Poppodium Watt in Rotterdam (weer) gered

Nighttown ging onder dubieuze omstandigheden failliet, een doorstart naar nieuwe zaal Watt volgde uiteindelijk twee jaar later en luttele maanden na de opening waren er alweer financiële problemen. Rust er soms een vloek op het pand aan de Rotterdamse West-Kruiskade? Hoe dan ook, voor dit moment is het grootste poppodium van Rotterdam (weer) gered van een snelle ondergang.

De gemeente heeft de horecabroeders Willem en Aryan Tieleman ‘uitgekocht’ voor zo’n twee ton, lezen we in het AD. De horeca-exploitatie komt vervolgens in handen van de door de gemeente gesubsidieerde stichting Watt’s Live, die de programmering van Watt voor haar rekening neemt. Om achterstallige schulden weg te werken, krijgt die stichting een eenmalig bedrag van 1,2 miljoen euro geleend van de gemeente.

Volgens cultuurwethouder Rik Grashof (GroenLinks) lijden de horeca-broers zo’n 650.000 euro verlies met deze deal, na hun investeringen in de verbouwing van Nighttown/Watt en de doelstellingen om er een milieuvriendelijke club van te maken. Inclusief energie opwekkende dansvloer, die uiteindelijk in de kleine zaal (bassment) van het pand is komen te liggen. De verbouwing bleek overigens wel zo duur, dat er nogal wat ‘leningen’ open staan…

Watt kwam luttele weken na de opening al in de problemen, toen er binnen de gemeente Rotterdam plannen rondgingen voor een groot Urban-podium in de stad. Een belangrijke financier trok direct het nut van Watt in twijfel door zich acuut terug te trekken, waardoor er een gat van 1,5 miljoen in de begroting ontstond. Door onder andere de dure verbouwingwaren de schulden al in korte tijd opgelopen tot 3 miljoen euro, ondanks veel uitverkochte concerten in het najaar.  Na weken van praten is uiteindelijk de deal ontstaan zoals ook het gemeentebestuur van Rotterdam die nu goedgekeurd heeft.

Overigens maakt een fusie tussen het kleine, noodlijdende podium Waterfront en Watt deel uit van de afspraken. De optredens aan de Maas verhuizen zo snel mogelijk naar de West-Kruiskade. Mogelijk gaat een muziekschool gebruik maken van de oefenruimtes in het pand van Waterfront. “Het doet ons zeer dat we weggaan van de Boompjes, maar dat is nodig om een poppodium overeind te houden”, zegt Maarten Oosterhagen van Waterfront in het AD.

De jaarlijkse subsidie voor Watt én Waterfront samen bedraagt zo’n 1,1 miljoen euro. Winst uit de verkoop van bier en fris verdwijnt niet langer in de zakken van een aparte horeca-onderneming, maar gaat via deze opzet rechtstreeks terug naar de exploitatie van het podium. En dat dit nu eindelijk op deze manier – dus goed – geregeld is, lijkt voor een vruchtbare voortzetting van een poppodium aan de Rotterdamse West-Kruiskade nu de belangrijkste zet geweest. Vloek of niet.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Poppodium Watt in Rotterdam (weer) gered

  1. Harry

    Het is ook zo’n idiote actie van dat Urban podium… :/

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Nieuw reddingsplan voor Rotterdamse WATT in de maak | Alternative

  3. Pingback: Gemeente geeft geen extra geld aan Rotterdamse Watt | Alternative

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>