Live review: Alpha Blondy & The Solar System in Paradiso, Amsterdam

Na er jaren naar geluisterd te hebben, kan ik eindelijk naar optreden van deze reggaelegende. Yes. Het is aangenaam warm, rustig druk en de sfeer opgewekt wanneer de bandleden het podium  opkomen. Alpha Blondy laat een nummer op zich wachten. Muzikaal is het alvast dik in orde.

Alpha Blondy wordt als een held onthaald, zijn stem is exact hetzelfde als op plaat en Jerusalem is een fantastische opening. Het is vol met mensen die genoeg ruimte hebben, de temperatuur stijgt elk nummer door de swingende massa en knikkende knieën.

Hij wordt ook wel de Afrikaanse Bob Marley genoemd, er wordt gezongen over vrede, tegen apartheid, hij danst met zijn knieën omhoog en gaat op in de muziek. Toch klopt de vergelijking met Bob Marley niet helemaal. Zo heb ik Bob Marley nooit in het Frans, Dioula (oorspronkelijke taal uit Ivoorkust) of Hebreeuws horen zingen en is er een boodschap over vereniging van religies. Daar komt nog bij dat Alpha Blondy hier toch echt in levende lijve op het podium staat. Het is ook reggae, laten we het daar op houden.

De samenstelling van de band beaamt dat: twee zangeressen, een 6-snarige basgitarist, twee gitaristen die maar wat graag solo’s weggeven, een drummer, een toetsenist verstopt achter vier keyboards, een trombonist en een saxofonist. Dit is de plek waar plezier een gezicht en een geluid krijgt. De muziek neemt een dosis relaxedheid met zich mee. Hier en daar steekt iemand een jointje op. De wiet was niet van de lucht, de lucht van wiet was er wel degelijk.

Bij het -terecht- uitgebreid voorstellen van de band wordt The Heathen van Bob Marley gespeeld. De toegift is heerlijk en de sfeer zit er goed in. Twee rasta’s uit het publiek klimmen op het podium en dansen daar de laatste nummers mee. Als iemand van het Alpha Blondy-team ze eraf wil halen, wordt hij door hemzelf tegengehouden.

Ik zeg: ‘Come Back Jesus‘ en tot die tijd kunnen we van deze muziek genieten. Binnenkort komen ook ongeveer alle zoons van Bob Marley in Paradiso, mocht je dat tof vinden.

Door Aart de Bruijn

 

Live: Alpha Blondy & The Solar System

3 mei 2012

Paradiso, Amsterdam

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>