Kritiek op ticket- en drankprijzen Rock Werchter; open brief

In België is een aardige storm van kritiek losgebarsten op de prijzen van Rock Werchter 2008. Volgens sommige mensen is een vierdaags festivalticket voor 165 euro exclusief camping te duur en ze zetten zeker vraagtekens bij de prijsverhoging van drankbonnen op het veld met een halve euro, van 2 euro naar 2,50 euro. Tenzij je de drankbonnen voor 2,25 plus wat gratis bonnetjes in de voorverkoop aanschaft via een nogal omslachtig systeem.

Want je festivalkaart kan overigens als e-ticket zonder verzendkosten aan je toegestuurd worden, maar dat geldt niet voor je los te kopen campingticket en die drankbonnen. Maar toch: bestel je van te voren 80 bonnen à 2,25 plus vier van die bonnetjes gratis, dan kom je op 2,04 euro een drankje. Nog steeds best veel natuurlijk, voor een bekertje aangelengd en met een beetje pech lauw bier.

De prijzen van grondstoffen stijgen, is de argumentatie van organisator Herman Schueremans, evenals de (torenhoge) gages van sommige bands, omdat ze vanwege internet minder cd's verkopen. Het bandbudget van het festival is sinds een aantal jaar flink gerezen, wat uiteraard wordt doorberekend aan de bezoeker.

Een ticketprijs van 165 euro is een flink bedrag, vindt ook Schueremans, maar zet het af tegen vier volle dagen muziek van veel grote namen of tegen de losse concertprijzen van die namen (Radiohead en R.E.M. in A'dam respectievelijk 56 en 47,50 euro of Neil Young in de Rai voor 140 euro!), en dan is het nog niet eens onredelijk, ook al blijft het een smak geld.

Eenzelfde vierdaagse beleving als Roskilde kost nog wat tientjes meer (220 euro dit jaar, met kamperen) en over het algemeen zijn de Engelse festivals als Glastonbury (drie dagen, 189 euro) of Reading/Leeds (drie dagen, 228 euro) duurder. Een andere vergelijking, Pinkpop duurt drie dagen, programmeert op nota bene drie podia bijna de helft minder bands dan Rock Werchter op twee podia en kost toch 130 euro met camping.

Worden grote popfestivals met de grootste, beroemdste acts straks evenementen strikt voor de rijken? Omdat scholieren of studenten het met hun bijbaantjes echt niet meer kunnen betalen? De Vlaamse politicus Bart Caron vreest ervoor in een deze week gepubliceerde open brief aan Herman Schueremans in de krant De Standaard. Ik begrijp zijn zorgen en ben het deels met hem eens, maar vind ook voor de argumenten van de organisator genoeg te zeggen. Ik vind zelf eigenlijk vooral eten te duur op festivals, zeker als je de magere kwaliteit ervan in ogenschouw neemt… Intussen denk ik terug aan mijn eerste Lowlands in 1996, toen een kaartje 140 gulden kostte. inderdaad, ruim 60 euro.

Zeg er hieronder graag het uwe van….

Beste Herman,

Je ligt nogal onder vuur. Op Humo's pop poll, in de kranten, op café en op de trein. De te dure ticketprijzen voor je festival in Werchter en de peperdure drankbonnetjes zorgen voor maagzuur, lege portefeuilles en een opstoot van vakantiejobs.

Ik kan het thema op twee manieren benaderen: ofwel hyperliberaal en dan zeg ik dat zoiets gewoon hoort bij een vrije markt waarbij vraag en aanbod elkaar in evenwicht houden. Ofwel kan ik de bekommernis uiten dat elk mens op een redelijke wijze toegang moet krijgen tot (die) muziekcultuur.

Van dat laatste kan je zware hoofdpijn krijgen. Migraineleiders zouden stellen dat je van elke rockband prachtige dvd's kunt vinden en dus elk concert in je home cinema kan beleven. Er bestaan dus alternatieven, weliswaar moddervrij en zonder wachtrijen aan de WC. Je moét die dure tickets niet kopen noch betalen.

Kunstjongens en -meisjes zouden zeggen dat je terecht kan in de muziekclubs van het clubcircuit, in cultuurcentra en nog zovele plekken waar je onwaarschijnlijk veel en zeer diverse bands live kan horen spelen. En er zijn veel kleine, gezellige festivals, parkconcerten enz. En desnoods kan je godganse dagen voor de buis of de computer hangen en daar zappen van Jim over MTV naar vele andere muziekzenders. Mijn digitale tv zit er vol mee. En ultiem kan je zowat alle muziek, inclusief clips, downloaden, al dan niet illegaal.

Maar toch, toch klopt er iets niet. Akkoord, voor een gegeerd topproduct zijn mensen bereid veel te betalen. Maar moeten we ook niet even denken aan die jongeren voor wie dat allemaal niet vanzelfsprekend is. Ik wil niet dat topfestivals straks voorbehouden terrein worden van dokterszoontjes en notarisdochters. Vergeef mij de platitude. Ik wil maar zeggen dat het voor alleenstaande ouders of mensen met een vervangingsinkomen niet zo eenvoudig is om de peperdure tickets te betalen.

De jongerencultuur staat onder grote commerciële druk. Jongeren worden belaagd met allerlei spullen en evenementen, en vooral met een beeldvorming dat ze zonder niet kunnen. Of liever, dat ze dan niet helemaal meetellen. Iedereen moet toch eens in zijn leven naar (het) Mekka geweest zijn. En dus doen jongeren er alles aan om erbij te zijn en erbij te horen. De voorkeur gaat naar het beste, naar de top. En als het om muziekfestivals gaat, dan is dat jouw Werchter. Terecht overigens, wat je gepresteerd hebt, verdient alle lof. Maar ik word steeds ongeruster dat ze er niet bij zullen kunnen horen. En dat is jammer.

Ik weet het wel, een bedrijf als Live Nation moet het ocmw van de rock niet zijn. Maar enige maatschappelijke reflex zou toch mogen. En als het dan niet kan via de tickets, misschien wel met de drankbonnetjes. Een pintje voor 2,5 euro, sympathiek is het niet echt. En ik ken ook goedkopere campings.

Ik kan begrip opbrengen voor de realiteit waar ook jij mee geconfronteerd wordt. Ik weet dat de trend internationaal is en Werchter daar dan ook niet aan ontsnapt. Rockbands kosten meer en willen hogere honoraria krijgen, mee omdat de verkoop van cd's en liedjes gedaald is. En dus, overal op de wereld worden tickets duurder. Wordt festivalbezoek iets voor de happy few? Of zal de markt zichzelf wel corrigeren? Als de prijs te hoog zou worden, met als gevolg dat er minder publiek komt, dan zal een ticket goedkoper worden, of zal men naar nieuwe inkomstenbronnen moeten zoeken.

Herman, kan ik een vergelijking maken met pakweg topvoetbal? Ook daar worden astronomische prijzen voor een kaartje gevraagd en reuzenbedragen betaald aan voetballers. En de overheid mag opdraaien voor de veiligheid. Het bevestigt je gelijk, maar ook je onmacht. En zeker de mijne.

Toch is er een minder fris kantje aan. Is er geen sprake van monopolievorming? De verstrengeling tussen radiostations (in de VS), concertpromotoren en organisatoren vermindert er niet op, integendeel. Je bent matchmaker, zoals ze zeggen in de bokssport. Jij maakt de matches en nodigt de deelnemers uit. Ja, er zijn nog andere promotoren en festivals, maar ze hebben niet de topbands noch -festivals en veelal moeten zij voor de programmering van hun artiesten ook langs jou passeren. Monopolist? Op het randje zeker? Een grotere scheiding der machten zou goed zijn. Net om de vrije markt te versterken. En gelukkig kan de boze rockliefhebber nog steeds terecht bij toch talrijke alternatieven.

Ik wens je veel succes, en dus een volle weide. En een zo gemengd mogelijk publiek. En geen te warm weer, opdat niet te veel dorst geleden zou moeten worden.

Vriendschappelijk,

Bart Caron is Vlaams parlementslid voor Spirit

Lees ook:
- Rock Werchter 2008: Neil Young!, Beck, Moby, Underworld
- Rock Werchter 2008: R.E.M., dEUS, Mika, Lenny Kravitz
- Meer festivalnieuws op Alternative Blog

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kritiek op ticket- en drankprijzen Rock Werchter; open brief

  1. adi

    Ben n echte festivalganger , maar idd de prijzen zijn te wreed . Behalve goede bands , krijg er bar weinig voor terug. Ja , lauw cq dood bier , slechte sanitaire voorzieningen ( vooral op camping ) Maar ben zo ‘dom’dat ik er toch weer intrap !
    Overigens 1e Lowlands(’93 ) koste kaartje 75 GULDEN !!! Om nostalgisch van te worden!!!

      /   Reply  / 
  2. renato

    Er is inderdaad sprake van monopolisme. Een liberale (vrije) markt is niet hetzelfde als een kapitalistische markt.

    Als mensen de prijzen te hoog vinden zou een gezamelijke boycot de prijzen binnen no-time naar beneden brengen (utopie! er zijn altijd mensen die perse willen).

    Een term als: vraag en aanbod werkt al lang niet meer in het neo-kapitalisme. Er is namelijk helemaal geen sprake van een dusdanige vrije markt dat dat mechanische nog werkt.

    Niet alleen kwaliteit van drank, voedsel en slaapplaatsen. Maar ook de kwaliteit van de muziek is soms bedroevend slecht.

      /   Reply  / 
  3. Kamiklazi

    Ik vind 165 euro entree voor een vierdaags festival nog wel te doen. Maar 2,50 voor een pintje vind ik echt veels te veel. Daarmee is een psychologische drempel overschreden. Ik denk dat ik op het terrein zo weinig mogelijk ga drinken en dan maar op de camping een extra biertje.

    Toch ga ik wel naar Rock Werchter, want het programma ziet er toch weer prima uit!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>