Tindersticks staakt optreden door geouwehoer in de zaal

Dat het loze geouwehoer tijdens concerten door mensen die een popzaal verwarren met een kroeg de laatste jaren schandelijk fors is toegenomen, is onderhand een jammerlijk gegeven. Daar hebben we het vaker over gehad. Maar je zou toch zeggen dat bezoekers van een festival als Cross-linx met Tindersticks op het hoofdmenu de band op het podium zouden respecteren. Blijkbaar niet dus: de Engelse groep met zanger Stuart A. Staples aan het hoofd is vrijdagavond in de Eindhovense Effenaar na nog geen 45 minuten van het podium afgestapt, om vervolgens niet meer terug te keren. Zover ik weet is eindelijk voor het éérst de reden dat het rumoer in de zaal te groot zou zijn. Een ‘orkaan aan geleuter‘ zelfs, en dat is uiteraard dodelijk bij de subtiele, rustige muziek van de Engelse band.

Was iedereen er dan toch enkel voor een nieuwe samenstelling van het Beukorkest? Slechts een eigenwijze, volhardende enkeling die er was, denkt dat Tindersticks sowieso al geen zin had om op te treden. Maar als ik een groep als Tindersticks een beetje inschat, zijn deze heren professioneel genoeg om ook bij een minder goede avond niet zomaar te stoppen. Dus als het oeverloze gelul van een boel lompe, respectloze bezoekers in de zaal de reden is het geweest van het staken, dan heeft Tindersticks wat mij betreft groot gelijk.

Dat vind ik niet alleen: ook Effenaar-programmeur Tom Ketelaar zegt in het Eindhovens Dagblad begrip te hebben voor de band, al had hij niet eerder mee gemaakt dat een band eerder stopte vanwege rumoerig publiek. De bezoekers krijgen geen geld terug, maar fans die echt balen, krijgen de kans zich bij de Effenaar melden om gratis naar een concert van een andere band te gaan, aldus de krant.

Je zou ook kunnen zeggen dat Tindersticks misschien niet genoeg op dreef was om het publiek volledig in te pakken – ik was er zelf overigens niet bij. Maar wie toch al geen zin heeft om te luisteren maar liever de week doorneemt, laat zich volgens mij sowieso niet de mond snoeren. Die luistert immers überhaupt niet. Zoals Nico Dijkshoorn het zegt: “Concertbezoek wordt steeds meer iets als een een kroket vreten en ondertussen iemand opbellen omdat je je verveelt.” Overdreven of niet: er zit helaas steeds meer waarheid in.

Wellicht dat een zaal als de Effenaar ook een beleid kan ontwikkelen om notoire (dronken) ouwehoerders er uit te flikkeren tijdens een concert? In Londen doen ze dat hier en daar.

Tindersticks-discussie op Twitter.

facebook share facebook share

37 Reacties // Reageer

37 thoughts on “Tindersticks staakt optreden door geouwehoer in de zaal

 1. Rob(V)

  Ik was twee dagen eerder bij het (fantastische) concert van de Tindersticks in Den Haag en daar wist de band het publiek al met één nummer muis- en muisstil te krijgen. Gelukkig maar.
  Ik heb het hier al eerder geschreven: tegenwoordig zijn er steeds meer concertbezoekers die geld neerleggen om uiteindelijk alleen zichzelf te horen ouwehoeren. De opmerking van Dijkshoorn is helemaal niet overdreven helaas. De laatste jaren zijn al vaker concerten voor mij vergald door mensen die de boodschappen van de volgende dag luidkeels menen te moeten doornemen of die hun eigen talentloze, saaie en sneue levens zwaar overschatten en daar mij al blèrend deelgenoot van menen te moeten maken. Allemaal ten koste van hen die wel talent hebben en daarom dus ook op een podium staan.
  Misschien moeten meer artiesten het voorbeeld van Staples c.s. volgen en vroegtijdig opstappen. Wellicht dat het dan tot de botte hersens van de zichzelf o zo bijzonder vindende selfkickers doordringt dat een concert er juist is om van muziek te genieten en niet slechts een plek voor orale zelfbevlekking.

    /   Reply  / 
 2. Sander van der Ploeg

  ik ben t ermee eens. ouwehoeren doe je in de kroeg en je verpest t voor een hoop mensen die voor een super gaaf optreden op een uniek festival af komen.
  Er zijn echt nog niet van die regels in Nederland. Ja, goed fatsoen moet je doen… ik vind het eenzijdig staken van een concert wel erg hard. veel fans komen uit heel nederland, en ik hoorde zelfs een schot die uit polen kwam..
  Dus beetje slappe was vindt ik t wel. kom als band eerst nog eens polshoogte nemen, probeer t nog een keer en geef als organisator ook duidelijk aan wat er gaande is.
  Dat Cross linx een duidelijke programmeerfout heeft gemaakt is duidelijk: t Beukorkest heeft geen laast van rumoer en zet die in de effenaar als afsluiter. Die maken er wel een dik feest van. De Tindersticks komen beter uit in een muziekcentrum waar t geluid veel beter is dan in de Effenaar en de atmosfeer mensen ook meer dwingt om stil te zijn. Ook het Beukorkest kom wel een grotere zaal gebruiken!! honderden mensen konden niet de zaal in!
  En dan ook nog geen verantwoordelijkheid nemen als organisator en geen geld terug geven. erg teleurstellend voor echte fans van t beukorkest en de Tindersticks.
  Als band vinden dat ze zo veel kunnen maken als kunstenaar dan moeten ze hun eigen voorwaarden stellen en hun eigen lokaties regelen. Ga dan niet in een Effenaar staan.
  Een beetje kunstenaar laat zich niet betalen voor een optreden. Als band wordt je nu eenmaal betaald door de mensen in de zaal en moet je soms even slikken.

  Rok en rol!

  Dus nu maar naar Paradiso in mei..

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   Sander, ik snap jouw reactie niet helemaal. Eerst stel je je te kunnen vinden in de kritiek op de luidruchtige bezoekers en vervolgens stel je dat een band tegelijkertijd maar even moet slikken omdat ze er uiteindelijk voor betaald wordt? De klant is koning?
   Verder stel je dat een echte kunstenaar zich niet laat betalen voor een optreden, hetgeen mij eerlijk gezegd als klinkklare nonsens in de oren klinkt: “we” rippen de artiesten wereldwijd van inkomsten voor hun cd’s door het downloaden (en ik beken: ook ik ook wel eens) en stellen dan dat ze hun verdiensten maar moeten maken met het optreden. Maar volgens jou mag dat dan ook niet?
   Ten slotte: “goed fatsoen moet je doen” stel je terecht. Fatsoen dwing je echter niet af met het veranderen van entourage, maar zoals nu ook blijkt, met gewoon stevige maatregelen. Zoals ik al zei: het fenomeen van luidruchtig, blijvend luidkeels pratend publiek lijkt steeds nadrukkelijker aanwezig bij concerten en deze wijze van onbeschofte aanwezigheid heeft wat mij betreft niets met “Rok en Rol” te maken.
   natuurlijk is de beleving bij concerten van Kyteman, Tiësto, Rammstein, Tindersticks of Editors verschillend, maar we mogen toch, ook als leden van het publiek eisen dat andere leden van het publiek, dansend, zingend, headbangend of muisstil respect tonen voor de kunsten op het podium. Louter jezelf laten horen en duidelijk bezig zijn met hele andere dingen dan het concert behoren wat mij betreft als respectloos gediskwalificeerd te worden en iedereen die zich daar aan schuldig maakt mag, of men de artiest betaalt of niet, wat mij betreft linea recto op straat gemieterd worden!

     /   Reply  / 
   1. Rob(V)

    linea rectA natuurlijk

      /   Reply  / 
 3. Ryan

  Groot gelijk, het concert van The xx in de Paradiso was voor mij ook verpest door pratend publiek, ontzettend vervelend. Ik vind wel dat er beleid voor moet komen. Er staan altijd van die flinke kerels bij de ingang, laat ze de mensen die zichzelf zo ontzettend belangrijk vinden maar eruit sodemieteren.

  En als je meer bezig bent met foto’s en filmpjes maken mag je er ook uit geflikkerd worden wat mij betreft, en als je ook nog eens flitst moet je verplicht een concert van Anouk bijwonen.

    /   Reply  / 
 4. Jack van der Veer

  Ik was er gisteravond ook bij en ik geef de Tindersticks groot gelijk. Ik heb diverse mensen in mijn naaste omgeving verzocht hun gesprek in een café voort te zetten, echter zonder resultaat. Uiteraard ben ik van mening dat de popzalen en festivalorganisatoren hier op korte termijn actie op moeten ondernemen. Maar ook zal het helpen als alle gelijkgestemden hun mond zouden opentrekken en niet alleen een enkeling zoals ik. Ik werd echt in mijn gezicht uitgelachen.

  Ik vind het zwak en onacceptabel dat ik mijn geld niet terug krijg. Ik kom helemaal uit Apeldoorn voor de Tindersticks en na mijn ervaring van gisteern weet ik niet of ik ooit nog naar de Effenaar wil gaan. Komt nog bij dat er in het programma van de Effenaar nou net een band moet optreden waar je wel in bent geïnteresseerd. Ik zal het juridisch eens uitzoeken. Los van de kosten voor de tickets, heb ik kosten voor de brandstof en de parkeren moeten maken en ook heb ik een verloren avond gehad.

  Op het laatste moment heeft de organisatie van Cross Linx de resterende kaarten verkocht voor € 7,00 aan mensen onder de 26 jaar. Mede door deze actie was de zaal voor het Beukorkest al vol voordat wij binnen waren. Alles ging fout wat er fout kon gaan en bij zoveel wanbeleid past alleen maar geldteruggave!

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Ach, verdraaid ja…goed onthouden!

     /   Reply  / 
 5. Paul

  Bij het concert van The Veils een maandje geleden was het ook al erg rumoerig in de effenaar. Ik moest bijna op het podium staan om niet de gesprekken van mijn achterburen te horen.
  Op een festival kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar in een zaaltje mag je op meer respect rekenen als band.

    /   Reply  / 
 6. Sander

  Ik kan mij niet vinden in het begrip voor Tindersticks door schrijver van het verhaal hierboven en programmeur Tom Ketelaar. Ik was bij het concert gisteravond en vond het ook irritant dat er gepraat werd tijdens het spelen naar nog vele malen irritanter dat de band ophield met spelen. Een optreden op een festival kan je mijn inziens niet vergelijken met een solo concert van een band. Je kan je als programmeur indenken dat er op een festival meer geouwehoerd wordt zeker als je een band op een al later tijdstip (22:30) laat spelen in een massale niet-intieme zaal als de Effenaar. Mogelijk heeft ook meegespeeld dat een grote groep bezoekers al behoorlijk teleurgesteld (eufemisme) was dat de andere hoofdact Beukorkest in de kleine zaal van het Frits Philips muziekcentrum geplaatst was. Hier konden 300 man naar binnen en dus stonden er zeker zoveel teleurgesteld buiten. Misschien kan je Tindersticks niet alles aanrekenen maar de organisatie van Cross linx moet toch ook eens bij zich zelf te rade gaan.

    /   Reply  / 
 7. Marco

  Geweldig dat een band dit standpunt durft in te nemen en van het podium verdwijnt.Als er meer artiesten zouden zijn met deze attitude, dan kunnen we misschien in de toekomst weer meer genieten waar het werkelijk om draait op zo’n avond; de muziek!

    /   Reply  / 
 8. Jan Cremers

  Niet alleen stond het grootste deel van het publiek oeverloos te ouwehoeren, rechts vooraan het podium stonden 3 etterbakken die al voor het concert door de security tot de orde werden geroepen omdat ze niet met hun vingers van de apparatuur af konden blijven.
  Ook tijdens het concert hingen ze over het podium te kletsen en te schreeuwen, op een gegeven moment werden ze zelfs door de gitarist van Tindersticks op hun gedrag aangesproken. Op dat moment had de security moeten ingrijpen en deze mensen moeten verwijderen, maar toen was de beveiliging in geen velden of wegen te bekennen.
  Ik heb de afgelopen jaren regelmatig concerten in Belgie bezocht en daar gedraagt het publiek zich wel fatsoenlijk. Belgen drinken ook veel, misschien wel meer dan Nederlanders, maar als de muziek begint houden ze hun mond dicht.
  Ik heb in elk geval besloten om geen concerten in de Effenaar meer te bezoeken, of het geluid is kut, of het publiek of allebei.
  De volgende keer maar naar Hasselt of naar Brussel.

    /   Reply  / 
 9. Anton Jetten

  Ik stond met mijn vrouw vooraan. We gaan vaker naar rustige intieme concerten. We zijn al vaker naar de Tindersticks geweest en dit optreden heb ik mijn vrouw kadoo gedaan voor haar verjaardag. Er was goed te horen dat het rumoer achter in de zaal toenam. Die drie vervelende mensen die door Neil en Dan werden aangesproken, stonden rechts van ons.
  We hebben echter allebei geen begrip voor de reactie van de Tindersticks. Het geroezemoes had wel iets gezelligs en tja je speelt op een ‘festival’. Ook wij hielden hier rekeing mee toen we gingen en het viel best mee. Het was wel goed te zien dat het niet boterde op de buhne. Er kon geen lachje vanaf en er was geen enkele interactie tussen de bandleden. Dit was goed voelbaar. Toen ze stopten na een dik half uur, keek ik mijn buurman aan en we zeiden tegelijkertijd: die komen niet meer terug. Zo duidelijk was dit.
  Ze lieten het publiek vervolgens bijna drie kwartier wachten en in plaats van zelf de boel af te kondigen, werd er een jonge gast het podium opgestuurd om het slechte nieuws mede te delen. Hij was heel erg zenuwachtig en wist duidelijk niet wwat hij met de situatie moest, die hem werd opgedrongen. De heren zelf stonden aan de zijkant te kijken.

  Ze hadden zelf ook kunnen aan geven dat het wat rustiger moest zijn en dat ze er anders mee wilden stoppen. Maar dit lieten ze aan anderen over.
  Wat een laffe reactie van een zeer goede band, die overduidelijk geen zin had om te spelen!

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   Blijkens en flink aantal reacties hier (en ook volgens de getuigenis van mijn neef die bij het concert aanwezig was) ging het toch om wat meer dan slechts wat geroezemoes. Althans, volgens de gangbare definitie. Zelf geef je al aan dat leden van de band mensen uit het publiek aanspraken op hun gedrag en ook Stuart Staples liet al duidelijk blijken dat hij de herrie zat was. Helaas waren er maar weinig goede verstaanders. De band dan beschuldigen van een laffe reactie vind ik dan eerlijk gezegd geen pas geven.
   Verder zag ik woensdag in Den Haag een zeer ontspannen en zelfs grappende Tindersticks. Ik kan mij voorstellen dat een respectvol en rustig publiek daartoe heeft bijgedragen. De in De Effenaar ontstane situatie wijten aan het niet boteren op de bühne is dan bijna en vergoelijken van de hufterigheid van en deel van het publiek in mijn ogen.
   Overigens vind ik dan het argument dat het hier om en festival gaat en dat het dan vanzelfsprekend is dat er luidkeels & respectloos gepraat wordt geheel geen hout snijden: men kan dan ook gewoon buiten de zaal, op de gang, in het café etc. blijven of toch voldoende beschaving proberen te tonen door de artiest met respect te bejegenen en dus rustig te blijven. Zeker ook wanner er anderen zijn die graag willen genieten van de muziek, zoals bijvoorbeeld jij zelf en jouw vrouw.

     /   Reply  / 
   1. Rob(V)

    De “e” van mijn toetsenbord hapert: meestal moet er daarom in plaats van “en” “een” gelezen worden. Excuus.

      /   Reply  / 
   2. Anton Jetten

    De band heeft een official statement gegeven dat ik verder respecteer. Wellicht een nuance op je reactie (waarvoor dank). Met de ‘laffe reactie’ bedoelde ik het: niet zelf afkondigen van het concert. Ik vind het niet netjes dat ze iemand de bune op sturen die daar met knikkende knieen staat, dit hadden ze zelf kunnen doen. Daarnaast hadden ze het publiek kunnen vertellen dat ze zich aan het gepraat stoorden en aangeven dat, indien dit niet ophield, ze het concert voortijdig zouden afbreken. Een waarschuwing vooraf. Ze hebben hierover niets gezegd! Het kwam op deze manier nogal abrupt over. Ik ben het overigens volledig met je eens dat het respectvoller is je mond te houden tijdens de nummers. Enfin, jammer maar er is gelukkig altijd een volgende keer. Wat ons betreft, zeker tot dan.

      /   Reply  / 
  2. Peter de Jongh

   Ik was er ook bij in de Effenaar en heb me flink gestoord aan het geroezemoes. Vooral bij de bar werd veel gepraat en dat is zeker irritant, maar ik vond Tindersticks absoluut ongeïnspireerd. Er was totaal geen contact met het publiek en ze speelden wel erg zacht. Ze straalden in ieder geval niet uit dat ze zin in hadden waarmee ik niet wil goedpraten dat veel bezoekers erg onbeschoft zijn tijden een een zacht concert. Dit laatste is helaas geen uitzondering meer.

     /   Reply  / 
 10. Hans Huiskens

  Onderstaand stuk heb ik vanochtend aan De Effenaar gestuurd. Als ik het goed begrijp heb ik er weinig aan gehad……

  Beste mensen van de Effenaar,

  Enige maanden geleden zag ik op de site van The Tindersticks, dat zij Nederland weer aandeden.Das goed nieuws, dacht ik. Vorig jaar immers een uitstekend concert in de Meneer Frits hal gezien.
  Helaas kwam ik er pas na enige tijd achter dat het nu om een soort van festival ging. Beetje jammer dat dat niet duidelijker werd vermeld. Enfin, niet getreurd. Je pakt de auto naar Eindhoven, nee je neemt eerst een half dagje vrij van je werk omdat je anders Eindhoven niet bijtijds binnenkomt, dan pak je een parkeergarage voor een euro of 14. Zo, die staat. Nu genieten. Eerst maar even bij meneer Frits vragen hoe het nu precies zit. De mevrouw achter de kassa van meneer Frits weet het in eerste instantie ook niet.
  Even vragen. Na een collega geraadpleegd te hebben komen we aan de weet, dat er eerst bij meneer Frits wat te doen is, en daarna The Tindersticks in de Effenaar. Vreemd. Tindersticks en Effenaar. Die gaat er bij mij niet echt in. Waarom niet Tindersticks en meneer Frits? We blijven vrolijk. Lunapark speelt immers en ze doen dat nog leuk ook. Daarna loopt de zaal van meneer Frits leeg. Raar, want wij moeten om 22.00 weer in de Effenaar zijn. Waarom we dat stuk door de regen moeten lopen snap ik even niet.Wat ik nog minder snap is dat ze ons vervolgens gewoon buiten in de regen laten staan. Omdat deze avond blijkbaar strak geregisseerd is, zeggen we er maar niets van. Wie het langst in de regen wilde staan, heeft de beste plaats voor aan het podium. Mijn vriendin en ik waren zeiknat, maar stonden dus wel vooraan. Je moet
  er wat voor over hebben toch? Goed, concert begint. Rechtsvoor bij het podium staat een drietal mannen met ‘de zakken vol’. Ik had ze al voor het begin van het concert in de gaten. Uw mensen blijkbaar niet.Uiteindelijk vraagt Neil Fraser (de gitarist van de band) of het wat minder kan. Tot mijn verbazing toomden de heren wat in. Echter een paar nummers later vraagt Stuart Staples het publiek op subtiele wijze om wat stilte, door fluisterend te zingen. Helaas. De bar(ren) in de Effenaar hadden hun vernietigend werk
  gedaan. Stuart zei dat even naar achter gingen zodat het publiek wat kom babbelen en (nog) een drankje konden halen. Helaas, maar ik voelde de bui (alweer één) al aankomen, het concert werd definitief afgelast. Zonder opgaaf van redenen overigens, maar voor de echte fans was wel duidelijk waarom.Hier werden wij niet echt vrolijk van. Maar wat kun je doen? De jassen maar halen. De juffrouw bij de uitgang wilde in haar uppie nog even de namen van alle aanwezigen noteren zodat iedereen zijn geld kon terugkrijgen. Na een paar minuten werd haar te verstaan gegeven dat dat ook niet echt werkte omdat we dan eerst de parkeermeter zouden moeten bijvullen. Enfin, dan maar, een teleurstelling rijker, de auto maar weer opzoeken en de rit naar Nijmegen weer aanvaarden. Behoorlijk chaggerijnig kan ik u zeggen. Het spijt mij om te zeggen, maar hoe dom kun je zijn? Waarom deze band niet gewoon in de meneer Frits hal laten spelen? Daar had je een dergelijke vertoning kunnen voorkomen. Afgezien van het feit
  dat u mij heeft teleurgesteld, ga ik er vanuit dat de band hier ook niet gelukkig mee is. De reactie van de band kan ik begrijpen, uw beleid echter niet. Afgezien van het feit dat ik er vanuit ga dat u mij de toegangsbewijzen zult vergoeden, hoop ik dat u mij een verklaring wilt geven.

    /   Reply  / 
 11. Jurre

  Ik erger me mateloos aan pratende mensen. Praten vóór het concert? Prima, vooral doen. Praten tijdens het voorprogramma? Liever niet, ook die muzikant(en) verdient respect. Maar, ik kan het enigszins begrijpen. Maar luidkeels je verhalen vertellen aan je buurman tijdens de hoofdact? Nee. Waarom kom je uberhaupt naar een concert? Je betaald toch geen 20 euro om te gaan praten? Dat kan ik een café, daar kun je je uitleven. Natuurlijk, ik maak ook wel eens een opmerking, maar veel langer dan ‘wat zingt ‘ie zuiver’ of ‘wat een strakke show’ duurt dat niet. Ik wil ook praten, maar tijdens het (anderhalf)uurtje dat de band aan het spelen is, houd je je mond. Dat doe je omdat je hebt betaald om de act te zien, maar ook uit respect. Voor de band en voor de andere bezoekers.

  In Tivoli zijn ze er nogal slecht in, daar is er veel, heel veel rumoer. Maar ook tijdens Jamie T in de Melkweg, vorige maand, werd er veel gepraat. Ik snap dat publiek niet. Ik snap de artiesten wel. Terecht dat bands afstappen, het wordt tijd dat ze een statement maken. Maar tijdens een festival? Nee. Dat vind ik niet slim. Tijdens een festival is niet iedereen speciaal voor jouw act gekomen, soms is een podia ook een soort van zebrapad en wordt er alleen maar gepraat. Maar, alsnog, ik geef de artiesten volledig gelijk.

    /   Reply  / 
 12. Akin

  Donderdag heb ik Tindersticks gehoord en gezien in Vredenburg.
  Ik was erg onder de indruk en het publiek was muisstil!
  Vredenburg is als concertlocatie ook niet ideaal, maar voor dit concert een goede keuze.
  Jammer voor alle fans die in Eindhoven nu zo’n slechte ervaring hebben gehad.
  Het is inderdaad waardeloos om bij een concert al dat geklets om je heen te horen. (In Tivoli wordt vaak tijdens een concert gekletst, je vraagt je dan inderdaad af, wat die mensen daar komen doen….)

    /   Reply  / 
 13. Anneke

  Waarom staat er “in het brabants dagblad” terwijl er gelinkt wordt naar het EINDHOVENS dagblad? Totaal andere krant…

    /   Reply  / 
  1. Joris Rietbroek Auteur

   Je hebt helemaal gelijk, hou het op een schrijffoutje, ik heb het aangepast.

     /   Reply  / 
 14. Badder

  Los van de reactie van de band… blijf thuis als je wilt praten of ga ergens in een kroeg zitten maar verpest niet andermans plezier. Ik vind het mateloos irritant in ieder geval. Ook in Vera is het niet anders, zelfs bij harde concerten!!! Hard? geen probleem dan ga je gewoon harder schreeuwen toch…!? Overigens heb ik eens een concert van de Tindersticks in Groningen (Oosterpoort) gezien en daar was het muisstil. Mooi concert was dat. Het kan dus wel. Ik vrees toch dat het om een beperkt aantal mensen gaat die het voor rest verpesten.

    /   Reply  / 
 15. Hans

  Tja, ik was er ook bij, afgelopen vrijdag. Eerst in Frits Philips waar Stuart Staples enkele nummers ten gehore brengt met Lunapark. Ook daar verloopt het niet helemaal zoals het moet gaan. Publiek dat met glazen bier te laat de zaal inkomt en duidelijk hoorbaar geroezemoes. Ook veel mensen die tijdens het optreden weglopen. Maar goed, uiteindelijk wordt er wel iets moois neergezet.
  Dan even later in de Effenaar. Meer dan de helft van het publiek is ronduit onbeschoft. Een zanger legt zijn ziel bloot en wat gebeurt er? Het gepeupelte neemt lekker de week door met drie glazen bier in de hand. Maar ja, vraag je daar niet zelf om als organisator. De tap blijft tijdens het optreden open want er moet geld verdiend worden. De tap dicht houden zorgt in ieder geval voor minder geloop. Zouden stoelen in de zaal niet hebben geholpen? Enne …. misschien had vooraf of tijdens het concert er gewoon om stilte kunnen worden gevraagd. Maar ja, achteraf weet iedereen alles beter. Ik vraag me wel af of een organisator zomaar kan stellen dat er geen geld terugbetaald wordt. In alle redelijkheid mag een concertbezoeker een heel concert verwachten voor zijn geld en geen half. Dat is een beetje de essentie van een concert. Misschien is het interessant deze zaak is voor te leggen aan een rechter.

    /   Reply  / 
 16. ati:)

  Tindersticks – Effennaar, Eindhoven 5/3/10 –
  Official Statement from the band on the official website’s fan phorum

  - as this is a log-in member-only forum i have attached a screenshot here: http://twitpic.com/175meg

  ”””””
  Effennnaar, Eindhoven 5/3/10 – Statement from the band
  Author: dano (81.92.18.—)
  Date:

  After a great night in Utrecht with the Cross links festival, we were
  looking forward to being involved in the event as it relocated to
  Eindhoven. Unfortunately, for reasons we have yet to understand, the
  venue for our concert was so overwhelmingly noisy we were not able to
  finish our set. Our decision to leave the stage was not taken lightly.
  We appreciate the effort and support of the people who were there to
  hear us play our music and also the work that our crew had put in
  throughout the day to make the concert happen.
  We are used to people talking at our shows and we look forward to the
  challenge of unifying the feeling in the room through our performance.
  However, in the Effenaar in Eindhoven the noise was so strong we could
  barely hear each other play, and for that practical reason we decided
  to abort our first concert ever.

  posted by the band’s manager today on 07-03-2010
  ####################

    /   Reply  / 
  1. Rob(V)

   Lijkt mij verder duidelijk.

   Toch wil ik nogmaals benadrukken dat het ergelijke en onbeschofte gedrag tijdens concerten zich echt niet alleen beperkt tot een concert van de Tindersticks in De Effenaar in Eindhoven.
   Dit gedrag zie ik de laatste jaren bij een heel groot deel van de concerten die ik bezoek in een grote verscheidenheid van zalen. En inderdaad, zoals iemand al schrijft, ook bij de meer harde concerten.
   Misschien moeten we wel concluderen dat we in Nederland een wijdverbreide respectloze hufterigheid zien op alle fronten: op straat, in de politiek, bij de sport en dus ook tijdens concerten.
   En dat is meer dan jammer.

     /   Reply  / 
 17. Michael

  Dit is precies de reden waarom ik liever naar België ga voor concerten; daar zijn ze toch wat minder door zichzelf geobsedeerd.

    /   Reply  / 
 18. Theo

  ‘t Enige wat jammer was aan ‘t optreden Tindersticks was de band zelf… Ik hoef ze in ieder geval niet meer te zien!

    /   Reply  / 
 19. Fred3012

  “… for that practical reason we decided to abort our first concert ever.” Uhm, zijn ze zeker vergeten dat ze in 1997 chagrijnig het podium verlieten omdat het geluid maar niet goed wilde worden.
  Ik heb Tindersticks meermalen gezien: soms briljant, vaak erg goed, en soms wil het niet lukken.
  Overigens baal ik zelf altijd flink van pratende mensen, en spreek ook regelmatig aan, als 1 vd zeer weinigen. Op die manier een goede zet van Stuart cs. ‘t Zou soms goed zijn als mensen minder te verteren zouden hebben, zodat er nog gespaard(!) zou moeten worden om een concertkaartje te kunnen kopen.

    /   Reply  / 
 20. Paul Bergmans

  Ook wij waren bij het optreden van Tindersticks in de Effenaar. Wij hebben ons ook gestoord aan die drie gasten vooraan bij het poduim. Zij waren volgens mij ladderzat, liepen te schreeuwen en mensen lastig te vallen. Dat de gitarist pissig op hen werd kan ik me goed voorstellen alleen had de security in moeten grijpen en deze gasten moeten verwijderen. Het geroezemoes achterin de zaal hebben wij ook gehoord en dat was inderdaad storend, maar om dan met optreden te stoppen en niet meer terug te keren zonder een waarschuwing te hebben gegeven aan het publiek vind ik ronduit zwak van Tindersticks.
  Ook de programmering was een puinhoop, mede vanwege de twee locaties van het festival.In MC Frits Philps was Lunapark om ca. 21.10 uur afgelopen en toen we naar het Beukorkest wilden gaan kijken, wat om 21.00 uur zou beginnen, kregen we te horen dat de zaal vol was. Deze optredens waren dus niet goed op elkaar afgestemd en bovendien zat de zaal bij het optreden van Lunapark niet eens vol.
  Door een van de medewerkers werd ons verzocht om dan maar in de foyer te gaan kijken naar een ander bandje (Marble Sounds).
  We hebben daar heel even naar gekeken en zijn rond 21.40 uur door de stomende regen naar De Effenaar gegaan waar te horen kregen dat we pas om 22.00 uur naar binnen konden. We moesten dus al die tijd in de stomende regen buiten staan wachten.
  Waarom werd Tindersticks niet gewoon in Frits Philips geprogrammeerd? Ca. een jaar geleden heb ik hen in dezelfde zaal op zien treden en toen was het muisstil, mede omdat deze muziek zich ook voor zulk soort zalen leent.Ook mocht je toen volgens mij geen drank mee de zaal in nemen.
  Als het waar is dat de organisatie van de Effenaar de tickets niet wil vergoeden dan is dat ronduit schandalig. We hebben, door een verkeerde programmering, het optreden van Het Beukorkest gemist en een half concert van Tindersticks gezien. Indien De Effenaar niet met een vergoeding over de brug komt dan is het de laatste keer geweest dat ze ons daar hebben gezien.

    /   Reply  / 
 21. PP

  Begrijpelijk van Tindersticks, maar het is natuurlijk geen oplossing. Degenen die aan het ouwehoeren zijn, kunnen nog rustig doorpraten nadat de band verdwenen is. Er zijn 2 oplossingen: muziek zo hard zodat iedereen goede oordoppen moet kopen, of een vorm van controle waardoor pratende mensen er uit gezet kunnen worden….

    /   Reply  / 
 22. Maynard-J

  Ik ga ook maar eens een mailtje naar de Effenaar sturen. Bij Blood Red Shoes komende dinsdag kan het me niet zoveel schelen, die knallen er wel overheen. Maar daarna ga ik nog naar Tom McRae en Mark Lanegan. Allebei kleine zaal dus vooral voor echte fans, maar ik kom er verdomme voor uit Maastricht, met de trein, op krukken! Dat ga ik niet door een stelletje ouwehoeren laten verpesten.

  Ik ben ook heel erg voor bordjes, of zelfs aanpassing van huisregels, om dit soort gedrag aan te pakken. Of de bar is dicht tijdens het concert. Bij Eels in 013 (met strijkers, een jaar of 5 terug) en Tori Amos in de HMH vorig jaar ging dat prima, maar die concerten waren allebei op stoeltjes.

  Mijn meest trieste ervaring op dit gebied is de volgende. Bij Radiohead in het Westerpark was het publiek zo beschaafd dat het mij zelfs even aansprak toen ik met opener Bodysnatchers stond mee te zingen, en ik stond niet eens voorin. Ik hield dan ook verder m’n muil en alles ging prima, totdat er een jongen en twee meisjes in polonaise naar voren kwamen gebeukt en naast mij stopten. Een heleboel dom geleuter bij de meest gevoelige liedjes volgde. De band zal er geen last van hebben gehad, maar meerdere omstanders spraken ze aan en kregen domme opmerkingen (“Dan ga je toch thuis de cd luisteren?”) of zelfs een grote bek terug. Als je niet snapt dat iedereen zich eraan stoort dat je als enige tegen ze aan springt en dom loopt te ouwehoeren moet je er toch uitgeflikkerd kunnen worden?

    /   Reply  / 
 23. Barry

  hoe je het ook wendt of keert…ik vind het respectloos van de pratende mensen maar ook respectloos van de band tegenover de mensen die wel staan te luisteren.

    /   Reply  / 
 24. M v/d Assem

  Lees dit nu pas over deze voor velen in het water gevallen avond. Wat ben ik blij dat ik destijds niet naar de Tindersticks in de Effenaar ben gegaan met vrienden! Simpel omdat het de Effenaar betrof hadden we er geen zin in. Het slechte geluid en het slag volk dat het als hun zuipcafe zien en niets ophebben met muziekliefhebbers die er vaak flink voor reizen, wisten we al uit ervaring! We vinden de reactie van de band dat ze elkaar niet goed konden horen verklaren waarom ze er niet in konden komen en het uiteindelijk opgaven. Een grondig verpeste avond voor de band en fans als uitkomst. Zelfs het half uurtje dat ze speelde zal niet bijzonder hebben kunnen zijn… De Effenaar heeft fout gedaan wat er maar fout gedaan kon worden: verkeerde zaal voor de Tindersticks, bar open tijdens concent, maar vooral geen ingrijpen security!, geen geldteruggave… Zeg nou eerlijk, wat is het verschil tussen de Effenaar uitbaters en de figuren die het concert verpesten?

    /   Reply  / 
 25. Rob(V)

  Kijk, zo kan het dus ook: gisterenavond trad Tindersticks weer eens op in Nederland. In Tivoli welteverstaan. Bij de ingang werden al flyers uitgedeeld waarin tot stilte tijdens het concert opgeroepen werd. En dat heeft, waarschijnlijk met de ervaringen uit Eindhoven, zeker geholpen want het was muis- en muisstil tijdens de nummers. Tussendoor brak het publiek uit enthousiasme de stilte met een oorverdovend applaus. De band had er zichtbaar veel plezier in en gaf daarom ook het beste van wat zij in zich had volgens mij. Niet alleen gaf de band twee toegiften (toch niet vaak voorkomend bij Tindersticks), maar ze bedankte tevens duidelijk het publiek. Alles droeg dus bij voor een werkelijk groots en meeslepend concert.
  Toch één minpunt: een (aanzienlijk)deel van het publiek had zich duidelijk voorgenomen om tijdens het concert respect te tonen en dus stil te luisteren. Dit echter alleen wanneer het de hoofdact betrof.
  Tijdens het voorprogramma van Balmorhea, een band die knappe, af en toe verstilde muziek maakt, vond men het respect niet zo nodig en maakte werkelijk een enorm kabaal, alsof men in de kroeg stond.
  De verwarring (en soms ergenis) was van de gezichten van de leden van de band af te lezen.
  Blijkbaar mag een artiest tegenwoordig alleen nog maar respect verwachten als hij/zij 1) bekend is en 2) al eens eerder van het podium is gestapt en de kans bestaat dat hij/zij het opnieuw zal doen.
  Kortom: het afleggen van de hufterigheid en het tonen van respect jegens artiesten blijft dus een relatief gegeven. En kom mij niet aan met argumenten die stellen dat een goede artiest de zaal wel stil krijgt. Dat gaat echt niet lukken als je al niet boven het geouwehoer uitkomt. Sommige mensen vinden blijkbaar dat men alleen hoeft te luisteren wanneer men de artiest kent of wanneer de artiest waarvoor men heeft betaald optreedt (klant-is-koning-pricipe?).
  En dat blijft jammer.

    /   Reply  / 
 26. Folkert

  Ik was in maart bij de show op het Cross Linx festival. Bovenstaande reacties zeggen precies wat het was, namelijk flut. Helemaal vanuit Leeuwarden naar Eindhoven gekacheld om uiteindelijk een half uurtje Lunapark te zien en een half uurtje Tindersticks, waar ik echter niets van heb meegekregen door het geouwehoer. Dit was echter de vijfde maal dat ik Tindersticks live zag en weet dat het normaliter wel geweldig is.
  Dus op 15 november opnieuw bewonderd in de Oosterpoort te Groningen. Het was overweldigend goed, en geen last gehad van het publiek. Zelfs het voorprogramma had nergens last van. Zeker een goedmaker na de laatste keer in Eindhoven. Waar ik overigens nooit weer een voet binnen de Effenaar zal zetten !

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>