Wet op verbod online tickethandel in de maak

Collegablog NLpop zette ze al op een rijtje: de top 10 van de afzetprijzen die door dubieuze kantoren voor een Lowlands-kaartje worden gevraagd, oplopend tot bijna 500 euro, dik 3,5 keer de oorspronkelijke prijs van 125 euro. En mensen betalen het blijkbaar, zelfs al hebben ze maanden de tijd gehad om een kaartje voor de normale prijs te kopen als ze echt zo graag hadden willen gaan. De maat is voor Tweede Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven (CDA) vol: zij werken aan een wetsvoorstel dat deze twijfelachtige, maar voor de ticketaanbieders zo lucratieve onlinehandel in festival- en concertkaartjes tegen veel hogere prijzen moeten verbieden. De aanpak van ticketkantoren die zich voordoen als officieel verkooppunt staat voorop. Chapeau!

Gerkens en Van Vroonhoven doelen op bureau's als www.ticket4u.nl en www.ticketunlimited.nl of www.budgetticket.nl. Dit zijn enkele aanbieders die zoveel mogelijk kaarten voor concerten opkopen. Als het betreffende evenement uitverkocht raakt, rijzen de ticketprijzen bij deze bureau's de pan uit. Het wetsvoorstel wordt in oktober behandeld door de Tweede Kamer.

De kantoren houden vol niets verkeerds te doen: Rogier van der Heijden van Tickets Unlimited in de Volkskrant: ‘Het is een kwestie van vraag en aanbod. Je hóéft geen 250 euro te betalen voor Lowlands-kaartjes. Ze zijn maandenlang verkocht voor de reguliere prijs, dus de liefhebber heeft al lang een ticket. Als je wacht, loop je risico. Ze zeggen dat wij bewust schaarste creëren, maar op een concert waar 50 duizend man naartoe gaan, maakt dat aantal echt niet uit. Bovendien hoor ik Mojo ook niet klagen als handelaren tickets inkopen die ze vervolgens niet kwijtraken. Zij lijden nooit schade door ons.'

Op een website als Marktplaats is tickethandel vooralsnog moeilijk aan te pakken. Deze manier van aanbieden blijft daarom voorlopig buiten schot. Al zal het je misschien ook wel eens opgevallen zijn dat vlak na het uitverkopen van een concert of festival, er op Marktplaats direct tientallen aanbieders zijn, die plotseling zijn 'verhinderd' om zelf te gaan. En daarom maar het dubbele vragen van de ticketprijs. Maar als iemand echt niet kan gaan, moet diegene natuurlijk gewoon z'n kaartje tegen kostprijs kunnen verkopen.

Intussen vraag ik me af of deze wet uit te voeren is. Want de betreffende bureau's zijn niet achterlijk en weten op de een of andere manier nu nog alle huidige regeltjes na te leven. En wellicht dat zij een nieuwe wet kunnen ontduiken door zich als particulier op Marktplaats voor te doen. Zou het niet eenvoudiger te zijn om te verbieden concerttickets voor een hogere prijs dan de kostprijs worden verkocht? Zo kun je een dergelijk beleid ook op een veilingsite als Marktplaats makkelijker handhaven.  

Tegenstanders van het wetsvoorstel roepen nu al dat mensen zelf maar moeten bepalen of ze veel meer geld voor een kaartje willen betalen: het wat-de-gek-er-voor-geeft-principe. Kan zijn, maar dat neemt niet weg dat bureau's als bovengenoemde kantoren met hun praktijken de markt verzieken. Hoe meer zij opkopen, hoe minder de kans de echte fan heeft om aan een authentiek kaartje te komen voor zijn favoriete act.

Geef je mening in de comments: goed idee, zo'n wet om dubieuze tickethandel tegen te gaan?

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Wet op verbod online tickethandel in de maak

  1. Wolter

    Ik vind ‘t prima, Marktplaats en Ebay kunnen ze toch niet aanpakken. Ze moeten alleen wel nog het monopolie van Ticketmaster (ofwel ticketbastards)aanpakken en we kunnen weer voor een normale prijs naar een concert. 4 euro servicekosten voor welke service?

      /   Reply  / 
  2. Marc de Vré

    Ja en die 4,- is dan nog per kaartje ook en dat mag blijkbaar allemaal wel in Nederland.

    Als de olie voorraden tegenvallen dan stijgen toch ook de prijzen van Brandstof.
    Komt eigenlijk op hetzelfde neer.
    Een concertkaartje is een “luxeproduct” en hoef je dus niet te kopen hoor.

    En gek genoeg zie en hoor ik nooit eens iets over Mojo die hier een monopoly positie hanteerd en de prijzen van de kaarten steeds maar duurder en duurder maakt.
    Laten ze die dan ook eens even een keer aanpakken.
    Daar zijn dan nog veel meer mensen mee gebaat dan die paar duizend mensen op jaar basis die dankzij zo’n wokerprijs nu niet naar een concert kunnen.

    Ik zeg F#ck Mojo!

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Gerechtigheid in uitspraak kort geding rond geblokkeerde voetbalkaarten | Alternative

  4. Joey van Bilsen

    Zo…. Afgelopen zaterdagochtend vol goede moed m’n bed uitgestapt om via livenation.nl tickets te bestellen voor de Prodigy in de HMH aankomende november. Daar het nooit leuk is alleen te gaan zaten mijn vrienden en ik achter de PC (kopen via het postkantoor was hier geen optie??!!) Ik bestelde als eerste mijn ticket welk ik om exact 10.04 uur online afrekende. Mijn maatje was aan de beurt en wat schepte onze verbazing om 10.05 uur waren alle 5500 kaarten uitverkocht. Zou je denken ja..!! Bij Livenation.nl waren idd alle kaarten uitverkocht. Elders op internet bij andere ticketkantoren doken ineens kaarten voor voornoemd concert op, ja vanaf ong. 90 euro, dat is 3 keer over de kop. Baal er ontzettend van!! Teringlijers !! Ik ben in mijn vriendenkring dus de enige met een ticket en ondanks mijn grote liefde voor de prodigy ga ik ècht niet alleen. De enige oplossing die er nu is, is het kopen van een aantal duurdere tickets en met z’n alle het verschil delen. Dit zou betekenen dat het kaartje waar ik eur. 36 voor heb betaald zou uitkomen op (36 + 90 + 90 / 3 =) eur 72 per ticket. Dit kan nooit de bedoeling zijn toch. Overigens zie ik tijdens het typen dat ik reageer op een blog van plus minus 2 jaar oud, en nog is er niets veranderd. WAARDELOOS !!

      /   Reply  / 
  5. Joey van Bilsen

    QUOTE ”

    Zou het niet eenvoudiger te zijn om te verbieden concerttickets voor een hogere prijs dan de kostprijs worden verkocht? Zo kun je een dergelijk beleid ook op een veilingsite als Marktplaats makkelijker handhaven. ” QUOTE

    En dat is pas echt een goed idee!!!

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Zwarthandelaren bedreigen Mojo-medewerker | Alternative

  7. wil

    prima als ze er iets op verdienen, ik ben blij als ik een kaartje heb van een concert waar ik graag naar toe ga.
    Maar zoals onlineticketshop.nl €35.00 erop gooien per kaartje zonder bezorgkosten dat is te gek voor woorden.
    En het is ook niet goed te zien op de site.
    Dus een wet met voorwaarden is dus blijkbaar wel nodig

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>