Luisteren: Peter Gabriel covert Arcade Fire en Bon Iver

Of je dat nieuwe coveralbum van Peter Gabriel nu wel of niet ziet zitten, een groots project lijkt het hoe dan ook te worden. Voor zijn eerste plaat in zeven jaar tijd heeft Gabriel ten eerste een opmerkelijke reeks covers uitgekozen, en dan zijn die op de plaat getiteld Scratch My Back ook nog eens met een compleet orkest opgenomen. Tot nog toe zijn er twee voorproefjes te horen: Gabriels uitvoeringen van Arcade Fire’s My Body Is A Cage en Bon Iver’s intieme pareltje Flume. Qua arrangementen en instrumentatie heeft de oude baas er beslist iets opmerkelijks en fraais van gemaakt, maar van zijn uitbundige manier van zingen zoals in het refreintje van Flume (‘only love is all maroon’), daar moet je wel van houden.

In maart geeft Gabriel enkele concerten ter ere van Scratch My Back, onder meer in Londen en Parijs, met een orkest, maar zonder drums of gitaren. Intussen zou er een album in de maak zijn als antwoord op dit coveralbum, getiteld I’ll Scratch Yours. Hierop doen dan gecoverde artiesten van Scratch My Back een Peter Gabriel-nummer. Radiohead’s Thom Yorke zou hiervoor Gabriel’s Wallflower uit 1982 voor zijn rekening willen nemen, zo gaat het gerucht.

De definitieve tracklisting van Scratch My Back, uit op 15 februari:

01 “Heroes” (David Bowie)
02 “The Boy in the Bubble” (Paul Simon)
03 “Mirrorball” (Elbow)
04 “Flume” (Bon Iver)
05 “Listening Wind” (Talking Heads)
06 “The Power of the Heart” (Lou Reed)
07 “My Body Is a Cage” (Arcade Fire)
08 “The Book of Love” (The Magnetic Fields)
09 “I Think It’s Going to Rain Today” (Randy Newman)
10 “Après moi” (Regina Spektor)
11 “Philadelphia” (Neil Young)
12 “Street Spirit (Fade Out)” (Radiohead)

Gabriel’s cover van Bon Iver’s Flume is te horen bij Stereogum; daar vind je ook een downloadlink.

My Body Is A Cage

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Luisteren: Peter Gabriel covert Arcade Fire en Bon Iver

  1. Storm

    Het verraste mij in positieve zin.

      /   Reply  / 
  2. Rob(V)

    Vanaf het moment dat ik met trillende handen de eerste plaatkant van “Live” (Genesis) opzette (in 1973 als 13-jarige) heb ik Peter Gabriel nooit meer uit het oog (oor) verloren. En hoewel zijn eerste vier soloplaten (met name de derde) voor mij nog steeds als zijn muzikale meesterwerken gelden, vind ik ook zijn latere werk nog steeds bovengemiddeld. “Up” (van alweer acht jaar geleden) was een prachtige plaat. Hoewel ik het nieuwe album al op internet tegen ben gekomen, wacht ik bewust op mijn bestelde exemplaar om dat pas te beluisteren wat hij deze keer weer heeft bedacht. Juist het feit dat het om covers gaat maakt het nog spannender.
    Overigens ben ik ook zeer benieuwd naar de tegenhanger van deze plaat “I’ll Scratch Yours”. Een eerste nummer is inmiddels al te verkrijgen via iTunes: “Not one of Us” door Stephin Merrit (Magnetic Fields).

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Luisteren: Elbow covert Peter Gabriel’s Mercy Street | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>