Zwarthandelaren bedreigen Mojo-medewerker

Er is al een tijdje een stevig kat-en-muisspel aan de gang tussen land’s grootste concert- en festivalorganisator Mojo Concerts en de zwarthandel, tegenwoordig met een mooier woord ook wel ‘secondary tickethandel’ genoemd. Na een relatief nieuwe stap als het ongeldig maken van door handelaren opgekochte tickets, wordt de sfeer wat grimmiger. Een zwarthandelaar zou Mojo hebben bedreigd, een jurist van het bedrijf om precies te zijn. Hij deed maandag aangifte bij de politie, meldt persbureau ANP, nadat zwarthandelaren hen hadden laten weten dat Mojo moest stoppen met zijn ‘kruistocht tegen zwarthandel’. Anders zou er wel eens iemand bij deze jurist op bezoek komen. Niet heel verrassend, zulke maffia-achtige dreigementjes, afkomstig uit het schimmige wereldje dat deze ticketbedrijfjes nog steeds vormen.

Een en ander bleek nota bene woensdag in de Tweede Kamer, tijdens een gesprek over het wetsvoorstel tegen zwarthandel dat de SP en het CDA hebben ingediend. Hierin staat onder meer dat op een doorverkochte kaart voortaan alleen nog maar tien procent ‘administratiekosten’ mag worden gerekend. Bij het overleg was ook de KNVB aanwezig: ook de zwarthandel in kaartjes voor voetbalwedstrijden tiert immers welig. Een recherchebureau dat namens de KNVB zwarthandel in kaart moest brengen, is ook bedreigd door zwarthandelaren, en gaf daarom die opdracht terug. Ook andere insprekers zeiden bij de hoorzitting dat ze bedreigd worden door handelaren.

De hoorzitting werd gehouden om de reacties op wetsvoorstel ‘doorverkoop toegangskaarten’ op te nemen. De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel begin volgend jaar. De meeste insprekers uit de branche vonden dat het voorstel het begin van een oplossing is, maar wel zijn ze bang dat zwarthandelaren uitwijken naar andere landen en daar hun praktijken via internet voortzetten.

Sinds kort is er voor de secondary ticketingbureau’s de branchevereniging Eusta (European Union Secondary Ticketing Association), die een nota bene een gedragscode voor ticketbureau’s annex zwarthandelaren heeft opgesteld. Hier staat onder meer in dat handelaren op hun websites voortaan de officiële prijzen zouden moeten vermelden. Ook mag er niet ten onrechte gesuggereerd worden dat een concert is uitverkocht.

Voorzitter Keje Molenaar zegt tegen 3voor12 dat hij een ‘hoop onzin heeft gehoord’ tijdens de hoorzitting. Of de dreigers leden zijn van Eusta weet hij niet. Is dat wel het geval, ‘dan heeft dat lid een probleem.’

Meer over de Eusta en over de op z’n minst interessante uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar zwarthandel in Nederland, gehouden in opdracht van Eusta, lees je donderdag alhier.

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Zwarthandelaren bedreigen Mojo-medewerker

  1. Bram

    Ach, voorlopig houden die zwarthandelaren wel deze blog in de lucht (aan de Google-ads te zien) ;-) .

    Vervelend dat het gebeurt, maar als mensen eens wat beter na zouden denken bij wie ze hun tickets kopen, zou de zwarthandel vanzelf stoppen. Lijkt me niet echt een taak van de overheid en is bovendien ook niet door de overheid te stoppen. Dat is juist de kracht van zwarte handel, die lieden laden zich niet tegenhouden door een woud van regels.

      /   Reply  / 
  2. Paul

    Natuurlijk, maar er zijn zo belachelijk veel mensen die geen weet hebben van die zwarthandel en op goed vertrouwen een ticket aanschaffen.
    Check voor de gein het forum van Tros Radar eens. Niet veel mensen bezoeken regelmatig concerten of evenementen en tikken gewoon op Google in waar ze heen willen. Negen van de tien keer komen ze uit bij de louche “tickethandelaars”.

      /   Reply  / 
  3. brianda

    Vervelend als er iemand bedreigd is. je kunt daar alleen niet alle ticketbureaus op aankijken er zijn zoveel mensen die kaartjes doorverkopen en daar een zakcentje aan verdienen op marktplaats en ebay en voor de concerthallen op straat. dit zal nooit verdwijnen door een wet maar alleen maar meer woekerprijzen in de hand werken omdat de schaarste nog emer toeneemt doordat het verboden wordt. alcohol vebieden werkt ook niet.

    mojo livenation handelt overigens zelf ook in tickets. althans ze laten andere handelaren tickets op hun site zetten en pakken dan vervolgens 10 procent van de verkoper en ook 20 procent van de koper. hypocriet stelletje daar in delft

    http://freakenstein.nl/ticket-trade-de-legale-zwarthandel/

      /   Reply  / 
  4. brianda

    mojo livenation zegt zelf dat het particulieren zijn die op hun site de tickets aanbieden. maar dat is niet waar, het zijn allemaal gewoon handelaren. seatwave is hun officiele partner. staat ook op de site van seatwave.

    http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42286895

      /   Reply  / 
  5. EU Ticket News

    Mojo Concerts and ‘Black Market’ Secondary Tickets – Hypocrisy Rules the Day

    “The seller defines the price at Ticket Trade, not Mojo Concerts,” the site states.

    I guess that’s why two tickets to Rammstein cost about € 600 million on Mojo Concerts aka Live Nation’s “Black Market”, secondary ticketing site at Ticket Trade.

    The hypocrisy of a primary ticketing agent being involved in an outright war against the secondary ticketing market, which include ludicrously spear heading an anti-secondary ticket market and Actively campaign website that end up blocking tickets on the secondary market (We wonder if those tickets made it Ticket to Trade on after they were blocked for massive profits) is absolutely absurd. What consumers in the U.S. should be fighting is against a merger of Mojo Concerts / Live Nation and Ticketmaster – which will create a monopoly in the U.S. and worldwide that will absolutely stamp out any competition and allow a behemoth to be formed – one that can charge what they like without any market challenges.

    http://www.euticketnews.com/mojo-concerts-banning-tickets-hypocrisy-rules-the-day.html

    http://www.euticketnews.com/ticketmaster-and-live-nation-uk-merger-approval-reversed.html

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>