Album van de Week – The Pigeon Detectives – Wait For Me

Op de afgelopen twee afleveringen hebben we uitgebreid kennis met The Pigeon Detectives kunnen maken. En jongens, wat een prettige kennismaking is dat geweest! Eind november vorig jaar nam de band uit Leeds eerst bezit van de bovenzaal van Paradiso. Vier maanden later ging wederom tijdens London Calling ook een tot de nok gevulde grote zaal onverbiddelijk plat voor dit brutale vijftal, dankzij precies de juiste combinatie van erg goede, belachelijk catchy liedjes en een zeer energieke podiumpresentatie. Zeker frontman Mat Bowman toont zich een nieuwe oproerkraaier als Ricky Wilson van Kaiser Chiefs, zoals hij stuiterend over het podium rent en geregeld het publiek in duikt. Dus wachten we sinds november vorig jaar al op een debuutplaat en hè, hè: daar is Wait For Me dan eindelijk.

En gelukkig is dit schijfje het lange wachten waard geweest. Schuif Wait For Me in je cd-speler, hoor de eerste denderdrums van single Romantic Type en het scherpe gitaarrifje en je bent als het goed is al verkocht. Even verder luisteren en het valt pas goed op hoe The Pigeon Detectives klinken als een ideale kruising tussen de rock 'n roll van The Strokes (de scherpe, korte gitaarlijntjes) en de brutale branie van de popsongs van Kaiser Chiefs. Dat brutale is geregeld terug te horen in de teksten over kroegen, bier en onbereikbare dates van Bowman. "You know I love you, now take off your clothes."

The Pigeon DetectivesOver een eigen geluid hoeven we het kortom niet te hebben, laat staan over diepgang. Maar daar tegenover staan twaalf absurd pakkende nummers binnen de precies goede tijdsduur van 35 minuten. Ik durf zelfs het volgende te beweren: als je tenminste een van de London Calling-shows hebt gezien, fluit je minstens de helft van de songs op Wait For Me in een keer moeiteloos mee. Zeker als het om geheide hits als I Found Out, Romantic Type, I'm Not Sorry en I'm Always Right. Intussen is het de band wonderbaarlijk goed gelukt om de energie en het enthousiasme van het podium te vangen in de studio. Ik heb dit jaar nog geen plaat gehoord waar het spelplezier in zulke heftige dosissen vanaf spat als Wait For Me.

"We willen zo groot worden als the Beatles", zei een van de gitaristen laatst in een interview. Zo ver zijn The Pigeon Detectives natuurlijk nog lang niet. Maar met Wait For Me lijkt een eerste stap richting roem definitief gezet en is de enige echte vrolijke gitaar zomerplaat van 2007 een feit. Het leukste Britse debuut van het jaar tot nu toe.

Ga ze in juni ook zeker (weer) zien als ze een Nederlandse clubtournee met vijf concerten doen. De data zijn:

6 juni: Vera, Groningen
8 juni: Ekko, Utrecht
9 juni: The Music In My Head, Paard Van Troje, Den Haag
10 juni: Effenaar, Eindhoven
11 juni: Melkweg, Amsterdam

Bekijk hier de video bij Romantic Type:

Lees ook:
- Wait for the Pigeon Detectives!
- Nooit van gehoord? – The Pigeon Detectives
- Verslag London Calling 2007, dag 1
- Verslag London Calling 2006, dag 2

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Album van de Week – The Pigeon Detectives – Wait For Me

  1. Ray

    Erg leuke band met erg aanstekelijke muziek, of ze groots zijn betwijfel ik. Maar tot nu toe klinkt het in ieder geval allemaal even lekker.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>