Release Sparklehorse en Danger Mouse-samenwerking in gevaar

De release van de op papier bijzondere muzikale samenwerking Dark Night Of The Soul van Sparklehorse, producer Danger Mouse en filmmaker David Lynch inclusief vele bekende gasten loopt gevaar. De oorzaak: een stevig dispuut tussen Brian ‘Danger Mouse’ Burton en platenmaatschappij EMI. De aard van het conflict blijft onduidelijk, maar blijkbaar is EMI bij machte om de release van dit album – in een speciale oplage van 5.000 stuks met een boek vol foto’s van David Lynch – tegen te houden. Dat boek zou nog steeds uit kunnen volgens meerdere media, maar dan met een lege CD-R, waarop staat ’For Legal Reasons, enclosed CD-R contains no music’. Aan u om te raden wat u eigenhandig met die lege schijf mag doen.

Een woordvoerder van Danger Mouse zegt dat de foto’s van Lynch het verhaal vertellen dat bij de muziek van Dark Night Of The Soul hoort. “Vanwege het conflict met EMI kan Danger Mouse het album momenteel niet uitbrengen zonder gerechtelijke stappen tegemoet te zien. Hij blijft wel ontzettend trots op de Dark Night Of The Soul. Hij hoopt dat mensen de muziek alsnog zullen horen, op welke manier dan ook, en dat ze er net zo opgewonden over zullen zijn als hij.”

Wat je noemt zure omstandigheden, en dat terwijl het album inmiddels gelekt is en ook via een stream integraal is te beluisteren. Op het eerste gehoor is eerder de schrijvershand van Sparklehorse-brein Mark Linkous duidelijk te horen in de liedjes dan die van Danger Mouse. Linkous’ nummers zijn hier bovendien toegankelijker dan hij ze ooit maakte, in de meeste gevallen ontdaan van stekeligheden of gefreak.

Wat niet wil zeggen dat het saaie liedjes zijn: want de schoonheid is meestal gebleven en bovendien zijn ze op maat gesneden voor de gastvocalist van dienst. Zo gaan de gitaren goed tekeer in de bijdragen met Black Francis en Iggy Pop, terwijl het tempo stukken lager ligt en de sfeer rustig is in de twee liedjes met oud-Grandaddy zanger Jason Lythe, die zelf net z’n soloplaat Yours Truly, The Commuter uit heeft. Ook de surrealistischer stukken met een snerende Vic Chesnutt mogen er zijn.

De tracklisting van Dark Night Of The Soul, waarvan een releasedatum voorlopig op zich laat wachten:

1. Revenge (featuring The Flaming Lips)
2. Just War (featuring Gruff Rhys)
3. Jaykub (featuring Jason Lytle)
4. Little Girl (featuring Julian Casablancas)
5. Angel’s Harp (featuring Frank Black)
6. Pain (featuring Iggy Pop)
7. Star Eyes (I Can’t Catch It) (featuring David Lynch)
8. Everytime I’m With You (featuring Jason Lytle)
9. Insane Lullaby (featuring James Mercer of The Shins)
10. Daddy’s Gone (featuring Nina Persson)
11. The Man Who Played God (featuring Suzanne Vega)
12. Grim Augury (featuring Vic Chesnutt)
13. Dark Night Of The Soul (featuring David Lynch)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Release Sparklehorse en Danger Mouse-samenwerking in gevaar

  1. Pingback: Danger Mouse en EMI weer vriendjes; Dark Night Of The Soul alsnog uit | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>