Nooit van Gehoord? – The Airborne Toxic Event

Verse indie-beloftes uit de USA voor dit nieuwe jaar dienen zich nog niet zó fanatiek aan als vorig jaar rond deze tijd (denk Vampire Weekend en MGMT), maar langzaam wordt de glazen bol minder troebel. Zo zijn ze in Amerika al aardig wild van The Airborne Toxic Event, een vijfkoppige, jonge band uit Los Angeles wiens titelloze debuutalbum vorig jaar al het levenslicht zag in de VS. Inmiddels is de plaat ook hieruit en kunnen we pardoes de sticker ‘veelbelovend’ op dit indiebandje plakken vanwege enkele puntige, fel rockende en lekker lawaaiïge liedjes, soms voorzien van een gezonde dosis drama of een grootse climax. Dat komt allemaal vooral samen in single Something Around Midnight, in de VS al een flinke radiohit.

Niet alleen de meeste liedjes zijn wat gejaagd en lekker rusteloos, ook de stem van Mikel Jollet beschikt over zo’n nerveuze tik die ook vocalen van bijvoorbeeld Robert Smith (The Cure), Conor Oberst (Bright Eyes) of Win Butler (Arcade Fire) kenmerken. Ook in dat dramatische opzicht doet The Airborne Toxic Event soms aan laatstgenoemde Canadese band denken. Maar luchtiger, lekker los rockende liedjes met snerpende gitaren als het pakkende Gasoline behoren ook tot het repertoire.

The Airborne Toxic Event komt hierbij weliswaar niet zo origineel uit de hoek als dé doorgebroken Amerikaanse debutanten Vampire Weekend of MGMT van vorig jaar, maar kan dankzij twee handen vol energieke liedjes op het debuut en een groot gebaar hier en daar vast ook hier een pot breken. Intussen schijnt de band vooral live uitstekend haar mannetje te staan met bijzonder energieke concerten. Alhier staan vooralsnog geen optredens gepland, tot en met maart is de groep bijna continu onderweg door de Verenigde Staten. In april staat Engeland weer in de agenda, dus wie weet…

Sometime Around Midnight

Does This Mean You’re Moving On?

Sometime Around Midnight live bij David Letterman

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nooit van Gehoord? – The Airborne Toxic Event

  1. Magnus

    Het werd tijd Joris !! Heb het album inmiddels grijsgedraaid sinds augustus vorig jaar. Dit schreef ik eerder als reactie bij ‘Wat een verrassing: Sex on fire song van het jaar

    Geplaatst door Magnus op 20 december 2008 om 17:09

    Mijn nummer 1 is Sometime Around Midnight van Airborne Toxic Event. Staat zelfs nummer 1 in de Amerikaanse iTtunes-lijst ‘Alternative Song Of the Year’. Afgelopen jaar toevallig in New Orleans gezien als opener voor The Fratellis.

    Op het net zijn ook nog wel filmpjes te vinden van een akoestisch studio-optreden van Vampire Weekend samen met de violiste van TATE.

      /   Reply  / 
  2. Joris Rietbroek Auteur

    Kan me er iets van herinneren dat je dat geschreven had idd, vanwege New Orleans waarschijnlijk. Heb de plaat sinds enkele dagen pas een paar keer geluisterd, kwam er eerder niet van. De meeste liedjes bevallen prima.

      /   Reply  / 
  3. Sander

    Het klinkt mij een beetje te ‘Amerikaans’. Ik weet niet precies hoe ik het moet omschrijven maar ik heb bij deze band hetzelfde gevoel als toen ik voor het eerst Matchbox Twenty hoorde. Ik trek het net niet zeg maar…

      /   Reply  / 
  4. reinier

    Doet me niet zoveel. Ik vind het wel erg doorsnee klinken. Weinig spannende middle-of-the-road indiepop. Zal het ongetwijfeld een paar singeltjes lang goed doen bij een groot deel van het 3FM publiek.

      /   Reply  / 
  5. andré

    Beetje nick cave, snufje the national, restantje arcade fire.
    Klinkt op eerste gehoor veelbelovend maar mist de kwaliteit om langer dan een half nummer te boeien. Wat ontbreekt is originaliteit en echte doorleefde passie.

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Line-up driedaags London Calling 2009/I zo goed als rond | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>