Live-Review: Rammstein Live in Berlin

.

.

RAMMSTEIN

.

Berlijn,

O2 World

.

25 November 2011

.

Tekst: Jeroen Bakker

 

.

Het Duitse Rammstein is na ruim zestien jaar nog net zo omstreden als succesvol. De ‘Made In Germany Tour’ zou aanvankelijk niet eens Berlijn hebben aangedaan. Het optreden in wat nog altijd de thuisbasis van de band mag worden genoemd, was aanvankelijk verboden maar werd vervolgens uitgesteld omdat het uitgerekend op ‘Totensonntag’, een religieuze dag, zou plaatsvinden. Toen eenmaal de nieuwe datum bekend werd gemaakt bleek de vraag naar kaarten dusdanig groot dat snel extra data werden toegevoegd.

.

 

Vrijdagavond vond in de Berlijnse O2 World dan toch het eerste van de in totaal vier Rammstein-optredens in Berlijn plaats. Terwijl de eerste fans zich al rond tien uur ’s ochtends voor de deuren van de enorme sporthal bevinden wordt iets verderop een speciale rouwkoets geprepareerd. Het zijn de voorbereidingen van een band die zijn eigen begrafenis regisseert.

.

Op het voorplein voor de hoofdingang staat behalve een enorme merchandise-truck een grote zwarte container waarop gouden letters staan gedrukt die de tekst Made In Germany vormen. De R is vervangen door een klein Rammstein-logo. Om ongeveer vier uur rijdt, tot grote verbazing van de reeds aanwezige fans, de rouwwagen onder begeleiding van zo ongeveer de gehele begrafenisonderneming, het plein op in de richting van de ‘zwarte doos’. Het blijkt een heus mausoleum te zijn.

.

tijd voor een filmpje!

.

.

 

De vier paarden, allen voorzien van een groot zwart kleed met daarop het gouden logo van de band, worden tot stoppen gedwongen. Uit de koets klinkt indrukwekkende operamuziek en met ernstige blikken worden zes borstbeelden één voor één uit de koets gehaald en in het mausoleum gezet. Een groot aantal fotografen probeert een laatste glimp van de Rammstein-leden op de gevoelige plaat te krijgen. Om kwart over vier wordt de indrukwekkende ceremonie afgesloten en vertrekt de lege koets in de zelfde richting als waar het vandaan kwam. Gedurende twee dagen bestaat de mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen.

 

.

Vier uur later hebben de Zweedse Death Stars hun rol als opwarmer, de band speelt stampende industrial metal die nogal wat gelijkenissen met Rammstein vertoont, op succesvolle wijze afgerond en wordt het podium in gereedheid gebracht voor een twee uur durend spektakel van Power, Provocatie en Pyrotechniek. De ruim vijftienduizend toeschouwers zijn al ver voor aanvang, bij de ingang heeft overigens een zeer scherpe controle plaatgevonden, naar binnen gegaan als om negen uur een volgende processie zich aandient. Onder begeleiding van een oorverdovend gejuich komt de band vanaf de tribune naar beneden gelopen om in het midden van de arena een klein podium te betreden.

.

 

In een tunnel van lichtstralen wordt vervolgens naar het grote podium gelopen en wordt nogmaals het enthousiasme van de fans in ontvangst genomen. Zanger Till Lindemann telt tot tien en het avondje ‘Tanzmetal’ gaat met Sonne krachtig van start. Ondanks het uitbrengen van de nieuwe single Mein Land waarin Lindemann op zijn bekende wijze duidelijk maakt waar we zijn: Du Bist In Mein Land! is er vanavond uitsluitend bekend werk op de setlist te vinden. Op enkele nummers na wordt zo ongeveer het gehele album Made In Germany – 1995-2011 gespeeld en dat is eerlijk gezegd precies dat wat de voornamelijk Duitse fans willen horen. Het vele vuurwerk op het podium doet niet alleen de gemoederen in de zaal verhitten maar is ook voor de ‘front of stage’-kaarthouders bijna niet te verdragen.

.

 

Zoals gewoonlijk wordt weer alles uit de kast gehaald maar de band weet, ten opzichte van het optreden in Arnhem 2009, nauwelijks te verrassen. Flake, toetsenist en mascotte, loopt zijn rondjes op de loopband, tijdens Engel worden de vleugeltjes in vuur en vlam gezet en in Mein Teil de messen geslepen. Dat zelfs een band als Rammstein de intimiteit opzoekt door enkele nummers lang gebruik te maken van een klein podium achter in de zaal is wellicht veelzeggend en geeft aan dat er dringend behoefte is aan iets anders.

 

.

Voor de fans lijkt het allemaal weinig uit te maken. Ze laten zich nog eens lekker onderspuiten met schuim en confetti tijdens Pussy. Nadat de band voor de tweede keer is terugkomen voor de toegiften wordt weer gretig inkopen gedaan bij de merchandise. In december zijn zij er gewoon weer bij wanneer Rammstein voor de tweede maal twee optredens geeft in Berlijn.

 

Jeroen Bakker

.

Like Ons Op Facebook voor veel meer…

.

.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Live-Review: Rammstein Live in Berlin

  1. Nijl

    Ik was erbij en het was weer echt rammstein maar beter dan in 2009!

    Veel beter en intiem?? als je als band nog geen 3 woorden aan je publiek deelt… HOEZO INTIEM??

    Het was weer Fabelhaftig gut und affengeil!!!

      /   Reply  / 
  2. zoe

    fet

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>