Snoepje van de Week? – Empire Of The Sun

Nope, linksstaande afbeelding is geen soundtrack bij een nieuwe Star Wars-film. Al zetten hoesontwerp en bandnaam je mogelijk even op het verkeerde been. Empire Of The Sun is dan wel weer de titel van een door Steven Spielberg verfilmd boek, en sinds een jaartje of twee ook de naam voor een Australische synthpopduo. Een van de oprichters is bovendien Luke Steele, voorheen leider van indieband The Sleepy Jackson, die een radiohitje scoorde met Good Dancers. Met Nick Littlemore zit hij achter het verdraaid lekker wegluisterende debuut Walking On A Dream, opgenomen in Sydney. Met toch zeker een handvol echt goede, catchy en dansbare nummers en een trits positieve recensies gaat het Empire Of The Sun mogelijk lukken wat soortgenoten van down under The Presets of Cut Copy vorig jaar niet gelukt is: een flinke doorbraak beleven, ook buiten thuisland Australië.

Nederland kan daarbij deze maand wel eens goed voor de bijl gaan: pakkende single Walking On A Dream – zomer vorig jaar al in het thuisland uit - mag zichzelf de hele week 3FM-Megahit noemen. Wellicht dat ook het succes van het New Yorkse MGMT een bijdrage gaat leveren: in sommige nummers van Empire Of The Sun klinkt het geluid van dansbare MGMT-hits Kids of Electric Feel door, ook dankzij de vergelijkbare stemmen van Steele en Littlemore die soms flink de hoogte in schieten.

Walking On A Dream is daarvan een goed voorbeeld, pakkend liedje ook, maar toch: het is ook weer net niet de vette knaller die alles en iedereen omver blaast. Zo’n echte uitschieter ontbreekt op heel Walking On A Dream: catchy melodieën verpakt in dansbare tracks als Standing On The Shore, We Are The People en Half Mast zijn er genoeg, maar vaak zijn de beats net wat te braafjes en is het gevoel net wat te laid back. Allen Swordfish Hotkiss Night klinkt wat uitdagender. Dan zijn die dansbare singles van MGMT toch een stuk effectiever.

De vergelijking met die New Yorkers houdt verder echter op; Empire Of The Sun heeft namelijk niet veel met uit de zeventiger jaren geleende psychedelica. Wel met muziek van de dansvloer uit de jaren tachtig synthpop-geluid. Een enkele keer leunt een liedje meer op rock met vervormde vocalen (Delta Bay). Dat is goed voor de afwisseling, maar het daarop volgende saaie instrumentale stuk Country had achterwege mogen blijven. 

Wie weet zijn de live-shows van Empire Of The Sun net wat vetter en feller van toon? En zitten daar ook verkleedpartijen in zoals in de goed gemaakte video’s, voor het visuele aspect? Dat kan handig zijn bij het veroveren van een groter (festival)publiek. Daar komen we hoe dan ook ongetwijfeld ergens dit jaar achter.

Empire Of The Sun – Walking On A Dream

Empire Of The Sun – We Are The People

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Snoepje van de Week? – Empire Of The Sun

  1. Pingback: Snoepje van de Week? - Filthy Dukes | Alternative

  2. Daphne

    Eindelijk weer eens iets origineels in de muziekwereld! Ik was al meteen verkocht bij de eerste aanblik van de prachtige videoclip Walking on a dream. Ik heb een week geleden het gelijknamige album aangeschaft. HELEMAAL GEWELDIG! Alle nummers zijn goed in elkaar gezet en hebben een elk een eigen sound. Het varieerd van rustige, dromerige nummers, zoals Standing on the shore, Walking on a dream en We are the people tot upbeat nummers als Swordfish Hotkiss Night en Tiger by my side. Ook bevat het album nog een geheel instrumentaal nummer, Country. Het album bevat in totaal 10 nummers, waarvan vooral het nummer We are the people je diep in je ziel raakt, echt prachtig. Empire of the sun, bestaande uit Emperor Luke Steele & Lord Nick Littlemore is het voor mij helemaal! Zowel qua sound als qua vertoning een lust om naar te luisteren en een lust om naar te kijken!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>