvende krachten achter Wilco, van de albums A.M. tot en met Yankee Hotel Foxtrot, dat uitkwam toen Bennett de groep na fikse ruzie al had verlaten. Ook deed Bennett mee op Woody Guthrie-eerbetoon Mermaid Avenue, met Billy Bragg. Zowel Wilco-frontman Jeff Tweedy als Bennett waren stevige perfectionisten, wat geregeld tot botsingen in de studio leidde. Toch was Bennett verantwoordelijk voor veel van de ingenieuze arrangementen die met name te horen zijn op de Wilco-albums Being There (’96) en zomerse popplaat Summerteeth (’99).

Vooral de opnames van het geroemde Yankee Hotel Foxtrot verliepen moeizaam, met flink oplopende meningsverschillen. Dat is tevens te zien in de documentaire over de totstandkoming van deze plaat, I Am Trying To Break Your Heart. Onlangs ilet Bennett nog weten Jeff Tweedy voor de rechter te willen slepen vanwege zijn rol in deze docu, waarvoor hij nooit ‘gecompenseerd’ was. Ook eiste hij enkele tienduizenden dollars aan achterstallige royalties vanwege zijn rol op de eerste vier Wilco-albums.

Bennett maakte de afgelopen jaren enkele solo-albums, waaronder The Beloved Enemy (2004), Bigger Than Blue (2004) en The Magnificent Defeat (2006). Enkele maanden terug gaf hij zijn nieuwe, in de context van een mogelijke rechtszaak wat wrang getitelde album Whatever Happened I Apologize nog gratis weg als een download. Vlak voor zijn dood was hij alweer aan het werk met een nieuwe plaat, vooralsnog getiteld  Kicking at the Perfumed Air.

Bennett blogde onlangs zelf flink pijn te hebben als gevolg van een mislukte duik van het podium, tijdens een optreden met Titanic Love Affair. Hij zou een heupoperatie moeten ondergaan, maar had geen verzekering of geld om zich dit te kunnen veroorloven. De doodsoorzaak van Bennett is echter nog niet officieel vastgesteld.

Wilco zelf was vanwege een tour in Spanje nog niet bereikbaar om op Bennett’s dood te reageren, aldus de Chicago Times. Bennett’s MySpace is nog online, de eerste reacties en condoleances stromen binnen.

Wilco – Misunderstood, met Jay Bennett op toetsen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Voormalig Wilco-lid Jay Bennett (45) overleden

  1. Pingback: Review: Wilco - Wilco (The Album) | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>