Album van de Week – Hospital Bombers – Footnotes

Klinkt ruig en gemeen, die naam Hospital Bombers. Niets zo laf en gemeen als bommen op een ziekenhuis, nietwaar? Maar toch is deze band uit Amsterdam uiterst aaibaar en is ironie in zowel bandnaam als albumtitel Footnotes het handelsmerk. Een jaar geleden  werd dit leuke lo-fi indiepop kwartet reeds getekend door Excelsior Recordings (Johan, Spinvis, Alamo Race Track e.v.a.), en nu is daar dan eindelijk het debuut met de bescheiden titel Footnotes. Of een ironische titel dus, want dit prima plaatje dat zo aan het einde van het popjaar even schijnbaar achteloos wordt gedropt, verdient meer om als een voetnootje in de vaderlandse popgeschiedenis achter te blijven.

Zoals wel vaker op platen van Excelsior: geen fratsen, dat scheelt. Dus ook van Hospital Bombers krijg je 'gewoon' een collectie van 13 vlotte, compacte en lekker in het gehoor liggende popliedjes, verzorgd maar niet té netjes en aangenaam lo-fi opgenomen, in nog geen 40 minuutjes tijd. Zeker enkele pakkende liedjes waar een mooie viool-melodie van Susanne Linssen opduikt zijn om in te lijsten, zoals het lekker Plan B, titelnummer Footnotes en Jackoff. In enkele andere goede liedjes geeft een orgeltje net dat beetje extra, zoals in catchy songs Neighbourhood en The Devil's Music.

De stem van zanger Jan Schenk doet geregeld aan Hutch Harris van The Thermals denken, al spelen de Bombers subtieler en minder hard. Ironie zet soms ook leuk (onbewust? vast niet) in songtitels door. Kittens is lekker gejaagd en opgefokt, terwijl een nummer met de titel Punk's Not Dead! zo'n beetje de enige ingetogen 'ballade' is. Ik hou wel van die subtiele humor. Dat een enkel lied ruim over de vier minuten heen gaat en wat korter had gemogen om gekabbel te voorkomen (Godwin's Law), het zij ze vergeven. Korter en scherp doch aangenaam onbezorgd klinkend, dan zijn Hospital Bombers op hun best. Maar al met al: Footnotes is fijn!

Hospital Bombers zijn deze maand op enkele data nog te zien tijdens de Fine Fine Music-tournee van Excelsior met het weblog Fine Fine Music. Ook staat de band op 12 januari op het uitverkochte Noorderslag. Check enkele liedjes op hun MySpace.

Hospital Bombers – Kittens

Lees ook:
- Nooit van gehoord? – Hospital Bombers

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Album van de Week – Hospital Bombers – Footnotes

  1. Blaurey

    Erg mooie hoes! Jammer dat op de Excelsior-platen altijd zo groot de labelnaam moet prijzen.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Alternative » De spoedweggever: 2 x 2 kaarten voor Hospital Bombers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>