Kurt Cobain en de ‘Forever 27 Club’

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat Kurt Cobain op 27-jarige leeftijd een einde maakte aan zijn leven. De zanger van Nirvana worstelde toen al langer met depressies, gezondheidsproblemen en de gevolgen van (zwaar) drugsgebruik. Cobain pleegde daarom met een geweerschot zelfmoord en trad daardoor toe tot een illustere groep, de ‘Forever 27 Club’.

Het idee van een ‘club’ waar veel muzikanten bij zouden horen begon pas echt te leven na de dood van Cobain in ’94. Kort gezegd is de ‘Forever 27 Club’ een groep muzikanten die allemaal op 27-jarige leeftijd overleden. Hier zitten enkele illustere namen bij als Robert Johnson, Jimi Hendrix en Janis Joplin. Voor de dood van Cobain werd er echter niet echt stilgestaan bij het bestaan van een ‘Forever 27 Club’, ondanks dat de meeste leden van de groep toen al dood waren.

Forever 27

Het idee van de ‘club’ begon te leven nadat Cobains moeder, Wendy Cobain O’Connor, in een interview met de krant The Daily World zei “Nu is hij weg en zit hij bij die stomme club. Ik zei hem al dat hij niet bij die stomme club moest gaan”. Dit wordt over het algemeen geïnterpreteerd als één van de eerste keren dat het bestaan van een ’27 Club’ echt wordt uitgesproken, al kon O’Connor ook doelen op Cobains twee ooms en oudoom, die ook allen zelfmoord hebben gepleegd.

Na O’Connors woorden werd er echter wat dieper naar de ’27 Club’ gekeken en kon men alleen maar concluderen dat het aantal muzikanten dat op zevenentwintigjarige leeftijd is overleden opvallend is. Inmiddels bestaat de groep uit zo’n veertig muzikanten, waaronder een aantal bekende namen. Zo is Robert Johnson, bluespionier uit de jaren ’30, één van de oudste leden van de club, hij overleed waarschijnlijk aan de gevolgen van strychninevergiftiging.

1969-1971

Het is opvallend dat er na Cobains dood pas meer aandacht kwam voor de ’27 Club’, aangezien vier van de meest vooraanstaande leden van de club tussen 1969 en 1971 overleden. Rolling Stones-gitarist en medeoprichter Brian Jones verdronk op 3 juli 1969 in een zwembad en was daarmee één van de eerste ‘grote doden’ van de ’27 Club’. Zijn overlijden werd al snel gevolgd door de dood van Jimi Hendrix, die stikte in zijn eigen braaksel na een combinatie van wijn en slaappillen, de heroïneoverdosis van Janis Joplin en de dood van The Doors-frontman Jim Morrison in Parijs, waarschijnlijk door hartfalen, al behoort een overdosis ook tot de mogelijkheden.

Andere bekende ’27 Club’ gevallen zijn Grateful Dead-oprichter en keyboardspeler Ron McKernan, Canned Heat-zanger Alan Wilson en Badfinger-gitarist Pete Ham. Van Manic Street Preachters-gitarist en medeoprichter Richey Edwards is niet duidelijk of hij bij de ’27 Club’ hoort, hij verdween in 1995 spoorloos, al wordt aangenomen dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Amy Winehouse is één van de laatste toetredingen tot de groep, zij overleed bijna drie jaar geleden aan de gevolgen van een alcoholvergiftiging.

Studie

Zoals hierboven al duidelijk werd is het aantal muzikanten dat op zevenentwintigjarige leeftijd is overleden opvallend groot. Een studie van het Britisch Medical Journal heeft echter aangetoond dat muzikanten geen groter gevaar lopen om op hun zevenentwintigste te overlijden. Het onderzoek heeft wel uitgewezen dat muzikanten een groter risico lopen om te overlijden als ze twintiger of dertiger zijn.

Hoewel het idee van een ‘Forever 27 Club’ pas begon te leven na de dood van Kurt Cobain zijn sommige Nirvana-fans ervan overtuigd dat Cobain expres heeft gewacht met zelfmoord plegen tot hij 27 was. Ook Amy Winehouse was zich bewust van het bestaan van de groep, zij liet drie jaar voor haar dood nog weten dat ze bang was te overlijden op haar zevenentwintigste.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>