Coldplay alive and kicking in Amsterdam voor showcase

Patricia Kuiper)Kink FM-medewerker Henk Kanning mocht donderdag onverwacht even naar Coldplay gaan kijken in Paradiso, Amsterdam. Daar gaf de band donderdagmiddag het 'geheime optreden' voor 3FM en BNN ter promotie van het nieuwe album Viva La Vida Or Death And All His Friends. Zo'n 150 fans mochten er bij zijn, in het gezelschap van persmuskieten en Bekende Nederlanders. Henk, zelf behorend tot Categorie 2, was blij verrast door band én sfeer en doet hieronder zijn verhaal.

Een geheim concert van een band als Coldplay zorgt voor drie categorieën bezoekers. 1: bakvissen en die-hards. 2: persmensen & relaties. 3: Bekende Nederlanders. De eerste categorie zorgt voor heel veel lawaai, natte oksels, klamme handjes en rode oortjes. Categorie twee komt naar de muziek luisteren en drinkt ondertussen lichtelijk ontspannen een biertje. Ze praten bij met al die mensen die er niet waren op Pinkpop. Bij de derde categorie draait het om zien en gezien worden, en soms is een BN'er toch wel een liefhebber van de band. In de derde categorie bevonden zich ondermeer Beau van Erven Dorens, Jeroen Krabbé, Anton Corbijn en Javier Guzman.

De eerste categorie staat al uren te wachten voor de deuren van Paradiso, heel geheim was het hele concert inmiddels niet meer. Met shirtjes aan van het vorige geheime optreden nestelen ze zich op de trappen en voor de deur van de zaal. Als de deuren eenmaal open zijn, snelt het kuddevolk zich naar binnen, bang om wat te missen. Met een touwtje en een Coldplay pasje om de nek gaat het grote wachten beginnen. Eric Corton warmt het publiek alvast wat op door een deel van de uitzending live te doen.

Wanneer Coldplay eenmaal op het podium van de grote zaal staat, kan het publiek zien dat er een frisse band staat. Vrolijke grapjes van een zichtbaar ontspannen Chris Martin: ‘Sorry that my dutch is so bad' en meer van deze meligheid. Opener Violet Hill klinkt al vertrouwd, wel is het duidelijk aan de band te merken dat de nieuwe nummers nog goed mogen worden gerepeteerd in het oefenhok. Verrassend is de keuze van Clocks, een oude hit vroeg in de set, wat ik zelf niet had verwacht. Het ombouwen tussendoor duurt wat lang, maar goed, voor de eerste categorie geldt: hoe langer hoe beter. Voor mij is dit minder prettig, aangezien ik een paar uur later in een radiostudio moet zijn om een programma te presenteren.

Lovers in Japan brengt bombastische elementen die we niet kennen van Coldplay. Ze kunnen het hebben, dat wel. Dat de hardcore fans al feilloos de refreintjes in Viva La Vida meezingen is een groot compliment voor wederom categorie 1. Als we aan het einde nog even mogen genieten van Fix You is het mooi geweest. Coldplay is terug met een album waarvan de eerste voorproefjes live al staan als Paradiso. Als we over een jaar of twee, drie weer een ‘geheim verrassingsconcert' kunnen verwachten, dan zie ik zelf graag meer fans, de honderdvijftig man en vrouw die er dit keer waren, zorgden voor een mooie sfeer. De loodzware periode rond X & Y mogen vanaf nu vergeten: Coldplay is weer alive & kicking.

Setlist showcase:
1. Violet Hill
2. Clocks
3. Lovers In Japan
4. Chinese Sleep Chant
5. Viva La Vida
6. Fix You

Was je er zelf bij? Ik lees graag in de comments hoe je de 'close encounter' met Coldplay ervaren hebt.

Opgelet: het mini-optreden van Coldplay wordt op televisie uitgezonden dit weekend: op Nederland 3 om 23.40 uur bij BNN.

Opgelet 2: Voor wie het gelekte album nog niet had gedownload: op vrijdagavond 6 juni sinds 18.00 is het nieuwe album Viva La Vida Or Death And All His Friends in z'n geheel te beluisteren op de MySpace van Coldplay.

Opgelet 3: De kaartverkoop van het concert dat Coldplay op 2 oktober geeft in Ahoy' Rotterdam begint zaterdag 7 juni om 10.00 uur. Ik gok zelf dat de 10.000 kaartjes binnen vijf minuten weg zijn.

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Coldplay alive and kicking in Amsterdam voor showcase

  1. Patricia

    Ik was erbij! Ik sta ook links op de foto van dit bericht, hihi. Maar ik stond helemaal recht vooraan, bij het verlengstuk van het podium in het midden! Het was zo ongelovelijk geweldig. Intiem. Wauw, wat prachtig! Het was wel kort, maar erg krachtig hoor! Na het concert nog even bij de artiestenuitgang gewacht waar ik dit plaatje heb kunnen schieten. Bedankt Coldplay, BNN en alles eromheen voor deze geweldige (unieke) ervaring!

      /   Reply  / 
  2. RadioMad

    Quote:
    Met shirtjes aan van het vorige geheime optreden nestelen ze zich op de trappen en voor de deur van de zaal.

    Wil je de volgende keer even gedag komen zeggen als je me ziet staan? ;)

      /   Reply  / 
  3. freakystyle

    Patricia en Marc, zijn jullie bakvissen of die-hards? :P

      /   Reply  / 
  4. JayJay

    Wat betreft die myspace: Dooie mus.

    If you are in one of the following countries, we’re sorry but you will not be able to listen to the exclusive: Holland, Belgium, Switzerland, Spain and USA.

      /   Reply  / 
  5. hnk

    @Radiomad: ik wist het niet helemaal zeker en vond het een beetje genant als jij het niet was ;) volgende keer maar ff biertje doen!

      /   Reply  / 
  6. Patricia

    @ freakystyle: Gewoon een hele grote fan. Maar vooral omdat ik gewoon nog nooit bij een concert van hun was geweest (terwijl het mijn favoriete band is!). En dan dit als eerste van hun meemaken. Wauw.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>