Snoepje van de Week? 2010 – The Drums

In de Engelse en Amerikaanse blogosfeer zijn The Drums her en der al luidkeels getipt als de belangrijke hippe naam uit New York om in 2010 in de gaten te houden. Maar op het moment dat Brits magazine NME dingen brult als ‘New York’s official Coolest New Band…this might be the most contagiously energetic NYC band of the past 10 years’, dan is een gezonde dosis argwaan uiteraard op zijn plaats. Hoe bijzonder is het eerste werk van The Drums?

De band bestaat in ieder geval uit Jonathan Pierce en Jacob Graham, die elkaar al sinds hun jeugd kennen. Ooit speelden ze al in een bandje met in de deze tijden nogal wrange naam Goat Explosi0n. Een tijdje gingen ze hun eigen weg in andere groepjes, maar eind 2008 richtten ze The Drums op, aangevuld met gitarist Adam Kessler en drummer Connor Hanwick. 

Wat deze vier met hun eerste EP van dit najaar laten horen, is op zich gefundenes fressen voor indiehipsters met hun blik gefixeerd op alles wat uit New York komt. The Drums bouwen hun redelijk pakkende, kale liedjes op uit brokstukken vroege postpunk à la The Cure en Joy Division, vermengd met wat scheuten sixtiespop en surfgitaartjes à la Beach Boys, Dick Dale of The Shangri-La’s. Let’s Go Surfing is niet voor niets de titel van een van de beste Drums-liedjes tot nog toe, maar hela, zo’n soort geluid hoorden we dit jaar ook al bij Girls op debuut Album, vooralsnog stukken beter en gruiziger bovendien. Met een beetje goeie wil kun je stellen dat de sound van The Drums richting The Stone Roses gaat.

Enkele catchy deuntjes hebben The Drums zeker al in huis, check zeker Let’s Go Surfing, I Felt Stupid en Me And The Moon, maar de kwaliteiten of creativiteit van stadsgenoten als Vampire Weekend, MGMT, Yeasayer of Grizzly Bear lijken nog mijlenver weg. En de opwinding of rauwe energie die de rock ‘n roll van The Strokes acht jaar bracht, hoor je bij The Drums ook al niet terug. Meest energieke band uit New York in de afgelopen tien jaar? Nonsens, maar enkele Amerikaanse magazines en NME horen zijn kortom niet te stuiten bij dit hooguit best leuke bandje. Die gaven vast ook een niet meer dan wel aardig bandje als The XX jubelende recensies.

Oordeel zelf: het grootste deel van de EP is te horen op MySpace; een volwaardig album wordt in 2010 verwacht. Op vrijdag 26 februari kunnen we The Drums live ervaren dankzij een vooralsnog eenmalig optreden in Nederland, in de Bitterzoet te Amsterdam. De rest van de tijd aan het begin van 2010 is ingeruimd om mee te touren met de Shockwave NME Awards Tour door de UK, waar verder Britse bands The Maccabees, Bombay Bicycle Club en The Big Pink in zitten. Leuk voor ze, maar of The Drums aan het eind van 2010 inderdaad een van de revelaties van het jaar zal zijn? Twijfelachtig.

The Drums – I Felt Stupid

The Drums – Let’s Go Surfing

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Snoepje van de Week? 2010 – The Drums

  1. Patrick

    Fantastisch!!! Ik heb die EP al grijsgedraait.

      /   Reply  / 
  2. David

    Hier nog één! Wat een heerlijke band zeg!

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Nooit van Gehoord? 2010 – Surfer Blood | Alternative

  4. Pingback: Debuut van The Drums komt begin juni uit | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>